5 Iulie 2024

Pod Giurgiu-Ruse: Lucrările pe partea bulgară vor dura doi ani



Lucrările pe partea bulgară a Podului Prieteniei (Giurgiu - Ruse) încep pe data de 10 iulie, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Conform CNAIR, anunţul a fost făcut de Agenţia de Infrastructură Rutieră a Bulgariei (RIA), care precizează că lucrările vor dura doi ani.

Lucrările se vor desfăşura în timpul zilei, timp de 10-12 ore, în funcţie de specificul lor, şi nu va exista o oprire totală a circulaţiei, informează drumarii bulgari. Procesul de lucru va fi organizat şi desfăşurat astfel încât vehiculele să treacă în mod eşalonat în două două sensuri pe banda pe care nu se lucrează.

Lucrările sunt planificate în şase etape. În primele două se va efectua reparaţia majoră a structurii facilităţii de pe teritoriul bulgar. O porţiune de aproximativ 400 de metri va fi închisă pentru lucrări. Iniţial, va fi restricţionată circulaţia pe banda de intrare în Bulgaria, iar apoi pe banda de ieşire în direcţia România. Timpul estimat de finalizare a lucrărilor de reparaţie pe această secţiune este de aproximativ patru luni şi jumătate pentru fiecare dintre benzi.

Pentru o mai bună organizare a traficului, se vor monta semafoare adaptive. Acestea vor putea fi relocate şi pot fi amplasate în partea relevantă a podului în curs de reparaţie.

"Ecartamentul şi înălţimea unităţii nu permit operaţiuni sigure pe timp de noapte, iar protejarea vieţii şi a sănătăţii navetiştilor şi lucrătorilor din construcţii de pe şantier este esenţială. Dacă executarea unor activităţi se poate desfăşura în siguranţă când este întuneric, acest lucru se va realiza", precizează RIA.

Tronsonul de pe teritoriul bulgar al Podului Prieteniei, care face parte din drumul I-2, are o lungime totală de 1,057 kilometri. De la punerea sa în funcţiune, acum 70 de ani, în 1954, nu s-au efectuat reparaţii majore. Consolidarea rosturilor s-a făcut în urmă cu mai bine de 22 de ani, iar hidroizolaţia şi pavajul asfaltic au fost înlocuite în 2011.

Cetăţenii vor fi informaţi în timp util de orice schimbări în organizarea traficului legate de lucrările de reparaţii la Podul Prieteniei, dau asigurări drumarii bulgari. O secţiune specială a fost creată pe site-ul RIA, respectiv www.api.bg, unde vor fi publicate toate anunţurile legate de lucrările de reparaţii principale ale facilităţii dintre Ruse şi Giurgiu.

Care sunt alternativele pentru cei care vor să călătorească în Bulgaria pe timpul lucrărilor

Cei care vor tranzita granița Ruse-Giurgiu în perioada următoare, care poate fei chiar mai mare de doi ani, dacă drumarii bulgari se vor dovedi a fi lenți, vor trebui să accepte întârzieri masive. În plus, taxa de pod de 2 euro (sau 4 leva) nu dispare, în ciuda lucrărilor. Tocmai de aceea, Poliția de Frontieră a transmis turiștilor o serie de alternative rutiere pentru a ieși din țară spre Bulgaria pe la alte puncte de frontieră.

  • PCTF Vidin – Calafat, PCTF PCTF Kardam- PCTF Negru Vodă,
  • PCTF Silistra – Ostrov Călărași,
  • PCTF Dobromir – Krushari,
  • PCTF Kainardzha – Lipnița (deschise în orarul 08:00-20:00 și doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t),
  • PCTF Nikopol - Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro),
  • PCTF Svishtov - Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg),
  • PCTF Oryahovo – Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg),
  • PCTF Aydemir (Silistra) - Chiciu (Călărași) (feribot) (www.spikaferry.com).

„Sunt alte rute alternative, inclusiv cu bacul, celălalt pod de la Calafat-Vidin - şi mai avem legăturile din Călăraşi, tot cu bacul. Podul va fi închis complet, nu se va folosi timp de două luni, aşa cum a anunţat partea bulgară, însă vom vedea cât vor dura aceste lucrări", a afirmat Pistol. Problema evidentă cu rutele care includ trecerea Dunării cu bacul este că navele nu au o capacitate prea mare și, totodată, nici nu sunt atât de multe, motiv pentru care timpii de așteptare pot fi ridicați.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanța informării corecte a șoferilor români și achiziționării în timp util a vignetelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislația în vigoare. Autoritățile bulgare recomandă ca vigneta electronică să fie achiziționată online prin intermediul www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română sau de la terminalele specifice montate în punctelor de frontieră.



Citeste si