Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care concediul paternal va fi acordat tuturor taţilor care au calitatea de salariat, transmite Agerpres. Totodată, actul normativ extinde durata concediului paternal, de la cinci la 10 zile lucrătoare.

Legea în cauză aprobă Ordonanța de Urgență 117/2022, care prevede că acest drept se acordă tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă încheiat conform legii.

Perioada concediului paternal e dublată de la cinci la 10 zile lucrătoare. Indemnizaţia e egală cu salariul corespunzător perioadei respective şi se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii sau, după caz, prin bugetele ministerelor şi instituţiilor din sectorul de Apărare, Ordine şi Siguranţă naţională, prevede un amendament.

Potrivit noii legi, angajatul nu poate fi concediat cât timp e în concediu paternal.

Totodată, prin noua lege au fost eliminată condiția ca părintele să aibă calitatea de asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. De asemenea, măsurile se mai referă şi la introducerea de reglementări privind sancţiunile în cazul nerespectării prevederilor.

Beneficiare sunt și următoarele categorii de persoane: cele care au încheiate contracte de activitate sportivă, convenţii de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, persoanele care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cele care au contracte de management şi de administrare, încheiate potrivit Legii nr.95/2006.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri