30 Mai 2024

ELCEN vrea să construiască noi centrale de cogenerare și caută finanțare de 286 milioane euro



ELCEN a depus cererile de finanţare pentru construirea unor centrale noi de cogenerare de înaltă eficienţă la CET Grozăveşti şi CET Progresu, investiţiile totale ridicându-se la circa 286 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Agerpres.

Cele două proiecte sunt: eficientizarea activităţii din CET Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă, investiţie în valoare totală de aproximativ 120 milioane de euro, şi implementarea unor capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă utilizând motoarele termice, în CET Progresu, investiţie de aproape 166 milioane de euro.

Cererile de finanţare au fost depuse în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficienţă şi Modernizarea Reţelelor de Termoficare.

Conform comunicatului, Ministerul Energiei a publicat în data de 28 mai Ghidul pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă (CHP) în sectorul încălzirii centralizate - Fondul de Modernizare. Lansarea apelului aferent ghidului CHP pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare a avut loc în data de 30 mai.

Cel mai mare proiect de centrală nouă al ELCEN - CET Bucureşti Sud - va fi depus pentru finanţare printr-o aplicaţie separată, sub formă de proiect individual şi nu în cadrul unui apel de proiecte, pentru că investiţia se ridică la peste 300 de milioane de euro.

O singură centrală a mai fost modernizată în cadrul ELCEN în perioada 2005 - 2009: CET Bucureşti Vest. Celelalte trei CET-uri ale ELCEN (CET Grozăveşti, CET Progresu şi CET Bucureşti Sud) sunt vechi de aproape 5 decenii şi folosesc o tehnologie neperformantă specifică anilor 60-70.

Principalele obiective urmărite prin realizarea investiţiilor propuse: eficientizarea funcţionării centralelor; asigurarea eficienţei energetice ridicate prin funcţionarea în cogenerare de înaltă eficienţă; maximizarea producţiei de energie electrică şi termică; reducerea costurilor de producţie la nivelul centralelor; reducerea volumului de poluanţi atmosferici şi încadrarea în normele de protecţie a mediului în vigoare - emisii scăzute de CO2; păstrarea calităţii ELCEN de participant important pe piaţa de energie electrica şi a serviciilor tehnologice de sistem; acoperirea necesarului de energie termică al municipiului Bucureşti.

"Viziunea pentru viitorul ELCEN şi obiectivele de investiţii vor avea un impact semnificativ asupra adecvării politicii industriale a companiei la noua realitate energetică şi de mediu", se mai arată în document



Citeste si