7 Iunie 2011
Top 10 restaurante din regiune. Unul este romanesc
Zece localuri din Europa Centrala si de Est au fost desemnate finaliste in lupta pentru titlul de “cel mai bun restaurant”, potrivit Balkan Travellers. Lista este considerata o preselectie, castigatorul titlului cel mare urmand sa fie anuntat la finalul acestui an.
Enoteca Uno, Sofia, Bulgaria
Colectia de vinuri oferita de bulgari este una impresionanta, cu mai bine de 230 de varietati diferite in meniu. Majoritatea acestor vinuri nu sunt disponibile pentru achizitionare in vinoteci sau la podgorii, multe dintre ele fiind editii limitate. Tarile de provenienta sunt si ele variate, de la Italia, Franta sau Germania, la Noua Zeelanda, sau America de Sud. Nici vinurile locale nu lipsesc din oferta bulgarilor.
Desi nu este un restaurant cu specific pescaresc, meniul contine multe retete pe baza de peste, adus de trei ori pe saptamana de la Salonic, din Grecia.
Sursa foto: www.uno-sofia.com
La Degustation Boheme Bourgeoise, Praga, Rep. Ceha
Materiile prime folosite in meniul de la Degustation Boheme sunt majoritatea ingrediente provenind de la fermele organice din Cehia si de la micii producatori de la tara.
Proprietarii restaurantului din inima capitalei sunt, la randul lor bucatari sefi si pasiunea lor comuna pentru gatit sta la baza succesului pe care il au in randul localnicilor, turistilor si mai ales criticilor.
Sursa foto: www.ladegustation.cz
Valsabbion, Pula, Croatia
Meniul este mediteraneean, cu accente de bucatarie moleculara, atent alese in laboratorul de experimente al localului.
Majoritatea criticilor recomanda meniul de degustare, unde oaspetii sunt serviti 12 portii mici din cele mai bune retete ale restaurantului, alaturi de painea de casa, proaspat scoasa de pe vatra. Acestea pot fi acompaniate de oricare din vinurile de colectie din crama Valsabbion-ului.
Sursa foto: www.valsabbion.hr
La Rotisserie , Varsovia, Polonia
Oferta este variata, iar vizitatorii pot opta pentru meniuri business la pranz si meniuri gourmet la cina, alaturi de atent selectionata colectie de vinuri.
Sursa foto: www.gastronauci.pl
Chateau Visz, lacul Balaton, Ungaria
In acesta din urma, vizitatorii pot opta pentru o incursiune in lumea ierburilor aromatice, la “Masa Bucatarului” Erik Schröter. Aici, ei vor fi serviti peste 60 de feluri de flori si ierburi aromatice si vor fi invatati care este diferenta dintre menta iute si cea cu aroma de lamaita sau de ce sunt atat de gustoase unele flori.
Sursa foto: www.chaine.hu
Heritage, Bucuresti, Romania
Heritage a fost deschis initial in toamna lui 2007, in urma unei investitii de 1,5 milioane de euro si a fost inchis de doua ori, ultima data in luna mai 2010. Noua redeschidere a implicat o investitie de 500.000 de euro, bani care au fost folositi pentru schimbarea decorului si reimpartirea incaperilor din vila amplasata in apropiere de Piata Romana.
Pentru anul in curs, Ana Patriciu , fiica miliardarului Dinu Patriciu si reprezentanta actionarilor majoritari Heritage, estimeaza ca traficul restaurantului va ajunge la 40-50 de persoane pe zi.
Zaplet, Belgrad, Serbia
Toate ghidurile mentioneaza faptul ca restaurantul este mereu plin si ca rezervarea din timp a unei mese este obligatorie.
Pe langa cele 15 feluri diferite de desert, Zaplet pune la dispozitia clientilor sai si o colectie impresionanta de vinuri, alaturi de supele, salatele, pastele si preparatele din peste sau fructe de mare.
Sursa foto: www.belgradeeye.com
Camouflage, Bratislava, Slovacia
Echipa formata din circa 60 de bucatari, ospatari si somelieri, alaturi de chef-ul Jaroslav Žídek pun la dispozitia clientilor un meniu variat, toate intr-o ambianta potrivita fostului palat Erdödy.
Sursa foto: www.camouflage.sk
Pri Lojzetu, Castel Zemono, Vipava, Slovenia
Mentionat prima oara in 1897, ca han pentru calatorii ce avea drum prin Vipava, restaurantul a ajuns, datorita chef-ului Tomaž Kavčič sa imbine felurile traditionale si locale cu bucataria moleculara si internationala.
De la retete transmise de la mama sa, la experimente spectaculoase cu culori, gust si textura, meniul oferit de Kavcic satisface atat pe drumetii infometati, cat si pe cei mai aspri critici.
Selectia de vinuri are la baza soiuri locale, dintre care amintim Vipavska dolina, Goriška Brda si Karst.
Sursa foto: www. prilojzetu.com
M?zedechanga, Istanbul, Turcia
Redecorarea si adaugarea unei incaperi din sticla in ultimii ani a sporit aerul retro dorit de proprietarii localului, care pot primi acum pana la 80 de oaspeti in interior si, in functie de vreme, inca 120 pe terasa cu vedere la rau.
Sursa foto: www.changa-istanbul.com