In varsta de 57 de ani, miliardarul de origine indiana Lakshmi Mittal, stabilit de ani buni la Londra, conduce in topul celor mai bogati rezidenti ai Marii Britanii, cu o avere estimata de Forbes la 32 miliarde de dolari, surclasandu-l pe controversatul rus Roman Abramovici, britanic naturalizat la randul sau.
Lakshmi Mittal a fost desemnat de revista Fortune "Omul de afaceri al anului 2004 in Europa", pentru "abilitatile sale de a imbina expertiza manageriala cu fler si excelent instinct in achizitii". "Nu poate fi vorba de noroc. Mittal a ajuns regele otelului pentru ca a zarit comoara acolo unde toti ceilalti au vazut doar fiare vechi", sustine Fortune.

Realizarile sale profesionale au fost recunoscute si de alte publicatii de prestigiu, care l-au declarat pe Mittal “Omul de afaceri al anului 2006” (Sunday Times) si “Omul anului 2006” (Financial Times).

Lakshmi Mittal, Maharajahul oteluluiDesi este foarte atent cu banii sai si, se spune despre el ca, in spiritul educatiei primite de la parinti, nu ar fi genul care sa vrea sa iasa in evidenta, magnatul indian pune mare pret (in sensul propriu al cuvantului) pe confortul si fericirea familiei sale. Posesorul unei superbe aeronave Gulfstream G550 de aproximativ 45 milioane de dolari, Mittal nu s-a sfiit sa scoata din buzunar peste 55 milioane de dolari pentru nunta fiicei sale. Ceremonia care a durat cinci zile si a reunit personalitati din toate domeniile s-a tinut intr-un celebru castel din Franta, Vaux le Vicomte, inchiriat in intregime pentru acest eveniment.

Cinci etaje, doisprezece dormitoare, sauna si baie turceasca, piscina subterana pavata cu pietre pretioase, sala de bal, cinematograf, garaj pentru 20 de masini si marmura extrasa din aceeasi cariera care a aprovizionat Taj-Mahalul. Asa arata casa din Londra a lui Lakshmi Mittal, cea mai scumpa resedinta privata din toate timpurile, cumparata in aprilie 2004 pentru fabuloasa suma de 128 milioane de dolari, de la un alt miliardar, Bernie Ecclestone, magnatul Formulei 1.

Lakshmi Mittal, Maharajahul oteluluiLa o distanta infima de Palatul Kensington si in vecinatatea resedintei Sultanului Brunei, vila lui Mittal, situata pe “Aleea Miliardarilor”, a fost construita prin alipirea fostei ambasade a Egiptului de o anexa invecinata a ambasadei Rusiei.

Asa cum probabil va imaginati, aceasta nu este singura proprietate a regelui otelului (nici macar din Londra), miliardarul detinand resedinte si in Delhi, Indonesia si Trinidad.

In pofida fastului, miliardarul indian pastreza discretia in legatura cu propria persoana, iar putinul timp liber pe care-l are prefera sa-l petreaca acasa, avand un program disciplinat, din care nu lipsesc exercitiile yoga si inotul.

In ciuda meritului exceptional in materie de business si a principiilor ce i-au fost insuflate inca din copilarie, Mittal nu a reusit sa se tina departe de intrigile scenei politice.

In noiembrie 2001, Lakshmi Mittal a parafat la Londra, impreuna cu fostul ministru pentru privatizare al Romaniei, Ovidiu Musetescu, vanzarea pachetului majoritar de actiuni al Sidex Galati, preluare s-a lasat cu un scandal politic. Premierul britanic Tony Blair a fost acuzat de trafic de influenta pe langa omologul sau roman de la acea vreme, Adrian Nastase. Blair i-a trimis o scrisoare lui Adrian Nastase in care-si arata satisfactia cu privire la un eventual parteneriat al Sidex cu Mittal Steel si sublinia ca aceasta vanzare va spori sansele Romaniei la integrarea in UE.

Scandalul izbucnea la numai o luna dupa ce miliardarul indian donase Partidului Laburist, condus de Blair, suma de 125.000 de lire sterline. Oficialii britanici au confirmat trimiterea scrisorii, insa au tinut sa precizeze ca aceasta ar fi fost scrisa dupa finalizarea privatizarii. Oricare ar fi adevarul, Mittal nu si-a ascuns niciodata simpatia fata de Partidul Laburist, donatiile sale catre aceasta formatiune politica continuand in 2005 cu 2 mil. lire sterline, iar la inceputul lui 2007 cu alte 3 mil. lire sterline.

Povestea pustiului care, nascut intr-o familie mai mult decat modesta, a reusit sa ajunga al cincilea cel mai bogat om din lume, pare desprinsa dintr-un film bollywoodian.

Mittal s-a nascut in Sadulpur, pe 15 iunie 1950, un sat sarac din India, intr-o casa cu podele de ciment si pat de rogojini. In adolescenta, a muncit in otelaria tatalui sau din Calcutta, pentru ca in 1976, Lakshmi Mittal sa preia un combinat din Indonezia, denumit Indo Ispat - in limba sanscrita, "ispat" inseamna otel. A inceput prin a achizitiona companii publice in dificultate, primul succes venind in anii ‘80, cand a reusit sa dubleze productia si sa restabileasca rentabilitatea unei uzine din Trinidad Tobago care inregistra pierderi de un milion de dolari pe zi.

La mijlocul anilor '90, Mittal a decis sa se desprinda definitv de India si de afacerea familiei sale, preluand operatiunile internationale in propriile maini.

Cel care poarta numele zeitatii hinduse a norocului si prosperitatii, Lakshmi, s-a dovedit un adevarat vizionar atunci cand a inceput sa cumpere combinatele siderurgice falimentare din fostul bloc comunist. Intuitia sa nu a dat gres, iar clientii nu au intarziat sa apara, in scurt timp, marile concerne auto incepand sa deschida capacitati de productie in regiune. Combinatele siderurgice controlate de miliardarul anglo-indian au devenit principalul furnizor pentru fabricile "greilor" auto din Europa Centrala si de Est.

Lakshmi Mittal, Maharajahul oteluluiIn trei decenii, Mittal reusit sa treaca de la o mica otelarie de familie care producea, 60.000 de tone pe an la un adevarat imperiu, Arcelor Mittal Steel (din care detine 43,6%), singurul producator de otel cu adevarat global, prezent in 60 de tari. Arcelor Mittal Steel, responsabil pentru 10% din cantitatea totala de otel produsa la nivel mondial (110 milioane tone pe an), a luat nastere anul trecut, in urma unei fuziuni evaluate la 34 miliarde de dolari, dintre titanii Arcelor si Mittal Steel.

Reteta succesului sau a fost una simpla: achizitii la pret scazut in tari in curs de dezvoltare, eficientizari drastice, oameni cheie bine motivati.

Cu adevarat fantastica a fost si ascensiunea miliardarului indian, intr-un singur an, de pe locul 62 pe locul 3 in topul Forbes (2005) al celor mai bogati oameni din lume.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri