In ultimii ani, cererea pentru terenurile din cartierul Primaverii a crescut continuu. Un metru de pamint a ajuns sa coste intre 2.000 si 2.500 de euro, adica pretul unui Tico la mina a doua, in stare buna de functionare. Agentii imobiliari sustin ca numai anul trecut, preturile au crescut cu peste 35%, iar avalansa de scumpiri continua si in 2005.

Conform reprezentantilor agentiilor imobiliare, englezii, spaniolii si grecii cumpara blocuri intregi. Directorul agentiei imobiliare Regatta, Eugen Paternic, spune ca cei mai interesati de achizitia terenurilor sint cetatenii straini, urmati de romanii foarte bogati. Clientii sint dispusi sa ofere oricit, pentru ca banii investiti ii scot oricum, in cel mult sase luni, a declarat Paternic. Directorul agentiei a afirmat ca primeste zilnic telefoane care cer terenuri sau case in Primaverii. Din zece telefoane pe care le primesc, noua sint pentru zona Primaverii, spune Paternic.

Un apartament intre 240.000 si 500.000 de euro!

Conform declaratiilor acestuia, un apartament cu o suprafata de 240 de metri patrati a ajuns sa coste peste 500.000 de euro. Nici terenul nu este mai ieftin. Pentru ca in prezent se gaseste tot mai putin pamint de vinzare, un metru patrat a ajuns la ora actuala sa depaseasca 2.000 de euro, mai spune directorul agentiei imobiliare. Un alt agent imobiliar, Bogdan Georgescu, director al agentiei COLLIERS, sustine ca intr-adevar, metrul patrat se vinde cu peste 2.000 de euro, indiferent daca este teren sau apartament. Cererea este de citeva ori mai mare decit oferta. Zilnic primim cereri pentru aceasta zona, mai spune Bogdan Georgescu.

Si Mihnea Serbanescu, directorul agentiei imobiliare DTZ Echinox, declara ca pretul este acelasi ca si cel sustinut de ceilalti agenti imobiliari. Cei care doresc sa cumpere aici, sint in special straini sau romani foarte bogati. Aproape zi de zi primim telefoane care cer terenuri sau spatii locuibile in zona, mai spune Serbanescu.

O afacere scumpa si riscanta

Chiar daca Primaverii este o zona mult rivnita, presedintele Patronatului Imobiliar din Romania, Artur Silvestri, spune ca investitia intr-un asemenea loc este enorma. Exista si alte spatii centrale de vinzare care costa cu pina la 1.000 de euro mai putin decit metrul patrat din Primaverii. In plus, aici nu prea mai sint spatii de vinzare, iar terenuri nici atit, mai spune Silvestri. Daca facem un calcul, pentru achizitionarea unui teren de 1.200 de metri patrati, cumparatorul plateste aproape trei milioane de euro, pentru ca numai pretul de strigare este deja de 2.500 de euro pentru metrul patrat, spune acesta.

Cu toate acestea, Artur Silvestri avertizeaza ca investitia in aceasta zona poate fi chiar riscanta. Din suprafata de 1.200 de metri patrati, se folosesc cam 700 de metri pentru constructia unui bloc de birouri. Daca blocul are cinci nivele, adica parter plus patru etaje, investitia mai creste cu cel putin trei milioane de euro. La final, un metru construit ajunge la 2.500 de euro, enorm pentru piata imobiliara din Bucuresti, apreciaza analistul, care mai spune ca sansele de recuperare a investitiei pot fi destul de scazute la un asemenea cost.

Artur Silvestri mai sustine ca un afacerist destept trebuie sa cheltuiasca pentru un teren construibil maximum 30% din valoarea cladirii pe care urmeaza sa o ridice. In Primaverii, conform pietei actuale, doar achizitia de teren depaseste deja 50% din costuri, declara Silvestri.

Rivnit si inainte si dupa epoca de aur!

Conform spuselor primarului general interimar al Capitalei, Razvan Murgeanu, in cartierul Primaverii, inainte de 89, locuiau doar nomenclaturistii de vaza ai vremii. El mai sustine ca membrii PCR au dobindit casele si terenurile dupa ce le-au confiscat de la fostii proprietari. Zona a fost apoi reimpartita in parcele pe care si le-au repartizat dupa bunul plac, mai spune Murgeanu. Printre altii, aici sta si fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. El a fost multi ani vecin cu Ceausescu, care locuia in actuala Casa NATO. Tot aici mai sta si fostul secretar general al Guvernului, Serban Mihailescu, dar si fostul purtator de cuvint al PSD, Octav Cozminca, a relatat acesta.

Construit pe timpul lui Porcul

Conform datelor analistului, cartierul masoara aproape cinci hectare. Acesta mai afirma ca acest cartier a fost construit initial pentru muncitorii care lucrau la uzina de apa si gaze a Bucurestilor. Conducerea uzinei a impartit pamintul in parcele si le-a dat ulterior muncitorilor pentru a-si construi case. La inceput, oamenii plateau chirie. Cu timpul insa, au devenit proprietari. Cartierul s-a construit in anii 30, pe timpul mandatului ministrului Domeniilor Publice, Alexandru Constantinescu, zis Porcul, mai povesteste primarul interimar la Capitalei, Razvan Murgeanu.

Presedintele Patronatului Imobiliar din Romania povesteste cum s-a nascut cel mai scump cartier din Bucuresti. Cartierul Primaverii s-a construit la inceputul anilor 1930 si a fost proiectat de unul dintre cei mai buni arhitecti din perioada interbelica, Octav Doicescu. Acesta a realizat proiectul cartierului pe vremea primarului Dem. Dobrescu. Cartierul Primaverii era in afara Capitalei, mai spune Artur Silvestri.
Conform geografiei urbanistice, Bucurestii se intindeau pina la statuia Lupoaicei din Piata Dorobanti. Initial, cartierul Primaverii se numea Parcul Jianu si avea urmatoarele granite. La vest era Bulevardul Aviatorilor pina la intersectia cu bd. Mircea Eliade si la actuala piata Charles de Gaulle. La est, se intindea pina la cladirea liceului Jean Monet si cea a Televiziunii Romane, insa este vorba despre sediul vechi, spune Silvestri. La sud, Cartierul Primaverii era pina la Calea Dorobanti si strada Teheran. In nord, se termina la Bulevardul Mircea Eliade si strazile Gogol si Turgheniev.

Ar trebui sa fie rezervatie urbanistica

Artur Silvestri mai sustine ca aceasta zona trebuia sa fie considerata de autoritati rezervatie urbanistica. Practic, acest cartier a fost mutilat din punct de vedere urbanistic. Aici, conform proiectului lui Octav Doicescu, cladirile trebuiau sa fie doar cu un etaj, declara analistul. Astfel, casele erau construite pe parcele mici si mari. Cea mica avea maximum 280 de metri patrati, iar cea mare masura aproape 400 de metri. Casele erau construite in functie de suprafata, insa aveau doar parter si etaj, sustine acesta.
Analistul imobiliar mai declara ca a urmarit in amanunt evolutia preturilor acestei zone de-a lungul timpului. Imediat dupa Revolutie, pretul unei case mici era de peste 150.000 de dolari, iar in prezent costa peste 450.000 de euro. Casa mare avea in 1995 un pret de 300- 350 de dolari, adica per total ajungea la 450.000 de dolari. Acum ea depaseste 800.000 de euro.

Presedintele Patronatului Imobiliar din Romania mai declara ca tara noastra duce lipsa de o lege care sa protejeze zonele istorice ale Bucurestilor. Aceste zone sint considerate carti de identitate pentru noi romanii, pentru ca detin o importanta memorie urbana. Ar trebui ca autoritatile sa fie mai exigente cu cei care construiesc in Bucuresti, pentru a nu mai elibera autorizatii, fara sa se faca si un plan urbanistic al zonei, mai spune Silvestri.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri