8 Iulie 2021

Starea de Alertă a fost prelungită: ce restricții au fost relaxate



Starea de Alertă a fost prelungită pentru încă o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iulie 2021, prin Hotărârea numărul 44 din 7 iulie. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a enumerat restricțiile care au fost relaxate.

Printre noile măsuri se numără:

  • la activitățile instituțiilor publice, care desfășoară activități culturale în aer liber, pot participa 1.000 de persoane (pe scaune),
  • la locurile de joacă pentru copii, însoțitorii nu mai trebuie să prezinte adeverința de vaccinare,
  • este eliminată limita de șase persoane la o masă, atât în interior, cât și în exterior,
  • creșterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire și control a răspândiri COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
  • la nunți, botezuri, mese festive suprafața pentru fiecare persoană se reduce de la 4 la 2 metri pătrați.

Măsurile de relaxare vin într-un context în care autoritățile sanitare discută despre pericolul unui iminent val 4 al pandemiei de COVID-19.

„Discuția despre valul 4 este nu e dacă vine sau nu, ci când vine (...) OMS estimeaza ca la final de august, 80% din cazuri vor fi din aceasta varianta Delta. Aducerea vaccinului mai aproape de oameni e esențială. Avem la dispoziție posbilitatea de a te vaccina, avem toate instrumentele pentru a împiedica creșterea numărului de cazuri. E posibil că dacă nu ne vaccinăm suficient, varianta Delta să se transmită tot mai mult”, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), cu o zi înainte de adoptarea prelungirii stării de alertă.



Citeste si