În perioadele de căldură intensă, organismul nostru nu mai reacționează așa cum ar trebui la stimulii exteriori. Ca să putem preveni, însă, efectele nedorite ale deshidratării, trebuie să știm mai întâi cum să o recunoaștem, iar apoi să știm ce să facem pentru a-i atenua consecințele.

Astfel, Camelia Ciocîrlan, nutriționist-dietetician, a explicat pentru wall-street.ro că primul și cel mai comun semn al deshidratării este durerea de cap, durere care poate fi însoțită de oboseală, episoade de amețeală și dezorientare, delir, lipsa poftei de mâncare, "nevoia" de a mânca ceva dulce, picioare umflate, crampe musculare, frisoane, constipație, culoare închisă a urinei, miros înțepător și tensiunea arterială foarte mică.

Este important să înțelegem că în momentul în care ni se face sete, suntem deja deshidratați, de aceea este necesar să ne hidratăm pe tot parcursul zilei. Dacă lucrați în încăperi cu temperaturi foarte mari (bucătării) sau în exterior când este caniculă, aveți nevoie de 250 ml apă la fiecare 15-20 min.

Camelia Ciocîrlan, nutriționist-dietetician

De asemenea, specialista mai recomandă să evităm următoarele lucruri:

  • băuturile energizante - majoritatea conțin mai multa cafeină decât cantitatea standard recomandată, iar cantitatea mare de zahăr pe care o conțin adaugă sute de calorii extra
  • alcoolul, care deshidratează

Totodată, Cameila Ciocîrlan mai spune faptul că, în general, alimentele și lichidele pe care le consumăm conțin cantitatea necesară de electroliți, dar dacă facem parte din categoria persoanelor care lucrează în temperaturi extreme și transpiră mult, este posibil să avem nevoie de băuturi cu electroliți.

Nu în ultimul rând, specialista mai adaugă faptul că, dacă medicul ne recomandă să limităm consumul de lichide, trebuie să întrebăm ce cantitate putem, totuși, consuma, în așa fel încât să o putem monitoriza.

De asemenea, Camelia Ciocîrlan ne recomandă să ne asigurăm că aplicăm și alte metode de protectie împotriva caniculei dacă este necesar să ieșim afară, după cum urmează:

  • să purtăm haine lejere în culori deschise și să ne acoperim capul cu șapcă sau pălărie
  • să evităm ieșirea în cea mai caldă parte a zilei
  • să folosim un ventilator de geantă/portabil
  • să limităm activitatea fizică
  • să folosim un recipient tip spray cu apă și să pulverizăm pe față și pe corp

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri