12 Iulie 2024

[ HARTĂ ] Coduri roșii și portocalii de caniculă: Toată România se topește sub valul de căldură extremă



Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) nu vin cu vești bune pentru români. Toată țara se află sub avertizări meteo de caniculă. Cele mai multe județe din România se vor afla, în acest weekend sub cod roșu de caniculă, în timp ce restul țării se află sub incidența unui cod portocaliu de temperaturi extreme.

Cod roșu de caniculă în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova

Meteorologii ANM au emis un cod roșu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat în regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova. Avertizarea meteo este valabilă pentru acest weekend, adică pe 13 si 14 iulie.

Sursa foto: captură/ meteoromania.ro

Așa se face că, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale. Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Cod portocaliu de caniculă în Maramureș, Transilvania și Dobrogea

Unde nu va fi cod roșu de caniculă va fi cod portocaliu, ce va viza o bună parte din țară. Pentru regiunile Maramureș, Transilvania, Dobrogea și zona Carpaților Orientali, ANM a emis un cod portocaliu care anunță un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade, iar pe litoral de 32...35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Și Capitala se topește de căldură: În București vor fi 40 de grade

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 39 de grade, vineri, la Bucureşti, iar cea minimă, specifică nopţii tropicale, va fi de 19...22 de grade, potrivit prognozei speciale emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat (viteze la rafală de până la 30...35 km/h).

Sâmbătă şi duminică, valul de căldură va fi intens şi disconfortul termic deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 39...40 de grade, iar cea minimă, specifică nopţii tropicale, va fi de 21...23 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.



Citeste si