La fel ca anul trecut, si in 2010 vor fi solicitate francizele care presupun investitii initiale mici, cele de dimensiuni mari (cu investitii de peste 50.000 euro) fiind dependente de perceptia investitorilor asupra pietei viitoare, sustine Bogdan Alexandrescu, managing partner Francize.net.
"Exista francize ce necesita investitii initiale ridicate si chiar sunt de succes. Insa investirea unor sume mai mari de bani in aceasta perioada poate fi considerata riscanta in orice domeniu, datorita sentimentului de nesiguranta si a posibilitatii blocarii banilor intr-o afacere cu o perioada indelungata de recuperare a investitiei", spune Alexandrescu.

Astfel, nu exista investitii "mici si sigure" sau "mari si riscante", ci investitii in care suma maxima posibila de a fi pierduta poate fi mai mare sau mai mica, dupa caz. Performanta francizei nu depinde de banii alocati dezvoltarii ei, ci de elementele unice particulare pe care le are.

Este drept insa ca, in 2010, la fel ca anul trecut, vor continua sa fie cerute francizele cu investiitii initiale mici. "Cele care presupun investitii de peste 50 000 euro sunt dependente de perceptia investitorilor asupra pietei viitoare", a declarat, pentru Wall-Street, Bogdan Alexandrescu.

Deoarece 2010 se afla de abia la inceput, el nu poate face predictii in legatura cu tipurile de francize in care se va investi mai mult anul acesta: "Ar fi prematur si neconcludent", adauga managing partner-ul AV Franchise Consulting.

Anul trecut, cererea pentru afacerile in domeniul imobiliar, constructii, financiar sau retail a scazut cu aproape 70%.

Inca de la inceputul lui 2009 se observase o schimbare a directiei de orientare a investitorilor in alegerea unei francize, masa acestora concentrandu-se pe francizele cu o investitie initiala cat mai scazuta.

De asemenea, s-a putut vedea in piata aparitia unei noi categorii de investitori, care provin din middle si top management-ul unor companii nationale sau multinationale, care au renuntat la pozitiile avute in cadrul acestor companii si au ales sa porneasca o afacere proprie.

"Francizele au fost influentate in mod direct de performanta generala a domeniilor de activitatea pe care activeaza, in contextul economic din acea perioada. Ca domenii de activitatea, fata de anii trecuti, se poate observa o expansiune a francizelor pe piata de fast-food, jocuri de noroc si servicii in 2009", a aratat asociatul companiei infiintate in octombrie 2008.

Referitor la stadiul in care se afla francizele din sectorul imobiliar, constructii si retail, Alexandrescu spune ca poate fi remarcat faptul ca unele francize prezente in Romania s-au ridicat peste performantele domeniului din care fac parte, cum ar fi franciza imobiliara Re/Max.

"Performanta unei retele de franciza depinde si de perceptia investitorilor asupra francizei respective si a situatiei economice actuale si viitoare, astfel ca o previziune viitoare optimista in ceea ce priveste economia nationala ar avea un efect prezent pozitiv asupra dezvoltarii francizelor din acest domeniu (n.r. - imobiliar, retail, cosntructii)", explica reprezentantul companiei.

Cat despre ce se va intampla in 2010 comparativ cu anul trecut, Alexandrescu spune ca domeniile care au suferit scaderi majore in 2009 se afla in raport direct cu performanta economiei nationale. "Iar daca economia va incepe sa isi revina, aceste domenii vor creste in mod agresiv, exponential." Pe de alta parte, nu trebuie uitat faptul ca francizele care necesitau investitii mici au fost preferatele anului anterior si cu siguranta vor continua sa fie si in 2010. Datorita gradului de investitie, acestea limiteaza riscul in cazul cel mai putin favorabil (worst case scenario) la doar cateve mii de euro.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri