20 Februarie 2024

Oradea își modernizează CET-ul, pus în funcțiune acum peste jumătate de secol



Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a semnat contractul de proiectare şi execuţie pentru înlocuirea sursei de producţie a energiei termice şi electrice din CET Oradea, existent din 1966, cu un grup energetic modern, printr-un proiect în valoare de peste 186 de milioane de lei, fără TVA, conform Agerpres.

"Am semnat azi unul dintre cele mai importante contracte pentru municipiul Oradea, cu siguranţă cel mai mare contract de investiţii care va fi implementat în acest an", a declarat primarul Florin Birta.

Contractul a fost semnat cu asocierea de firme formată din: SC Loial Impex SRL - lider de asociere, Engul SRO - asociat şi SC Moldproiect ASD SRL - asociat şi are o valoare de 186.182.026,95, lei fără TVA.

Astfel, municipiul Oradea şi-a asumat decizia de a continua investiţiile pentru aducerea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică la un nivel calitativ superior, vizând totodată îmbunătăţirea serviciului public de termoficare oferit consumatorilor.

Investiţia denumită "Unitate de producţie cogenerare de înaltă eficienţă pentru înlocuirea blocului 1 existent" constă în prevederea unor soluţii noi de producere a energiei termice şi electrice, mai puţin poluante şi eficiente energetic, care să acopere necesarul de energie termică a sistemului de termoficare din municipiul Oradea.

Proiectul prevede înlocuirea grupului energetic Blocul 1, pus în funcţiune în anul 1966 (format din cazanul C1 şi turbina de abur TA1) din CET Oradea, grup aflat la limita duratei de viaţă, cu echipamente noi de ultima generaţie.

Durata de realizare a investiţiei este de 18 luni.

Sursele de finanţare necesare investiţiei sunt asigurate prin accesarea fondurilor disponibile prin Programul "Termoficare", prin care Guvernul României participă cu 85% din cheltuielile eligibile, conform ghidului de finanţare, diferenţa fiind acoperită din bugetul local al Primăriei Municipiului Oradea, prin fondul Investiţii, Înlocuire şi Dezvoltare (IID).

În comunicatul primăriei se mai menţionează că acest proiect are un rol cheie în funcţionarea SACET Oradea în condiţii de siguranţă şi este în strânsă legătură cu imperativul respectării legislaţiei în materie de mediu şi de nevoia de integrare a tehnologiilor moderne şi eficiente în sistemul energetic local, în contextul energetic regional şi naţional.



Citeste si