9 Ianuarie 2018

7 start-up-uri sociale de luat ca model pentru antreprenorii romani



Un start-up social nu este un instrument de ajutor doar pentru partenerii implicati in initiativa, ci ofera suport, in functie de profilul afacerii, si unui segment al societatii care intampina dificultati. Am adunat 7 exemple de start-up-uri, majoritatea internationale, ce-ti pot servi ca model, daca iti doresti sa-ti aduci contributia intr-un mod umanitar, fara a ignora si profitul:

1. Neurotrack

Amintirile sunt tot ce avem, iar cand si amintirile incep sa se piarda, incepe adevarata lupta. Boala Alzheimer, despre care poti afla detalii pe doc.ro, afecteaza multe persoane, iar stigmatul din jurul bolii agraveaza situatia, nu doar pentru cei afectati, ci si pentru cei apropiati. Pentru ca este un subiect delicat, boala a ajuns chiar si in atentia antreprenorilor, care cauta solutii inovatoare impotriva acesteia.

Unul dintre cei mai importanti pasi in tratarea Alzheimer si mentinerea bolii sub control este detectarea precoce. Start up-ul Neurotrack, din California, lucreaza la depistarea precoce a bolii Alzheimer printr-un test simplu de cinci minute. Acest test care poate fi facut de oricine online. Cu ajutorul fondurilor recente, ei lucreaza la extinderea disponibilitatii testului online.

2. Blind Square

Blind Square este o aplicatie GPS de realitate augmentata pentru persoanele cu deficiente de vedere. Obtine informatii despre mediul inconjurator de la Foursquare si OpenStreetMap. De asemenea, utilizeaza voci de inalta calitate in diferite limbi pentru a anunta informatii despre imprejurimile utilizatorului.

3. Compreneurship

Compreneurship face legatura intre studenti si persoanele dezavantajate, pentru a dezvolta si a executa proiecte antreprenoriale. Intr-un proiect recent, studentii care studiaza designul, jurnalismul si managementul s-au alaturat oamenilor fara adapost pentru a realiza si a distribui un ziar original. Persoanele fara adapost care au distribuit documentele au castigat 150.000 de euro. Practic, Compreneurship ofera prin proiectele studentilor o posibilitate de munca pentru persoanele aflate in dificultate.

Foto: unsplash

4. ZubaBox

Zuba Box este un hub de internet care functioneaza pe baza de energie solara si aduce Wi-Fi in salbaticia africana. Ofera dezvoltare durabila pe termen lung celor mai sarace tari din lume. Pana in prezent, a furnizat mai mult de 114.000 de calculatoare celor mai izolate comunitati din Africa.

5. Voidstarter

Voidstarter este o afacere care transforma casele nelocuite din Dublin in centre de invatare pe termen scurt si laboratoare antreprenoriale. In loc sa se risipeasca oportunitatea de a le valorifica, aceste unitati neocupate sunt folosite pentru a oferi adapost persoanelor care locuiesc pe strazi, pentru a oferi noilor antreprenori un loc unde sa inceapa si pentru a preda oamenilor someri noi abilitati. Voidstarter utilizeaza, in esenta, spatiul pierdut pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie sa isi dezvolte activitatile.

6. Circularia

Si la noi se dezvolta astfel de start-up-uri care-si propun sa se dedice unei cauze sociale. Spre exemplu, Circularia este o platforma care ii conecteaza pe generatorii de viitoare deseuri sau de materii prime secundare (companii, institutii, organizatii, persoane fizice) cu cei care le pot valorifica in mod creativ - upcyclers (mici antreprenori, mesteri, artizani, persoane fizice, institutii, organizatii, companii).

7. Atelierul de panza

Produce sacose din bumbac 100%, care pot fi imprimate si personalizate ca materiale promotionale pentru companii. Acestea sunt lucrate intr-un atelier social in care 30% din angajati sunt persoane cu dizabilitati, respectand principiile dezvoltarii durabile.

Foto: unsplash

Cauzele carora te poti alatura sunt foarte multe, de la ecologie la ajutorul oamenilor fara adapost si exista o multime de oportunitati prin care poti imbina spiritul umanitar cu flerul in afaceri. Trebuie, insa, sa faci primul pas.



Citeste si