2 Noiembrie 2006

Diavolul se imbraca de la...Praga



Ce legatura vezi intre Mozart, Beethoven, Wagner, colegul tau de birou, Berlioz, Dostoyevsky, Apollinaire, vecina ta sau Rodin?
Ei bine, toti au vizitat Praga si au fost fascinati. Unesco a introdus Praga in Patrimoniul Universal inca din 1992, iar imediat dupa caderea comunismului, capitala Cehiei a devenit una din destinatiile preferate in turismul urban european.

Calificata fiind drept cea mai vizitata capitala central-europeana, Praga are de dezvaluit turistului o comoara istorica si culturala unica. Insa de ce toata lumea merge la Praga? Fiindca este mai ieftina ca alte capitale europene, fiindca dincolo de partea culturala a vizitei tale, te poti distra de minune iar berea ceheasca... este de necomparat si se gaseste peste tot. Praga este azi plina de viata, muzica, dans, distractie, arhitectura veche si moderna, arta si festivaluri de toate genurile. Praga poate satisface fara discutie orice asteptare.

Praga - cum ajung acolo?

Praga e aproape de Europe de Vest nu doar ca distanta dar si in plan economic. Desi intr-o tara fost comunista, Praga are un produs intern brut cu 25% mai mare decat media Uniunii Europene.

In comparatie cu Budapesta, nici la aeroport, nici in statia de autobuz nu veti gasi oficii de turism.. asa ca o documentarea prealabila se poate dovedi extrem de utila. Capitala ceha are doua gari internationale de tren - Hlavn ndraz (gara centrala, abreviata Praha hl.n.) si Praha Holeovice (Gara Holeovice). Hlavn ndraz este o gara mare unde ajung majoritatea trenurilor internationale. La gara aceasta veti gasi un oficiu bun de turism si multe alte servicii utile pentru noii veniti in oras.

Daca vorbim de trenuri, pentru noi romanii, accesul la este foarte la indemana. Sunt trenuri directe, care trec prin Budapesta, iar alte conexiuni directe se pot gasi si din Moscova, Varsovia, Bratislava, Katowice si bine-ntels din toate oarsele importante din Cehia. Daca plecati spre Praga cu trenul din Bucuresti, pana sa ajungeti la Budapesta, pe teritoriul roman trecti prin orasele Ploiesti,Brasov, Sighisoara, Deva, Alba Iulia si Arad. Deci, daca locuiti sau sunteti in unul dintre aceste orase aveti drum drept catre Praga.

Ora de Elvetia si transport de Praga

Transportul in interiorul orasului este laudabil. Pe langa costurile reduse se adauga si eficacitatea celor trei linii de metrouri si zecilor de linii de tramvai. Acestea din urma sosesc exact la ora indicata pe placuta din statie, asa incat poti sa iti planuiesti cu grija turul orasului. Si ce poate fi mai placut decat demodatul mers pe jos prin Praga? Vei avea ce admira, fotografia si face pe fiecare straduta.

Praga - un monument istoric de valoare

Cand vorbesti de Praga vorbesti in primul rand de istorie si arhitectura. Deci, inainte de a intra in Berarie, nu ratati urmatoarele obiective:

Karluv most cel mai faimos pod din oras, de origine medievala si construit din piatra

Staromestske Nmest ofera un spectacol ora de ora in fata orologiului; la prima bataie a gongului cateva papusi executa un "program artistic": un schelet trage de sfoara un clopotel, un ostean isi plimba amenintator sabia prin aer, un altul suna din trambita si cateva papusi se rotesc in turnul ceasului uitandu-se pe rand la noi prin 2 ferestruici;

Biserica Tyn turnuletele sale amintesc de Disneyland si simbolizeaza pozitia barbatului fata de femeie

Biserica Sf. Maria si Sf. Anton din Padua construita in 1584 si refacuta treptat, adaposteste scultura pruncului Iisus Hristos; nu se stiu nici atazi cu exactitate etapele in care a fost refacuta

Piata Vechiului Turn (Stare Mesto) veche de aproape 700 de ani, piata este unul dintre cele mai vizitate locuri din Europa; atmosfera incarcata de istorie si romantism te duce cu gandul la o calatorie in timp...
Castelul din Praga (Prazsky Hrad) este cel mai mare complex mediaval de castele din Europa si este o prioritate ca si destinatie turistica pt orice vizitator! In zona pietei puteti lua masa la Cowboys Restaurant sau Lvi Dvur Restaurant

Teatrul National la cladirea renascentista (1868-1881) puteti admira totul: de la exterior- acoperisul aurit care orbeste sub soare, pana la interior unde se joaca cu mare talent si finete piese de teatru si opera consacrate

Shopping la Praga

www.jozefsloboda.cz
- Daca ai venit la Praga pentru shopping merita sa treci pe la magazinul lui Josef Sloboda.

Beltissimio Belt pentru pantofi si marochinarie lucrate la mare arta si cu mult stil..(Cartierul Nou, Praga 1)

Compexul C&A cel mai popular loc de shopping, gasiti haine pentru toate anotimpurile..din colectii foarte diferite si al preturi accesibile (Piata Wenceslas 23, in centru Praga1)

Shopping Center-ul Cerna Ruze un loc modern in care gasiti nu doar haine ci si numeroase restaurante, cafenele..locul ideal pentru o dupa-amiaza relaxanta 9 in centru, Str. Na Prikope 12)

Multi dintre voi vor fi interesati de vestitele cristale de Boehmia. Majoritatea celor ce se gasesc peste tot in Praga sunt kitschuri turistice. Pentru autenticitate cautati eticheta ovala pe care scrie: Bohemia Crystal. Made in the Czech Republic.

Merita sa vizitati si Franz Kafka Bookstore, care a fost proprietatea tatalui lui Kafka, si unde se vand toate operle autorului. Tot aici gasiti o selectie de carti si ghidrui majoritatea in engleza.

Viata de noapte a la Praga

Pentru serile in care vrei sa ai parte si de experiente exotice iar barul hotelului nu este suficient de 'picant', iata cateva recomandari din partea Klever Travel:

Aloha Wave Lounge Music Bar- pentru seri si nopti exotice in mijlocul Europei.La preturi rezonabile putei gusta cocktail-uir exotice, bere, vinuri si orice racoreste si binedispune (Str. Dusni 11, in centru)

Jama Pub un local in stil american cu o colectie de bere ceha impresionanta..asa da combinatie ( in centru, str V Jame 7)

Barul Papas aduce mult stil si rafinament intr-un decor modern cu perieti vioi colorati, mult spatiu si..atentie : preturi accesibile (in centru, Str.Betlmsk Namesti 8)

In Piata Veche a orasului veti gasi cateva baruri sofisticate precum TRETTERs sau Ocean Drive pe strada U Kolkovne.

Radost FX, in spatele Weneslas Square este o discoteca in care canta multi DJ straini. Deasupra este un restaurant. Karlovy Lazne este un mega club langa podul Charles. Aici gasiti trei ringuri diferite de dans pe trei nivele. In Wenceslas Square, gasiti un lift care va va duce in vestitul club DUPLEX. Mick Jagger, vestitul solist al Rolling Stones si-a organizat aici petrecerea aniversarii a 60 de ani.

Foarte multi tineri gasiti in Lucerna Music Club din Wenceslas Square. Studentii cehi si straini din Praga se intalnesc adesea in M1 Secret Lounge pe Masna, langa Old Town Square

Pentru blues sau Jazz merita sa ajungeti in U Maleho Glena, langa Starometske Namesti sau in Ungelt Jazz and Blues club, in spatele bisericii Tyn.

Dincolo de frumusetea sa, Praga este celebra pentru berea ceheasca si pe buna dreptate. Pillsner Urquell si mai ales Budjevicky Budvar (Budweiser-ul cehesc, de unde a pornit acum ceva vreme ideea celui american dar fara nici o legatura cu acesta astazi) sunt deja marci apreciate in Europa. Daca vrei insa ceva cu adevarat special trebuie sa ajungi la beraria Kolkovna, langa Old Town Square. Aici poti bea Pilsner Urquell filrata sau nefiltrata, la tap sau la halba. Mancarea este mai scumpa ca in alte restaurante insa unii dintre voi sunt deja obisnuiti cu stilul Berariei Germane din spatele Casei Poporului din Bucuresti.

Alte locatii interesante pentru iubitorii de bere, berarii si seri cu prietnii in oras la un tap de vorba sunt: Pivovarsky Dum pe Jecna, lang Wenceslas Square, U Vejvodu langa Narodni Trida, si nu in ultimul rand beraria U Fleku, veche de mai mult de 500 de ani, langa Karlovo Namesti si Narodni Trida. Aveti grija: aici chelnarii se plimba printre mese cu pahare si shoturi pentru clienti, insa acestea vor aparea pe nota dumneavoastra la final!
Strazile laterale Pietii Weneslas sunt literalmente pline de cluburi de striptease si nu numai. Amatorii de nopti fierbinti gasesc aici tot ceea ce isi dores. Veti descoperi in aceasta zona Red Light Districtul Pragai. Fiti atenti la hotii de buzunare si mai ales la fetele care vin sa va imbratiseze si cauta sa gaseasca ceva interesant prin buzunarele voastre in timp ce va strang in brate!

Sa vezi locuri frumoase e minunat. Insa serile pot fi incheiate perfect intr-unul din multele restaurante din Praga. O zona pe care nu trebuie sa o evitati este Cartierul Evreiesc, mai ales strada Parizska. Daca preferati mancarea asian fusion trebuie sa incercati deliciosul restaurant Barock. Vis-a-vis este o alta buna alegere numita PRAVDA, unde trebuie sa gustati din speialitatile de rata si ton. Dupa colt veti gasi un restaurant traditional cehesc excelent: Kolkovna. Un alt loc minunat pentru a incerca bucataria traditionala ceheasca este Czech Kitchen aflat la cateva strazi de Piata Wenseclas. NU trebuie sa ratati, chiar sub Podul Charles o terasa cu vedere la rau.

Si pentru ca ati rezistat pana aici, iata un Klever Bonus pentru voi: Vyehrad ramane unul dintre cel mai bine pastrate secrete ale Pragai. O zona numita Castelul INalt, la 10 minute de centru istoric, lucl mitical nasterii Pragai comform legendelor si un minunat parc perfect pentru plimbari sau picnicuri romantice.

Klever Travel va poate oferi cazare in Praga la tarife pe noapte incepand de la 20 euro si ajuncand pana la 200, de la camerele de hostel pana la luxul hotelurilor de 5 stele. Transportul cu avionul inseamna aproximativ 220 euro fara taxe 270 euro cu taxe, iar cel cu trenul nu depaseste 50 euro/persoana.

Iar pachetul de Revelion este la fel de tentant: 580 euro la un hotel de 4 stele in Praga, transport cu avionul sau 390 euro / persoana, 6 zile din care 2 in Budapesta, transport cu autocarul.



Citeste si