1 Iulie 2023

Top 8 cele mai bune insule din Italia. Toate sunt la fel de frumoase ca în poze



Italia este o țară care te seduce, indiferent în ce destinație alegi să îți faci vacanța. După ce ai venit prima dată în această țară, clar o să vrei să o vizitezi iar și iar pentru că are atât de multe locuri de oferit. Iar dacă în anotimpurile reci alegem locații precum Roma, Milano, Verona sau Bologna, în timpul verii ne bălăcim în apele albastre și turcoaz ale mărilor care înconjoară această superbă peninsulă. Haideți să le parcurgem împreună!

1. Sardinia

Sardinia, a doua insulă ca mărime de la Marea Mediterană este recunoscută pentru mâncare, agroturism și nu îl ultimul rând pentru plajele sale. Turiștii din întreaga lume sunt atrași de frumusețea și de tradițiile locului. Un număr aparent infinit de plaje frumoase înconjoară coasta, de Cala Gonone în est până la Tuerredda în sud. Orice plajă ai alege, nu pleca fără să guști niște pecorino, porc de lapte sau tocană de homar.

Sursa foto: Unsplash


2. Sicilia

Sicilia este ideală pentru iubitorii de istorie și arhitectură, având un caracter distinct de Italia continentală. Insulele sunt două dintre cele cinci regiuni autonome ale Italiei, cu propriile limbi și moduri de viață. Veți găsi totul aici, de la temple antice grecești incredibil de bine conservate, la clădiri baroc și până la biserici normande și chioșcuri art nouveau (în Palermo). Și când ai terminat de absorbit istoria sicilian te poți bucura de soare căci plajele din Sicilia sunt la fel de frumoase și în realitate pe cât le vezi în poze.

Sursa foto: Unsplash


3. Elba ?(TM)i Arhipelagul Toscan

Când spui Toscana probabil primul lucru care îți vine în minte este celebrul film „Sub Soarele Toscanei”. Dacă peisajele de acolo te-au făcut să visezi cu ochii deschiși, noi te invităm să le și vizitezi. Elba, cea mai mare insulă a arhipelagului toscan, găzduiește întinderi de nisip fin ca o pudră care rivalizează cu orice plajă din Caraibe. Faimos este și locul unde Napoleon a fost exilat și din care a scăpat. Dar nu totul în Toscana este despre soare, mare, nisip și istorie. Ai parte și de peisajele deluroase care caracterizează Toscana continentală și care se extind până la insulele regiunii. Dacă vrei o plimbare îți recomandăm Monte Cappane din Elba pentru că oferă mai multe trasee, în care poți admira animale sălbatice și priveliști uluitoare asupra întregului arhipelag (și nu numai).

Sursa foto: Pixabay


4. Ponza

Ponza este o destinație care pare că a ajuns mai puțin pe radarul turiștilor, însă cu este cu siguranță o destinație care merită vizitată.

Sub casele viu colorate de pe dealurile abrupte, veți observa o mulțime de peșteri săpate în stânca insulei care însumează practic un sistem de tuneluri creat de romani cu mii de ani în urmă. Pe ape vezi bărci care „se plimbă” de colo colo pe portul de agrement, gata să navigheze ca să-i conducă pe turiști către plajele în formă de semilună și către golfuri care sunt perfecte pentru înot (unele sunt chiar secrete și doar oamenii locului știu să te ducă acolo).

La prânz te poți bucura de fructe de mare proaspete sau de cactus parmigiana la restaurantele de pe malul mării. Oceanul este un mod de viață aici, ceea ce transformă Ponza în evadarea perfectă din timpul verii.

Sursa foto: Unsplash


5. Capri

Capri, insula italienească unde merg vedetele în vacanță datorită frumuseții sale uluitoare, a fost un loc favorit al artiștilor și intelectualilor din secolele al XIX-lea și al XX-lea. Astăzi este corect să spunem că insula a devenit un loc vizitat des de oamenii cu bani.

Sub stâncile falnice de calcar din Capri, iahturile găzduiesc turiști bronzați, care savurează limoncello produs local și oameni frumoși, bronzați, care au venit să se bucure totodată și de soare și plajă. Un sfat pentru cei care aleg această destinație: Capri este o insulă mică și foarte aglomerată în lunile de vară, așa că poți lua în considerare să o vizitezi în extra-sezon.

Sursa foto: Wall-Street.ro


6. Ischia

În Ischia, o insulă cunoscută pentru izvoarele termale vulcanice, poți ajunge cu un feribot pe care îl poți lua din Napoli. O dată ajuns aici, te așteaptă băuturi revigorante, plajele superbe și pline de neopolitani în vacanță, dar și tarabe cu gelato și restaurante la care mănânci regește.

Pentru a ajunge undeva la mai multă sare a pământului decât Capri, prindeți un feribot peste Golful Napoli până în vecina Ischia. Aici izvoarele termale vulcanice invită la băuturi revigorante, plaje pline de neopolitani în vacanță, iar tarabele de gelato și restaurantele se împotrivesc după obiceiuri în centrele aglomerate ale orașelor.

Ischia a devenit cunoscută și prin prisma romanelor scriitoarei Elena Ferrante, precum și a adaptării lor la TV. Castelului Aragonez, satul de lux Sant’Angelo și plaja Chiaia di Rose sunt doar câteva dintre obiectivele turistice pe care le poți vedea în Ischia.

Sursa foto: Pexels


7. Lipari ?(TM)i Insulele Eoliene

Peste Marea Tireniană, chiar la nord de Sicilia găsești cele șapte Insule Eoliene, un arhipelag de stânci și canioane sculptate de-a lungul anilor de erupțiile vulcanice. Lipari este cel mai mare din grup, iar orașul său omonim, care găzduiește un port plin de viață și de restaurante este locul perfect pentru a te stabili, după ce ajungi aici.

În acest colț al Italiei veți găsi unul dintre singurii vulcani activi din Europa, Stromboli. Deși erupțiile sale sunt frecvente (deși și acestea sunt un spectacol de fum și lavă care nu trebuie ratat ) vulcanul este de fapt un loc de drumeții foarte popular și sigur. Pe vârful nord-estic al orașului Lipari, veți găsi o altă minune a naturii în Cave di Pomice, un canion alb ca laptele, făcut din piatră ponce naturală, care se află exact lângă mare. Mai ai apoi și micuța insulă Panarea care are o viață de noapte surprinzător de agitată.

Sursa foto: Unsplash


8. Procida

Procida este cea mai mică insulă de pe această listă însă vă garantăm că nu o puteți rata. Ajuns acolo, te vei regăsi uitându-te leneș la clădirile uimitoare, pictate în pastel, care par să se ridice din Golful Napoli. Aici vei găsi un loc cu o frumusețe naturală și un farmec aparte de oameni relaxați. Străzile se aseamănă cu labirinturi ce sunt mărginite de baruri, cafenele și restaurante, în timp ce o mână de plaje frumoase, multe alcătuite din nisip vulcanic întunecat, înfrumusețează coastele de vest și de sud-est ale insulei. Mâncarea de pe Procida este alcătuită în mare parte din fructe de mare și citrice: pentru pește, mergeți în satele de pescari Corricella și Chiaiolella, în timp ce barul de pe malul mării Felice Mare servește granița de lămâie proaspătă și gustoasă.

Sursa foto: Pexels




Citeste si