Violeta Alexandru este ministrul pentru consultare publica si dialog social de la inceputul mandatului guvernului Ciolos. Si-a asumat o misiune dificila: sa schimbe lucrurile de la varf. A bifat schimbari importante pe zona de transparenta decizionala si a invatat un lucru important: in administratie, legea e sfanta, dar regulile nescrise nu bat legea. A ales, insa, sa nu se dea batuta, ci sa accepte realitatea, sa o cunoasca si sa o canalizeze inspre scopurile asumate. Citeste bilantul unui ministru care spune despre ea insasi ca este “rebela echipei guvernamentale”.

Am discutat cu Violeta Alexandru in biroul sau din ministerul pe care il conduce, in cladirea Guvernului din Piata Victoriei. Dupa o discutie intensa despre Ruti, platforma care isi propune sa puna la aceeasi masa de discutii factorii de decizie din mediul public si reprezentantii mediului privat care isi doresc sa isi asume participarea si influentarea anumitor hotarari, am intrebat-o pe initiatoarea acestui proiect care sunt cele mai importante realizari din timpul mandatului sau, care se apropie de final.

Violeta Alexandru spune, insa, ca prefera sa gandeasca toate initiativele si proiectele ca pasi spre normalitate si firesc al lucrurilor.

„Adevarul este ca in primele zile in echipa guvernamentala mi-am asumat sa schimb lucrurile la varf. Am mers catre o zona care avea mare nevoie de schimbare – transparenta activitatii sedintelor de guvern. Este o reala satisfactie, dar nu as numi-o realizare, ci mai degraba o chestiune de normalitate”, a declarat Violeta Alexandru.

Astfel, printre cele mai importante schimbari la nivel de transparentizare se numara afisarea agendei sedintei de guvern cu 24 de ore inainte, cu expunerea continutului de acte normative aflate in discutie – o premiera in Romania.

De asemenea, dupa sedintele de guvern, echipa din minister realizeaza o sinteza a dezbaterilor si discutiilor, lucru care permite pastrarea unei memorii institutionale in spatiul public. In plus, dupa sedintele de guvern, memorandumurile sunt publice, cu exceptia celor care contin informatii clasificate.

“Am lucrat foarte mult pentru standardizarea afisarii informatiilor. Nu suntem perfecti, dar se vede o schimbare: toate informatiile se afiseaza in acelasi format si in acelasi loc pe site, ca omul sa poata gasi mai usor. De asemenea, am facut modificari la nivelul normelor privind accesul la informatiile de interes public, cumva fortand o modernizare a administratiei si cerand ca tot mai multe informatii sa fie publice din oficiu, sa comunice online. Am raspuns unei realitati ale zilelor noastre”, a explicat Violeta Alexandru.

Progrese importante s-au facut si pe zona transprentei decizionale. Ministrul a constatat ca niciunul dintre colegii din executiv nu isi mai pune problema sa vina in sedintele de guvern fara sa explice care a fost procedura de consultare publica. De asemenea, echipa ministerului realizeaza un buletin informativ in care sunt incluse toate proiectele de acte normative la ministere, care ajunge la mii de entitati.

Ce lucruri ar face diferit?

Am intrebat-o pe Violeta Alexandru daca are pareri de rau si daca ar face lucrurile altfel, privind in urma. Spune ca nu are regrete profunde pentru ca este realista si intelege ce s-a putut face si ce nu.

“Cand am preluat mandatul, nu aveam experienta de ministru. Dar uitandu-ma acum, poate as fi fost mai ferma si as fi modificat legea 544 (n.r. legea privind liberul acces la informatiile de interes public). Am ales o varianta mai soft si am umblat la nivelul normelor. Sigur ca am si o justificare pentru care am facut asta, insa cred ca aici ar fi trebuit sa fiu putin mai ferma si sa imi asum mai mult, cu criticile publice de rigoare”, a mai spus ministrul.

Un motiv pentru care este revoltata si sufera ca nu a avut parghii legale sa intervina, este legat de arhitectura institutionala actuala. “Nu am putut sa intervin in cazuri punctuale, flagrante in care administratia isi bate joc de om si gaseste tot felul de tertipuri ca sa il determine sa renunte. Am facut ghiduri, seminarii, discutii, materiale, dar mi-am respectat statutul institutional pe care il am, pentru ca legea accesului la informatiile de interes public este foarte clara”.

De asemenea, Violeta Alexandru spune ca, daca ar putea face diferit, ar fi fost sa gaseasca o modalitate prin care sa se implice mai mult in efortul de a informa cetatenii cu privire la rolul lor in demersul de crestere a transparentei institutiei. “Am facut-o, cu mica mea echipa de 5 oameni, am mers door-to-door, am facut campanii, am vorbit despre faptul ca transparenta tine de fiecare dintre noi. Am lansat mesaje de incurajare a oamenilor sa reactioneze daca vad ceva in neregula. Dar am simtit nevoia unui aport mai consistent de la ONG-uri, pe care nu l-am primit”.

Despre legile nescrise ale administratiei

Poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a invatat in mandatul de un an este legat de functionarea administratiei in Romania.

“Am vazut ca administratia are regulile ei nescrise. In administratie, legea e sfanta, dar regulile nescrise bat legea. Poti sa alegi profilul de management pe care sa ti-l asumi. Poti sa fii dur, sa critici, sa nu faci niciun fel de compromis, dar poti construi cu aceasta atitudine. Sau poti sa inveti regulile administratiei si sa le stapanesti in sensul de a le canaliza pentru scopul care trebuie atins. Nu vorbesc de compromisuri de tipul rezistentei oamenilor din sistem la schimbare, nici eu nu am tolerat asta, dar am preferat sa inteleg aceste reguli nescrise ale administratiei si sa le folosesc in interesul scopului pentru care am venit”, explica Violeta Alexandru.

La momentul bilantului, ministrul pentru consultare publica are o constatare care a socat-o: aceea ca oamenii din administratie nu isi asuma nimic. “Exista o diluare a responsabilitatii, nimeni nu isi asuma. Este frustrant, sunt colegi care au facut un scop din a se ascunde, nu vor sa publice nici macar o adresa de mail sau o poza. Au trait in alta cultura, care trebuie schimbare. Marea provocare a urmatorilor ani va fi de scuturare a acestor cutume si de orientare catre transparentizare si eficienta. Oamenii vor sa fie apreciati, nu vor sa fie pusi laolalta cu cei care plimba hartii si care la ora 2-3 se gandesc deja sa inchida biroul. S-a lucrat din rasputeri in acest an, s-au pus lucrurile intr-o directie, dar rezultatele se vor vedea in anii urmatori”.

Este evident, insa, ca aceste reforme vor fi facute de cineva care va avea curaj si sustinere sa ia cateva decizii esentiale.

“Am ramas rebela echipei guvernamentale”

Desi spune despre ea insasi ca a ramas rebela echipei guvernamentale, considera ca as fi putut face multe alte lucruri mai usor in guvern politic.

“Ar fi trebuit sa fiu lasata in felul meu de a fi, ceea ce pare usor incompatibil cu disciplina de partid. Premierul Ciolos mi-a zis de la inceput sa fiu asa cum sunt eu si a fost o usurare. Pentru mine este esential sa declansez mecanisme de schimbare. Am ramas rebela echipei guvernamentale si am putut sa nu imi fac probleme ca supar, deranjez. Cred ca intr-un guvern politic as fi putut sa fac mai multe lucruri care sa aiba impact in profunzimea administratiei, pentru ca se stabileau politic si se intamplau”, a declarat Violeta Alexandru.

Aceasta nu respinge ideea de a se inscrie intr-un partid politic de anul viitor, dar cu siguranta nu in acest mandat. Nu are un plan clar, dar se simte pregatita sa construiasca si sa participe in proiecte.

Anul acesta este al mandatului cu respect pentru ceea ce am spus ca facem. Pana in ultimul minut nu am un niciun plan, voi duce acest mandat pana la capat in slujba misiunilor si valorilor asumate in mod public. Din ianuarie va incepe o noua etapa pentru mine, in care nu resping ideea de a ma inscrie intr-un proiect politic.

Violeta Alexandru

Sursa foto: Ministerul pentru consultare publica si dialog social

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri