1 Iunie 2015

Primul zbor deasupra Pacificului cu un avion fara combustibil: cum arata Solar Impulse 2



Andre Borschberg, un pilot elvetian de 62 de ani, incearca duminica ceva ce nu a mai fost realizat niciodata: piloteaza un avion deasupra Pacificului fara combustibil, alimentat doar cu energie solara.

Andre Borschberg a decolat in aeronava Solar Impulse din Nanjing, China, la 2:40 a.m duminica, iar daca totul va merge bine va ateriza cu avionul solar in Hawaii in 5-6 zile, dupa ce va zbura de-a lungul Pacificului. Dupa acest prim zbor, cu avionul urmeaza sa calatoreasca Bertrand Piccard, co-fondatorul Solar Impulse, catre Phoenix. Asta insa doar cand va fi gasita o fereastra de timp cu vreme insorita, unul dintre motivele pentru care si echipa din China a amanat decolarea pana acum, relateaza WashingtonPost.

Pilotii elvetieni Borschberg si Piccard incearca pe rand sa piloteze avionul cu un sigur loc in jurul lumii. Avionul Solar Impulse 2 este produsul unui deceniu de munca si strangerii de fonduri si isi recolteaza energia din 17.000 de celule solare amplasate pe aripile mai lungi decat cele ale unui Boeing. Intr-un interviu acordat anterior, Borschberg declara ca este o provocare sa pilotezi acest avion cu o greutate mai mica decat a unui minivan si aripi lungi. Andre Borschberd, 62 de ani, este fost pilot de vanatoare, iar in incercarea sa de a zbura de-a lungul Pacificului trebuie sa evite furtunile si sa foloseasca tehnici pentru a maximina eficienta energetica. Pentru a realiza asta, pilotul zboara la inaltimi mari in timpul zilei si coboara in timpul noptii cu motoarele oprite.

Principalul pericol este ca daca diminetile sunt inorate va fi dificil sa reincarce bateriile avionului. Pilotii spun ca sunt pregatiti in cazul in care va trebui sa prabuseasca avionul in ocean, fiecare pilot avand parasuta si o trusa de supravietuire, fiind de asemenea pregatiti pentru a face fata oceanului.

Zborul poate fi urmarit pe solarimpulse.com. Solar Impuls 2 a decolat pe 8 martie din Abu Dhabi si dupa mai multe opriri a aterizat in sudul Chinei pe 29 martie. Echipa spera sa stea in China doar cateva zile, insa vremea rea i-a tinut in orasul Chongqing pana pe 20 aprilie. Atunci au zburat pana in Nanjing, tot in China, unde au fost blocati de vreme pana acum.

Echipa spune ca scopul acestei incercari nu este sa seteze un record ci sa realizeze un manifest pentru sustenabilitate si potentialul pe care noile tehnologii il au. "Vrem sa demonstram ca eficienta energetica, energia solara si tehnologia moderna pot face imposibilul posibil", declara Piccard anterior.



Citeste si