4 Aprilie 2006

83 de firme se bat pentru plajele Litoralului



Noul regim de concesionare a plajelor, impus de Ministerul Mediului si CN Apele Romane, a starnit controvese intre autoritati si operatorii hotelieri, care au indoieli ca-si vor recupera investitia. Economiile romanilor, amatori de vacante la malul marii, sunt ademenitoare pentru agentii economici din tara sau din strainatate, care poseda fonduri si sunt dispusi sa investeasca in Litoralul romanesc.

Plaja Marii Negre a fost impartita in 33 de sectoare care au fost scoase la licitatie publica pentru a fi inchiriate pe o perioada de 10 ani, dupa ce anul trecut, la sfarsitul lunii martie, ministrul Mediului a anuntat rezilierea unilaterala a concesionarii plajelor, din cauza gestiunii defectuoase. Concesionarii sunt insa obligati sa nu ridice constructii din beton si sa desfasoare activitati de comert cu respectarea regulilor de protejare a mediului. Purtatorul de cuvant al institutiei, Catalin Anton, a declarat ca 83 de agenti economici si-au depus ofertele, respectiv pentru 85% din sectoarele de plaja scoase la licitatie, desi Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) a vandut aproape 350 de caiete de sarcini.

Guvernul a aprobat inchirierea plajei Marii Negre, prin licitatie publica, pentru un interval de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, insa investitorii din turism au apelat la ajutorul instantei si la interventia cabinetului Tariceanu pentru a opri licitatia publica de inchiriere a plajelor, organizata de DADL, in conditiile in care procedurile de licitatie ar trebui sa fie incheiate inainte de inceputul sezonului.
Autoritatile publice locale au sustinut ca plajele trebuie sa fie in administrarea lor, in vreme ce ministerul de resort a tinut mortis ca Apele Romane sa fie administrator si sa liciteze plajele.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut presedintelui Autoritatii pentru Turism, Ovidiu Marian, ca, pana la finele lunii martie, sa prezinte Guvernului un cadru legislativ unitar de reglementare a activitatilor desfasurate in timpul sezonului sau extrasezonului pe Litoral. In Hotararea Guvernului nr. 241 din 16 februarie 2006 este prevazut ca jumatate din fondurile obtinute prin inchiriere sa fie incasate de Administratia Nationala Apele Romane" - Directia Apelor Dobrogea Litoral, in timp ce restul de 50 la suta din sume vor fi varsate la bugetul de stat, iar fondurile vor fi folosite pentru reabilitarea plajelor.

Ieri, in prima zi a licitatiei au fost scoase pentru inchiriere sectoarele de plaja Navodari I - IV, Mamaia I-VIII, iar astazi licitatia se va deschide cu sectoarele de plaja Constanta I si II, Agigea, Eforie Nord I si II, Cordon Eforie Nord-Sud, Eforie Sud, Tuzla, Costinesti I si II. Conform Mediafax, licitatia se va incheia miercuri cu sectoarele de plaja Olimp I si II, Neptun I si II, Jupiter, Cap Aurora, Venus I si II, Cordon Venus - Saturn, Mangalia, 2 Mai.

Licitatie cu cantec

Desi s-a anuntat licitatia, investitorii in turism si-au exprimat cererea ca plajele sa reintre in administratia autoritatilor publice locale. Astfel, cei care au apelat la instanta pentru a anula licitatia s-au vazut in situatia de fi prezenti la 8.00 dimineata la Curtea de Apel Constanta, unde s-a judecat cererea de anulare a licitatiei publice inaintata de Asociatia Patronala Mamaia si 32 de hotelieri din statiune, iar la 10.00 s-au prezentat la sediul DADL Constanta, unde au licitat. Situatia paradoxala este consecinta decalarii zilei de incepere a licitatiei, dupa ce, initial, Curtea de Apel Constanta daduse termen pentru 3 aprilie, ora 11,00.

Concesiune pe bani grei

Operatorii locali, citati de presa locala, nu sunt multumiti de participarea la licitatiile pentru concesionarea plajelor deoarece sunt conditionati, investitiile sunt foarte mari, iar recuperarea acestora se va face pe parcursul a mai multi ani. Drept urmare, acestia vor sa impiedice procesul de concesionare.

La Olimp, licitatia pentru portiunea de plaja va porni de la 2,7 miliarde de lei vechi, la Neptun, cele doua portiuni de plaja de la 1,3 miliarde de lei si respectiv 1,04 miliarde de lei, la Jupiter - 2 miliarde de lei, la Cap Aurora - 430 milioane de lei, la Venus 510 si 630 milioane de lei, iar la Mangalia - 480 milioane de lei. La Mamaia sunt vehiculate preturi de 4,6 miliarde de lei vechi pentru 10.000 mp. Singura speranta a concesionarilor este ca pretul de achizitie sa nu-l depaseasca cu mult pe cel de pornire, avand in vedere faptul ca o clauza din contract le ofera posibilitatea de a subinchiria portiuni de plaja mai mici, pentru a-si recupera o parte din investitie.

Administratorii de unitati hoteliere sunt pesimisti cand vine vorba de investitii in vederea profitului, deoarece indiferent cine este proprietarul plajei, clientii vor fi aceiasi. Iar marea majoritate a romanilor a preferat plajele normale in locul celor de lux, amenajate cu toate conditiile.

Litoralul, mai accesibil in 2005

Anul trecut, pentru inchirierea plajelor s-au platit sume destul de mici. Datele aparute in presa, furnizate de DADL indica faptul ca, in 2005, statul a inchiriat plajele incepand de la 4.900 de lei vechi pe metru patrat fara TVA pe sezon in statiunile Eforie, Techirghiol, 1 Mai, Olimp, Navodari, 1.800 in Vama Veche si Jupiter si de maximum 35.000 de lei pe metru patrat in Mamaia, Olimp si Neptun.



Citeste si