Biletele de avion se vor scumpi in medie cu 20 - 100 de euro de la 1 iulie ca urmare a reducerii comisionului cedat de Tarom agentiilor de turism. Potrivit informatiilor Patronatului Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), compania de transport aerian a hotarat reducerea comisionului cu pana la 5%pentru destinatiile europene si 20% pentru cele inter-continentale.
Tarom a anuntat ca va reduce comisionul cedat agentiilor acreditate pentru vanzarea de bilete de avion de la sapte la suta la unu la suta, incepand cu data de 1 iulie 2006. "Biletele se vor scumpi si pe intern poate si cu peste 20 de euro pe bilet, nu se stie se pot duce oriunde cu actualul sistem de aplicare a taxelor, cert este ca noi vom incerca sa impiedicam aceasta actiune a Tarom, care este facuta pe cheltuiala pasagerilor", a declarat marti, pentru Rompres, presedintele Patronatului ANAT, Lucia Morariu. "Cu circa 100 de euro se vor scumpi biletele pentru cursele intercontinentale, iar scumpirea medie pentru destinatiile europene este de pana la 20 de euro per bilet", a spus purtatorul de cuvant ANAT, Traian Badulescu.

Presedintele ANAT, Lucia Morariu, a precizat ca reducerea comisionului va determina disparitia multor agentii de pe piata, asa cum s-a intamplat in Uniunea Europeana, odata cu reducerea comisioanelor, insa UE nu a cerut expres ca Tarom sa aplice aceasta masura.

"Tarom s-a justificat spunand ca in baza acordului cu Banca Mondiala trebuie sa inregistreze un profit de 11 milioane de euro in acest an, cheltuielile cu comisioanele cedate agentiilor ridicandu-se la circa 500.000 de euro. Ori noi spunem sa-si faca intai 10,5 milioane de euro profit si apoi sa vina sa ceara reducerea comisionului ", a aratat presedintele ANAT.

100 de euro la bilet si o treime din angajatii agentiilor de turism concediati

Conform reprezentantilor ANAT, decizia TAROM de anulare a comisionului obiectiv meritat de catre reteaua de agenti pentru vanzarea de bilete de avion ale companiei va determina decizia similara a majoritatii companiilor aeriene prezente in Romania si va da o puternica lovitura retelei agentiilor de turism private romanesti, care vor fi nevoite, ca o masura imediata, sa concedieze circa 30% din personalul calificat, care lucreaza in prezent.

Lucia Morariu a mai explicat cum in cazul Greciei, care este membru UE, comisionul acordat agentiilor de Olympic Airways este de 9% pentru ca reprezentantii companiei elene isi protejeaza reteaua de agentii, care aduce un numar mare de turisti. "Desi noi aducem bilete pentru TAROM printr-un sistem profesionist, compania nu este in stare sa implementeze total sistemul IATA de plati si de corectare a greselilor. in plus noi nu stim care sunt sefii serviciilor de la TAROM", a spus Lucia Morariu.

Potrivit ANAT, circa 167 din cele peste 800 de agentii de turism membre sunt acreditate IATA (Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni} si realizeaza pana in prezent 72% din totalul vanzarilor de bilete de avion pentru TAROM pe teritoriul Romaniei.

Tarom respinge acuzatiile

Oficialii companiei Tarom au repins acuzatiile ANAT, aratand ca masura luata nu reprezinta un motiv destul de bun pentru scumpirea biletelor de avion. Conform reprezentantilor Tarom, afirmatia ca decizia de a reduce comisionul de baza de la sapte la suta la unu la suta va conduce la scumpirea biletelor de avion este eronata avand in vedere ca tarifele practicate de Tarom sunt adaptate realitatilor existente pe piata de profil. "In aceasta situatie, tarifele vor evolua in functie de cererea si oferta existenta pe piata", potrivit conducerii companiei TAROM.

Reprezentantii Tarom sustin ca propunerea companiei de a aplica o taxa de rezervare in valoare de 20 euro pe bilet a fost respinsa in cadrul discutiilor purtate cu membrii ANAT acestia solicitand insistent ca aceasta taxa sa aiba un nivel superior de minim 35 euro pe bilet.

Argumentele Tarom

Compania Tarom a expus motivele si implicatiile acestor modificari in cadrul intalnirii cu reprezentantii celor mai mari agentii de vanzari IATA din data de 30 martie, intalnire la care au fost invitati 32 de agentii ale caror vanzari insumeaza peste 70% din totalul vanzarilor TAROM prin intermediul IATA BSP Romania.

"Reprezentantii agentiilor de vanzari IATA au acceptat in principiu modificarile propuse de Tarom, urmand a se stabili intalniri consultative in cadrul carora sa se definitiveze toate aspectele tehnice legate de aceasta schimbare", se mai precizeaza in comunicatul Tarom, remis de Rompres.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri