8 Iulie 2024

Dr. Daniela Ionescu, cunoscut medic primar ORL, spune ce trebuie să facem pentru a atenua efectele folosirii aerului condiționat



După un foarte scurt moment în care părea că vremea devine mai răcoroasă, temperaturile foare ridicate au revenit. În acest context, românii, care sunt deja avertizați asupra efectelor folosirii îndelungate a aerului condiționat, trebuie din nou să facă unei perioade extrem de călduroase care nu se știe în acest moment cât va dura.

Astfel, medicul primar ORL Daniela Ionescu, fondatoarea clinicilor ORL Dr. Daniela Ionescu, a explicat pentru wall-street.ro faptul că aerul condiționat poate usca mucoasa nazală, ceea ce înseamnă compromiterea uneia dintre cele mai importante porți de apărare a organismului: nasul.

Ceea ce nu înseamnă altceva, spune aceasta, decât că virusurile și bacteriile au cale liberă de intrare în organism. Iar în același timp, mai afirmă ea, uscarea mucoasei poate provoca congestie nazală și un risc crescut de infecții respiratorii, cum ar fi sinuzitele și rinitele.

Pe de altă parte, dr. Daniela Ionescu spune că trebuie să nu uităm că aparatele de aer condiționat adună și împrăștie în atmosferă numeroși agenți poluanți, printre care se numără polenul, mucegaiul, părul de animale, virusurile și, nu în ultimul rând, bacteriile.

În plus, instalațiile de răcire utilizate în spațiile interioare nu permit ventilarea aerului, fapt ce determină creșterea concentrației de agenți poluanți în interior. În aceste condiții, persoanele care sunt expuse la aerul condiționat din birouri pot semnala simptome precum cefaleea, starea de oboseală sau dificultăți de respirație.

Dr. Daniela Ionescu, medic primar ORL, fondatoarea clinicilor Dr. Daniela Ionescu

De asemena, specialista mai spune că ceea ce poate face o diferență semnificativă este calitatea aparatelor.

Astfel, conform acesteia, modelele cu filtre avansate pot reduce cantitatea de alergeni și bacterii din aer, oferind un mediu mai sănătos, în special pentru persoanele cu sensibilități sau alergii.

Totodată, Dr. Daniela Ionescu mai adaugă faptul că eficiența energetică este, de asemenea, un factor important; aparatele mai eficiente din punct de vedere energetic nu numai că economisesc energie, dar și mențin o calitate mai bună a aerului prin reducerea frecvenței cu care circulă aerul prin sistem.

Utilizarea ventilatoarelor îmbunătățește circulația aerului, oferind un oarecare confort fără a reduce temperatura. Cu toate acestea, dacă mediul în care sunt amplasate nu este curat, ventilatoarele pot ridica praful, creând un mediu toxic pentru persoanele care prezintă alergii.

Dr. Daniela Ionescu, medic primar ORL, fondatoarea clinicilor Dr. Daniela Ionescu

Cât despre alte soluții care să ne asigure răcoarea pe timp de caniculă extremă, specialista ORL amintește umidificatoarele, care ajută la menținerea unei umidități optime în interior, prevenind uscarea excesivă a aerului, care poate irita căile respiratorii, dar și folosirea perdelelor opace sau a jaluzelelor, care ajută la menținerea unei temperaturi interioare mai scăzute prin blocarea directă a razelor solare.

Totodată, Dr. Daniela Ionescu mai spune că trecerea bruscă de la o temperatură la alta poate crea un stres pentru organism.

Astfel, privind cazuistica pe care o întâlnește, specialista vorbește despre apariția unor infecții acute pe căile superioare, deoarece se creează un dezechilibru din cauza variației mare de temperatură – de la foarte cald afară, la rece în interior.

Aceste diferențe brutale, prin urmare, de peste 20 de grade, favorizează aderența unor bacterii la nivelul căilor respiratorii.

De asemenea, dr. Daniela Ionescu explică faptul că vin la cabinet persoane alergice, cărora li se acutizează afecțiunea din cauza utilizării aerului condiționat. Dar cel mai des, adaugă ea, vin la cabinet pentru dificultăți de respirație, dar și dureri de cap sau de ureche.

Menținerea unui nivel adecvat de umiditate este esențială pentru sănătatea căilor respiratorii. O umiditate a aerului la interior considerată corectă este cuprinsă între 40% și 60%. Uscăciunea excesivă a aerului poate irita mucoasele, crescând riscul apariției infecțiilor. Este important să se monitorizeze umiditatea interioară pentru a se încadra pe cât posibil în limite sănătoase.

Dr. Daniela Ionescu, medic primar ORL, fondatoarea clinicilor Dr. Daniela Ionescu

În concluzie, specialista spune că, pentru a trece mai ușor peste zilele caniculare, sunt mai multe lucruri care se pot face, fără să ne afecteze sănătatea:

  • Hidratare adecvată: Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei
  • Consum de alimente ușoare: Optează pentru fructe și legume proaspete care sunt bogate în apă
  • Ventilarea naturală: Utilizează ventilatoare și deschide ferestrele în momentele mai răcoroase ale zilei
  • Stai în casă în orele de vârf ale caniculei
  • Menținerea unui mediu umed: Folosește umidificatoare sau așază recipiente cu apă în încăperi pentru a menține un nivel optim de umiditate.



Citeste si