Temperaturile tot mai crescute din timpul nopților tropicale au crescut în ultimii ani, fiind asociate cu mai puțin somn, și pe cale de consecință, o odihnă mult mai puțin eficientă.

Nopțile tropicale sunt numite de meteorologi cele în care temperatura nu coboară sub +25 °C, iar numărul acestora s-a mărit de cinci ori în anul 2023 față de media perioadei 1991-2020, conform El Pais.

Spre exemplu, în 2023 au fost nu mai puțin de 240 de nopți tropicale în Spania, față de cele 179 din anul anterior.

De asemenea, publicația citată menționează un studiu realizat tot în Spania în anul 2021, conform căruia decesele din cauze cardiovasculare și respiratorii au crescut cu 16% în această țară atunci când temperaturile nu au coborât în timpul nopții sub +25 °C.

"Creșterea temperaturilor cauzate de schimbările climatice pun o problemă serioasă asupra somnului și, prin extensie, asupra sănătății, performanței și stării generale de bine a oamenilor", se arată în studiul respectiv.

Totodată, un alt studiu realizat de Universitatea din Copenhaga a analizat nu mai puțin de 7 milioane de nopți de somn a 47.000 de adulți din 68 de țări, stabilind faptul că până în anul 2099 am putea pierde 50 până la 59 de ore de somn pe an, ceea ce este echivalentul a aproape două săptămâni.

Motivul pentru care căldura are un asemenea impact asupra corpului nostru este fiziologic, conform aceleiași publicații, producând o dilatare a vaselor de sânge în special în mâini și picioare, pe de o parte, iar pe de alta căldura interferează cu capacitatea corpului de a se răci, ceea ce face dificil atât adormitul cât și somnul în sine.

Nu în ultimul rând, studiul citat mai spune faptul că temperaturile extreme nu afectează toate categoriile de populație în mod egal, experții arătând faptul că cei mai vulnerabili sunt bătrânii și copiii mici, primii pentru că au mai puțină capacitate de a-și regla temperatura corpului, iar cei din urmă pentru că nu și-au dezvoltat suficient această capacitate.

Sursa foto: Freepik

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri