Căldura extremă se prelungește, motiv pentru care românii apelează tot mai mult la aerul condiționat. Efectele folosirii acestuia timp îndelungat pot fi însă nedorite pentru organismul uman, după cum arată un specialist în domeniu.

Astfel, Alexandru Niculescu, medic primar ORL, cadru universitar la Facultatea de Medicină Carol Davila ce activează în cadrul spitalului Dimitrie Gerota, a explicat pentru wall-street.ro că cel mai important efect este pe epiteliul respirator (adică nas, sinusuri și partea superioară a arborelui respirator - laringe și trahee), situat la nivelul căilor respiratorii superioare, pentru că aici ajunge prima dată fluxul de aer condiționat, aici fiind zona de impact major.

Specialistul mai arată faptul că temperatura rece a aerului declanșează un mecanism de vasodilatație la nivelul epiteliului respirator, adică de congestie.

Practic, explică acesta, se congestionează epiteliul respirator de la nivelul nasului, sinusurilor și arborelui respirator superior cu senzația de nas mai înfundat ca de obicei și secreții nazale mai abundente.

La rândul ei, mai spune Alexandru Niculescu, congestia epiteliului nazal, adică nasul inflamat, poate să se agraveze dacă există deja niște patologii existente.

Cu alte cuvinte, pacienții care au deja rinită în forma ei alergică, sau o rinită cronică hipertrofică, ceea ce este foarte frecvent, vor avea cel mai mult de suferit din cauza variațiilor bruște temperatură.

Este deja anecdotică durerea de cap provocată de aerul condiționat și în general lumea o trece cu vederea ca pe o chestie populară - 'curentita' la români, cum se zice, dar există un sâmbure de adevăr, deoarece expunerea bruscă de la cald la frig poate să provoace nevralgii, cefalee de tip migrenos sau nevralgic, adică o reacție anormală a terminațiilor nervoase de la nivelul capului care să provoace dureri de cap atroce.

Alexandru Niculescu, medic primar ORL

Pe de altă parte, mai spune specialistul, un alt efect al folosirii timp îndelungat a aerului condiționat, care este cel mai grav, dar din fericire și cel mai rar întâlnit, este dat de felul în care sunt curățate și întreținute aparatele de aer condiționat.

Astfel, explică acesta, în acele circuite și filtre ale aparatelor de aer condiționat care nu sunt curățate la timp conform recomandărilor specialiștilor, se acumulează floră microbiană, spungi și spori pe care noi îi inhalăm, iar acestea pot să provoace afecțiuni de tip rinite și rinosinuzite la nivelul sferei ORL, cu alte cuvinte a nasului și a gâtului, dar pot să provoace și boli mult mai grave cum sunt pneumoniile.

Nu există o temperatură optimă la care trebuie setate aceste aparate. Problema este că dacă intri într-o mașină în care aerul condiționat merge ca să facă douăzeci și ceva de grade, el bagă aer la 16 grade, ca să compenseze diferența mare de temperatură. O temperatură optimă ar fi nu 16 grade, ci undeva la 22-23 de grade, dar ca să obții temperatura aia, aerul care vine este mult mai rece de atât.

Alexandru Niculescu, medic primar ORL

Prin urmare, adaugă specialistul, pentru a minimiza efectele adverse ale expunerii la aer condiționat o recomandare ar fi ca fluxul de aer să nu fie îndreptat către persoana noastră, iar a doua să întreținem pe cât de bine se poate aceste aparate.

Nu în ultimul rând, în ce privește afecțiunile pe care le observă în această perioadă ca urmare a folosirii aerului condiționat timp îndelungat, Alexandru Niculescu spune că sunt multe acutizări ale sinuzitelor cronice din acest motiv în această perioadă, adică pacienți care fac infecții pe sinuzitele lor cronice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri