Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare meteo Cod galben de averse şi vijelii pentru 19 judeţe şi Capitala. În plus, a fost publicată și o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale şi furtuni pentru 16 judeţe din jumătatea de vest a ţării, care va intra în vigoare la ora 15:00, conform Agerpres.

Potrivit meteorologilor, până marţi, 4 iunie, la ora 3:00, în cea mai mare parte a ţării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp şi, izolat, de peste 30 - 40 l/mp.

"Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse şi în extremitatea estică a ţării", subliniază specialiştii ANM.

Codul galben vizează următoarele judeţe: Satu Mare, Maramureş, Bistriţa - Năsăud, Suceava, Harghita, Neamţ, Covasna, Bacău, Vrancea, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov şi Bucureşti.

Vreme care se degradează rapid, în Capitală

Potrivit specialiştilor ANM, luni după-amiaza indicele temperatură-umezeală ITU va atinge pragul critic de 80 de unităţi. Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat, iar din a doua parte a zilei vor fi perioade cu înnorări, intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 - 60 km/h, vijelii, grindină, averse şi descărcări electrice.

Temperatura maximă va fi de 33 - 34 de grade Celsius.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenţionare meteo Cod galben de averse şi vijelii pentru 19 judeţe şi Capitala. Potrivit meteorologilor, până marţi, la ora 3:00, în cea mai mare parte a ţării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp şi, izolat, de peste 30 - 40 l/mp. "Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse şi în extremitatea estică a ţării", subliniază specialiştii ANM.

Cod portocaliu de vijelii și grindină în 16 județe

Potrivit ANM, în intervalul 3 iunie, ora 15:00 - 4 iunie, ora 3:00, în Banat, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Olteniei şi în nord-vestul Munteniei vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 60 - 80 km/h), vijelii, grindină de medii şi posibil mari dimensiuni, averse torenţiale şi frecvente descărcări electrice.

În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30 - 40 l/mp şi, izolat, de peste 50 - 60 l/mp. Cu alte cuvinte, ar putea să plouă în doar câteva ore cât pentru toată luna.

Judeţele avertizate cu Cod portocaliu sunt: Bihor, Arad, Timiş, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Mureş, Sibiu şi Braşov.

Canicula va cuprinde România în următoarele două săptămâni

În Banat, valorile termice, cu mici oscilaţii în primele zile din interval, vor fi în creştere treptată până în jurul datei de 10 iunie şi vor caracteriza o vreme călduroasă, apoi vor avea o tendinţă uşoară de scădere, însă va fi în continuare mai cald decât în mod obişnuit pentru jumătatea lunii iunie. Astfel, media regională a temperaturilor maxime va fi de 26 de grade, la începutul intervalului, şi va atinge valori de 33 - 34 de grade la începutul săptămânii a doua de prognoză, urmând să scadă spre 29 - 30 de grade, la sfârşitul perioadei de anticipaţie. Media temperaturilor minime se va situa între 14 şi 18 grade, cu cele mai mari valori în nopţile din 10 - 12 iunie. Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat la începutul primei săptămâni de prognoză şi mai ales după data de 11 iunie.

În Crişana, temperatura aerului, cu mici variaţii la începutul primei săptămâni de prognoză, va fi în creştere treptată până în jurul datei de 10 iunie, astfel încât vremea va fi călduroasă, apoi va avea o tendinţă uşoară de scădere, dar se va menţine mai caldă decât în mod normal pentru luna din calendar. Valorile termice diurne vor avea medii de la 24 de grade, în primele zile din interval, până la 32 - 33 de grade la începutul săptămânii a doua de prognoză, iar ulterior vor scădea spre 28 de grade. Temperaturile minime, mediate regional, se vor situa între 12 şi 17 grade, cu cele mai mari valori în nopţile din 10 - 11 iunie. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele zile din interval, cu precădere după data de 11 iunie.

În Transilvania, valorile termice, cu mici oscilaţii în primele zile, vor fi în creştere treptată până în jurul datei de 10 iunie, caracterizând o vreme călduroasă. Ulterior, mercurul din termometre va avea o tendinţă uşoară de scădere, însă va fi în continuare mai cald decât în mod obişnuit pentru această perioadă. Media regională a temperaturilor maxime va fi de 25 - 26 de grade, la începutul intervalului, şi va atinge valori în jurul a 31 de grade la începutul săptămânii a doua de prognoză, urmând să scadă spre 27 - 28 de grade, la sfârşitul perioadei de anticipaţie. Media temperaturilor minime se va situa, în general, între 12 şi 16 grade, cu cele mai mari valori în nopţile din 10 - 12 iunie. Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat la începutul primei săptămâni de prognoză şi îndeosebi după data de 11 iunie.

În Maramureş, temperatura aerului, cu mici variaţii la începutul primei săptămâni de prognoză, va fi în creştere treptată până pe 10 iunie, astfel încât vremea va fi călduroasă, după care va avea o tendinţă uşoară de scădere, dar se va menţine mai cald decât în mod normal pentru jumătatea lunii iunie. Valorile termice diurne vor avea medii de la 24 - 26 de grade, în primele zile din interval, până la 30- 31 de grade, la începutul săptămânii a doua de prognoză, iar ulterior vor scădea spre 27 de grade. Temperaturile minime, mediate regional, se vor situa în general între 13 şi 16 grade, cu cele mai mari valori în nopţile din 10 - 11 iunie. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi la începutul primei săptămâni de prognoză şi îndeosebi după data de 9 iunie.

În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi călduroasă, cu mici alternanţe termice de la o zi la alta. Astfel, temperaturile maxime, mediate regional, se vor situa între 28 şi 34 de grade, cu cele mai ridicate valori în jurul datei de 10 iunie, iar cele minime vor fi cuprinse între 14 şi 18 grade. Instabilitatea atmosferică va fi prezentă la începutul primei săptămâni de prognoză şi, în special, după data de 12 iunie.

În Dobrogea, pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, vor fi uşoare alternanţe termice, mai ales în primele zile. Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte din intervalul de referinţă, iar media valorilor termice diurne se va situa între 28 şi 32 de grade (cu cele mai ridicate temperaturi în perioada 10 - 13 iunie), iar a celor nocturne va fi de 18 - 20 de grade. Perioade de instabilitate atmosferică se vor înregistrat în perioada 3 - 5 iunie şi cu precădere după data de 13 iunie.

În Muntenia, în cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi călduroasă, cu perioade reduse de alternanţă termică, de la o zi la alta. Astfel, temperaturile maxime, mediate regional, se vor situa între 30 şi 36 de grade, cu cele mai ridicate valori în intervalul 10 - 11 iunie, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 şi 18 grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat la începutul primei săptămâni de prognoză şi îndeosebi după data de 12 iunie.

În Oltenia, până în jurul datei de 10 iunie, temperatura aerului va fi în creştere, apoi va scădea uşor, astfel că, pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte din intervalul analizat. Media valorilor termice diurne se va situa între 28 şi 35 de grade (cu cele mai ridicate valori în zilele de 10 şi 11 iunie), iar a celor nocturne va fi cuprinsă între 14 şi 18 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată la începutul primei săptămâni de prognoză şi, mai ales, după data de 12 iunie.

La munte, în cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă, cu mici alternanţe termice de la o zi la alta. Temperaturile maxime, mediate pe întreagă zonă montană, se vor situa între 16 şi 22 de grade, cu cele mai ridicate valori în jurul datei de 10 iunie, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 şi 14 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta pe arii mai extinse în primele zile, dar cu preponderenţă după data de 11 iunie.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri