Începând de azi, Aeroportul Internațional Henri Coandă București dispune din nou de calea de rulare ”Delta”, care a trecut printr-un amplu proces de modernizare, întreaga structură rutieră fiind înlocuită, iar acostamentele și racordurile cu pista 1 (08R-26L) și cu alte căi de rulare fiind lărgite pentru conformarea cu cerințele Regulamentului (CE) 139/2014.

Calea de rulare ”Delta” are o lățime portantă de 23 metri, fiind încadrată de acostamente de 10,50, respectiv 7,50 metri lățime; după modernizare, calea de rulare are PCN (Pavement Classification Number) 83, identic cu cel al pistei 1.

A fost modernizată totodată și instalația de balizaj. Ca urmare a modernizării, această cale de rulare poate asigura rularea fără restricții a aeronavelor de categorie E (s-a luat în calcul avionul Boeing 777-300).

Lucrările pentru obiectivul ”Reabilitare cale de rulare Delta cu ridicarea PCN – ului la nivelul PDA1 (inclusiv intersecţia Delta – Papa – Charlie şi supralărgiri în zonele de inflexiune) si instalatiile de balizaj aferente”, cu valoarea totală de 28 milioane lei (proiectare și execuție), au durat 8 luni, dintre care 2 luni proiectarea și au fost finalizate la termenul prevăzut în contract.

Prin finalizarea și darea în exploatare a căii de rulare ”Delta”, pista 1 va putea fi folosită la întreaga capacitate.

Totodată, pot începe lucrările de modernizare la pista 2 (08L-26R), în valoare de 127,4 milioane lei, lucrări contractate în iunie 2019 și a căror execuție urmează să dureze 8 luni (proiectul tehnic este deja în curs de recepție); pe perioada acestor lucrări, întreg traficul de pe aeroport poate fi preluat de pista 1.

Sursa foto: Aeroporturi București

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri