Comercianții din Piața Crângași din București au protestat, din cauză că piața va fi închisă, urmare a deciziilor luate de Guvern pentru a limita răspândirea epidemiei de Covid. Proteste spontane au avut loc și în Timișoara, la Piatra Neamț, Pitești și Suceava, potrivit G4media.ro.

Zeci de persoane de la Piața Mare, comercianți sau producători, au refuzat să se mute la tarabele amplasate în afara halei. Oamenii reclamă că marfa li se va altera din cauza temperaturilor scăzute și că în felul acesta munca lor se va duce pe apa sâmbetei, scrie Monitorul de Suceava. ”De ce să închidă piața? Sunt luminatoare pe unde se poate face aerisirea și ventilația. Nu e normal să fim aruncați afară, în prag de iarnă”, a spus unul dintre comercianți. Un alt bărbat a amintit că în București, în Piața Obor, s-a putut menține deschisă activitatea, dar la Suceava nu este posibil așa ceva. ”Am cartofi, pentru care am muncit un an întreg. Aici, afară, o să înghețe, iar munca mea s-a dus de râpă”, a mai arătat o altă femeie.

Potrivit imaginilor transmise de televiziunile de știri, lângă Piața Crângași au venit în jur de o sută de comercianți nemulțumiți de închiderea pieței. La fața locului au venit și polițiști, pentru că oamenii erau foarte nervoși. Unii dintre aceștia au spus că nu au ce să facă cu marfa strânsă și că nu vor avea cu ce să-și plătească facturile. Ei au susținut că piața are condiții pentru ca activitatea să continue fără riscuri, pentru că este ventilată, iar produsele sunt protejate cu paravane.

Unii dintre comercianți s-au declarat revoltați de faptul că piețele au fost închise, însă supermarketurile pot funcționa în continuare. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că Piaţa Crângaşi este o piaţă închisă și, de aceea, se relochează cele 48 de tarabe în parcare şi în parcarea de peste linia tramvaiului 41. Această piaţă va fi operaţională de marţi, 10 noiembrie.

La Timișoara, câţiva comercianţi din Piaţa agroalimentară Iosefin, care funcţionează într-o hală închisă, au protestat spontan, luni, temându-se că nu vor mai avea unde să-şi vândă produsele. Ei intenţionau să protesteze şi în faţa sediilor Primăriei şi Prefecturii, dar conflictul a fost dezamorsat de directorul Serviciului Pieţe, Ionuţ Nasleu, care i-a asigurat că-şi vor putea vinde marfa în căsuţele folosite pentru târgurile de Crăciun şi de Paşti, ce vor fi montate în faţa clădirii pieţei. „A fost un protest spontan al pieţarilor din Iosefin, dar am fost la ei împreună cu consilierul Rudolf Graf al primarului, am găsit soluţia reciproc avantajoasă şi am reuşit să calmăm spiritele. Se va termina montarea căsuţelor pe o parte şi cealaltă a străzii. Măsura este pentru toţi comercianţii, întrucât hala este închisă. Ei voiau să meargă să protesteze la primărie şi la prefectură, dar am reuşit să dezamorsăm protestul. În Piaţa Badea Cârţan am montat căsuţe doar pentru cei din hala de carne şi lactate, dar în Iosefin pentru toţi, pentru că e în clădire construită, închisă”, a declarat, pentru Agerpres, Ionuţ Nasleu.

Primarul Dominic Fritz a anunţat că a găsit soluţii pentru ca toate pieţele agroalimentare din Timişoara să rămână deschise, astfel încât cetăţenii să-şi poată cumpăra produse proaspete cât mai aproape de casă şi condiţiile impuse de restricţiile pandemiei. „Am găsit soluţii să ţinem toate pieţele deschise, pentru ca timişorenii să aibă produse proaspete cât mai aproape de casă. Mi-aş fi dorit să lucrăm mai degrabă la reguli şi proceduri mai sigure pentru pieţele agroalimentare în spaţii închise şi la respectarea acestor reguli. Dar acum, pentru că există o hotărâre de guvern care închide pieţele din spaţiile închise, de luni, nu avem încotro şi trebuie să ne adaptăm”, anunţa Dominic Fritz, pe Facebook.

În Piața Centrală din Piatra Neamț, s-au strâns câteva zeci de comercianți, care au cerut ca piața să funcționeze în continuare în interior, pentru că au fost respectate măsurile de siguranță până acum. Ei au cerut să vină primarul în piață, relatează Mesagerul de Neamț.

Câteva zeci de persoane au protestat în faţa sediului Instituţiei Prefectului Argeş din Piteşti, faţă de măsura închiderii unor pieţe agroalimentare. Oamenii strânşi în Piaţa Vasile Milea au cerut să discute cu autorităţile, dar jandarmii le-au cerut să se îndepărteze, comunicându-le protestatarilor că deja reprezentanţi ai lor au fost primiţi de prefect. Unii protestatari s-au declarat nemulţumiţi de situaţie, afirmând că ei nu au desemnat niciun reprezentant şi că doresc să-şi susţină personal cauza, transmite Agerpres.

Instituţia Prefectului Argeş anunţase anterior că, în urma discuţiilor cu autorităţile locale, au fost identificate soluţii prin care producătorii agricoli îşi vor putea comercializa marfa în continuare în spaţii deschise. „Unde sunt pieţe închise şi se pot rabata pereţii, se vor organiza pentru a le deschide în vederea reducerii infecţiilor cu noul coronavirus (…), astfel încât să fie funcţionale ca spaţiu deschis. Acolo unde nu pot funcţiona în acest fel, se vor muta mesele alocate producătorilor agricoli în spaţiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea pieţelor, cu restricţionarea accesului auto în zonele respective. În cazul în care nu există această posibilitate, se vor organiza şi autoriza de către autorităţile locale, pieţe agroalimentare volante, în aer liber, pe alte amplasamente, anunţate în prealabil producătorilor agricoli şi cumpărătorilor”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Argeş.

Conform aceleiaşi surse, au fost identificate modalităţile de punere în aplicare a măsurilor pentru fiecare piaţă agroalimentară în parte, astfel încât toţi producătorii locali să aibă posibilitatea de a-şi vinde marfa în continuare. În plus, au fost găsite soluţii pentru a creşte numărul de standuri în care producătorii agricoli locali să îşi poată comercializa produsele. „Mai mult decât atât, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli locali, se vor organiza pieţe volante temporare, în spaţii ce vor fi identificate pe raza fiecărei localităţi în parte”, se mai menţionează în comunicat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri