20 Ianuarie 2017

Romanii au o felie mai mica de 10% din tranzactiile de M&A. Companiile romanesti mai mari sunt inghitite tot de straini



Companiile romanesti realizeaza mai putin de 10% din tranzactiile mai mari de 5 milioane de euro de pe piata locala de M&A (fuziuni si achizitii), ceea ce inseamna ca business-urile de anvergura ceva mai mare dezvoltate local, inclusiv cele ale unor antreprenori romani, sunt cumparate in proportie covarsitoare de straini. Principalul motiv ar fi ca in Romania exista inca o lipsa semnificativa a capitalului autohton, afirma Ioana Filipescu, partener consultanta in fuziuni si achizitii.

“(Romanii, n.r.) sunt sub 10% din categoria tranzactii asa cum ne uitam noi la acestea. Motivul ar fi esentialmente lipsa capitalului. Acum cand creditul este din ce in ce mai ieftin, poate fi suplinita lipsa capitalului, dar si indatorarea este o forma de adecvare a capitalului, de suficienta a capitalului in sine (…)”, a declarat pentru WALL-STREET.RO Ioana Filipescu, in cadrul unui eveniment organizat de Deloitte pentru a prezenta informatii despre piata de M&A si creditele neperformante din sectorul bancar.

Potrivit estimarilor Deloitte, piata de M&A din Romania s-a ridicat anul trecut la 3,4-4 miliarde de euro, in contextul in care valoarea unor tranzactii nu a fost anuntata si a fost estimata de firma de consultanta. Raportat la anul 2015, piata de M&A a crescut ca valoare cu 23%. Deloitte ia in calcul doar tranzactiile cu o valoare de peste 5 milioane de euro. Anul trecut au fost 85 de astfel de tranzactii, cu o valoare medie de 43 milioane euro.

Romanii nu au prezenta puternica nici pe piata tranzactiilor mai mici de 5 milioane de euro, chiar daca pe segmentul acesta sunt mai activi decat in ce priveste achizitiile cu valoare mai mare.

“Nu este o piata superactiva piata domestica, dar sunt mai prezenti cu siguranta. Ma uit la majoritatea achizitiilor care s-au facut si daca luam cei mai activi dintre cei cu apetit de consolidare cel mai mare, sectorul cel mai activ a fost health care, Regina Maria si Medlife. Lasam deoparte achizitiile mari cum ar fi Ponderas, tranzactii de +20 de milioane. Ei continua sa cumpere jucatori mai mici si vor continua si in perioada urmatoare. Tranzactiile astea sunt in marea lor majoritate sub 5 milioane. In toate sectoarele se fac achizitii de oportunitate”, a afirmat Ioana Filipescu.

In ce priveste utilizarea serviciilor de consultanta, aceasta este specifica tranzactiilor mai mari, iar la nivelul pietei romanesti consolidarea a fost destul de redusa inainte de aderarea la UE.

“Istoric vorbind, poate am asistat la o liberalizare a contului de capital prea devreme (in contextul aderarii la UE, n.r.), la un moment de maturitate redusa a pietei. Daca compari piata romaneasca cu cea sarbeasca, tranzactiile sunt mult mai mari. La un moment dat ma uitam in perioada in care era la noi jale, 2010-2013, in Serbia colegii mei faceau tranzacti de sute de milioane, de miliarde, si ma intrebam: Ce active au in piete atat de mici? Dupa care mi-am explicat ca au fost piete inchise ermetic, pietele sub embargou au stat inchise ermetic, iar asta a permis o consolidare locala. Noi nu am fost in situatia de a avea conditii de inchidere a pietei si poate cu o liberalizare putin devreme in conditiile unei nematurizari a pietei. Asta a stimulat crearea unei piete si ramanearea ei destul de fragmentata si nu a adus ingredientele consolidarii locale”, a spus partenerul Deloitte.

Utilizarea mai redusa a serviciilor de consultanta la nivelul companiilor romanesti este un rezultat al fragmentarii pietei, dar asteptarile sunt ca treptat si companiile romanesti sa acumuleze experienta in ceea ce priveste tranzactiile M&A.

“Ar trebui sa evolueze si piata locala. Cu cat o tranzactie este mai mare, cu atat nu-ti poti permite ca initiator sa o faci din intuitie. Dar sigur ca este o curba de invatare, capitalul romanesc s-a acumulat greu, experienta a venit si ea in timp si da, ne asteptam. Romania nu poate fi o exceptie, asa cum se intampla peste tot, asa se va intampla si la noi”, a declarat partenerul Deloitte pentru fuziuni si achizitii.

Sursa poza, grafic: companie



Citeste si