Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în patru judeţe din sud-vestul ţării şi, respectiv, în 17 judeţe din vest, centru, nord şi sud.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 20 iulie, ora 15:00 - 21 iulie, ora 03:00, va fi Cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi cantităţi însemnate de apă în sudul Banatului, nord-vestul Olteniei şi în sud-vestul Transilvaniei. În aceste zone, vor fi perioade cu averse torenţiale intensificări ale vântului şi pe arii restrânse vijelii (rafale de 70 - 90 km/h), grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1 - 3 ore) sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 - 40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 50 - 70 l/mp, notează Agerpres.ro.

Judeţele avertizate cu Cod portocaliu sunt Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi.

De asemenea, în intervalul 20 iulie, ora 13:00 - 21 iulie, ora 10:00, treptat, în Banat, sudul Crişanei, Oltenia, Transilvania şi local în Maramureş şi în Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, intensificări ale vântului şi pe arii restrânse vijelii (rafale de 50 - 70 km/h), grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp şi, izolat, de peste 40 l/mp.

Codul galben va afecta următoarele judeţe: Timiş, Arad, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Cluj, Alba, Sibiu, Harghita, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Olt şi Dolj.

Caniculă în sud-estul țării

Capitala şi şase judeţe din sud-estul ţării se vor afla sub Cod galben de caniculă, potrivit unei atenţionări meteo emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, pe în centrul şi estul Munteniei, precum şi în Dobrogea continentală, valul de căldură va persista pe parcursul zilei de duminică, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime vor fi de 34 - 36 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Judeţele avertizate sunt: Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Tulcea (partea de vest) şi Constanţa (jumătatea de vest), precum şi municipiul Bucureşti.

Cum va fi vremea în București

Valul de căldură va persista în Bucureşti, iar noaptea va fi tropicală, potrivit prognozei speciale emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru Capitală.

Astfel, până duminică, la ora 12:00, va fi caniculă, disconfort termic ridicat şi indice temperatură-umezeală (ITU) de peste 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 35 - 37 de grade, iar cea minimă de 22 - 24 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în a doua parte a nopţii, când vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Duminică, valorile termice se vor mai pondera, astfel că maxima va fi de 33 - 34 de grade, însă disconfortul termic rămâne ridicat. Indicele temperatură-umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.

De asemenea, vor fi perioade de instabilitate atmosferică, în care înnorările vor fi temporar accentuate şi se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura minimă va fi de 19 - 21 de grade.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri