Ar putea părea simplu să alegeți un corp de iluminat decorativ sau o lampă de masă care „se asortează" cu restul spațiului dvs. Dar corpurile de iluminat arhitecturale și funcționale pot fi mult mai greu de ales pe cont propriu. Cu toate acestea, acesta este iluminatul pe care designerii profesioniști îl consideră „sosul secret" pentru a face spațiul de locuit personal mai funcțional, mai confortabil și, cu siguranță, mai frumos.

Asta nu înseamnă că nu este posibil să vă creați propriul plan de iluminat personalizat pentru casa dvs. - este doar o chestiune de a ști de ce aveți nevoie. Aceste întrebări vă vor ajuta să începeți:

Cum veți folosi camera?

Viața de familie, timpul privat, temele, divertismentul și alte activități din viața reală necesită diferite tipuri și corpuri de iluminat. Luați în considerare și diferitele „zone" ale camerei. Iluminatul deasupra unei mese sau a unei tejghele este implicat. Dacă vă place să citiți pe canapea, puneți și acel loc în lumina potrivită. Stabiliți atmosfera potrivită pentru o baie lungă într-o cadă cu hidromasaj cu un corp de iluminat decorativ cu LED-uri, care este reglabil și clasificat pentru locații umede.

Ce vreți să facă iluminatul?

Există trei tipuri de bază de iluminat: iluminat general, iluminat ambiental și iluminat pentru sarcini. Un plan de iluminat bun are o combinație a tuturor celor trei. Iluminatul general provenit de la candelabre de deasupra capului, corpuri sau alte lămpi de tavan ar trebui să fie suplimentat cu un iluminat aproape de sarcină, cum ar fi lustre suspendate deasupra unei zone de pregătire a alimentelor sau o lampă de sarcină cu LED cu reglaj de intensitate luminoasă pe un birou. Dimmerii creează o ambianță pentru divertisment, meditație sau orice altă stare de spirit intermediară.

De câtă lumină aveți nevoie?

Unele corpuri de iluminat cu LED-uri de ultimă generație de astăzi folosesc mai puțină energie pentru a produce aceeași cantitate de lumină ca și lămpile cu incandescență. În cazul becurilor cu incandescență, luminozitatea era măsurată în numărul de wați. Acum, aceasta și luminozitatea LED-urilor se măsoară în lumeni. Calculați câți lumeni sunt suficienți pentru a ilumina o sarcină sau o cameră întreagă pentru a vă da seama ce fel de corpuri de iluminat și becuri trebuie să cumpărați.

Cât de importantă este culoarea?

Iluminatul poate face ca culorile să prindă viață. În lumina potrivită, țesăturile, covoarele și suprafețele cu modele ies cu adevărat în evidență. Dimpotrivă, o lumină nepotrivită va estompa și aplatiza chiar și culorile vibrante sau va face ca culorile reci să pară stinghere. Este important să alegeți temperaturi de culoare potrivite pentru situații specifice.

Când vine vorba de culoare, există două măsurători cheie care trebuie cunoscute: gradele Kelvin și indicele de redare a culorii (CRI). Ambele pornesc de la conceptul de lumină naturală a zilei, care poate fi luminoasă și caldă. Flăcările lumânărilor și becurile cu incandescență au această căldură familiară, care poate fi obținută și cu ajutorul LED-urilor eficiente din punct de vedere energetic și de lungă durată.

Gradele Kelvin măsoară căldura luminii. Sursele de lumină sunt disponibile într-o gamă de temperaturi de culoare măsurate prin grade Kelvin (K). Un număr mai mare pe scara Kelvin este mai alb, în timp ce un număr Kelvin mai mic este mai galben. Lumina zilei, de exemplu, este de 5000K.

O temperatură de 2700K este considerată „alb cald" sau „alb moale". Majoritatea designerilor recomandă 2700K până la 3500K pentru camerele de zi și dormitoare. Pentru bucătării și băi, mulți optează pentru corpuri de iluminat cu temperaturi mai reci, mai luminoase, de 4000K până la 4500K. Pentru cele mai bune rezultate, asociați lumina rece cu culori reci și lumina caldă cu tonuri calde pentru a păstra culorile adevărate.

Indicele CRI se referă la capacitatea luminii de a reda fidel culoarea. Lumina zilei are un IRC de 100. Sursele de lumină cu incandescență au, de asemenea, un IRC de 100. Cele mai noi surse de lumină cu LED-uri au un IRC de 90, ceea ce este recomandat pentru o reproducere optimă a culorilor naturale.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri