16 Iulie 2024

Lege: Deținătorii de animale de companie pot rămâne fără ele pe timp de caniculă



Canicula ne afectează pe toți, însă o lege mai puțin cunoscută impune anumite condiții și chiar pedepse în cazul celor care dețin animale de companie și nu le îngrijesc corespunzător. Polițiști au chiar dreptul să confiște animalele care sunt forțate să stea în temperaturi extreme.

Legea 205/2004 privind protecția animalelor prevede că deținătorii de animale au obligația de a le asigura acestora, în funcție de specie, rasă, vârstă și altele, o serie de condiții:

  • un adăpost corespunzător;
  • hrană și apă suficiente;
  • posibilitatea de mișcare suficientă;
  • îngrijire și atenție;
  • asistență medicală.

Legea mai prevede că polițiștii din cadrul Poliției Române care constată că un animal se află într-o situație de pericol pot emite ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredințarea lui unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii.

Prin ”animal aflat într-o situație de pericol” se înțelege animalul aflat în mai multe situații, printre care și cel expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute. De asemenea, în aceeași categorie intră și animalul domestic care nu beneficiază de hrană și apă în cantități suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale.

Amenzile pentru posesorii de animale domestice care se află în situațiile menționate mai sus variază între 3.000 de lei și 12.000 de lei.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat recent un ghid în care amintește că posesorii de animale trebuie să asigure protecția și bunăstarea animalelor în perioadele caniculare.

Astfel, în cazul deținătorilor de animale de companie, cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc., care sunt ținute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum și adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

”O atenție deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute în vehicule, expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiații ultraviolete și la temperaturi ridicate”, mai spun oficialii ANSVSA.



Citeste si