15 August 2020

Scandal la Primăria Municipiului București, din cauza „cactusului" de 11 milioane de euro



Primăria Municipiului București nu mai vrea monumentul Marii Uniri, pentru care ar trebui să plătească aproape 11 milioane de euro. Administrația Monumentelor îl acuză pe sculptorul Ioan Bolborea că a făcut o lucrare total diferită față de cea prezentată și avizată de instituție în anul 2007, scrie Digi24.ro.

În prezent, Ioan Bolborea cere, în tribunal, 6 milioane de lei pentru un sfert de machetă pe care deja a realizat-o și anunță că dacă Administrația Monumentelor îi refuză plata, va solicita în instanță blocarea conturilor instituției.

În 2007, Administrația Monumentelor a organizat un concurs pentru alegerea un monument dedicat Marii Uniri, care să poată fi amplasat în București chiar în anul Centenarului. Comisia instituției a ales proiectul propus de Ioan Bolborea: o lucrare plată, în formă de disc orizontal. Artistul a primit suma de 98.169 de lei pentru machetă, iar instituția s-a angajat să achite drepturile patrimoniale și alte drepturi conexe drepturilor de autor.

Doi ani mai târziu, în anul 2009, sculptorul a anunțat instituția Primăriei Capitalei că face altă lucrare, pe verticală, de 18 metri înălțime și 23 de metri diametru, sub formă de semisferă, din sticlă transparentă și bronz. Presa a numit-o „cactusul”.

Potrivit Curții de Conturi, concursul din 2007 s-a desfășurat cu încălcarea legislației achizițiilor publice, iar autoritatea contractantă avea obligația să anuleze procedura. În 2009, prin decizia directorului AMPT, a fost constituită o așa-numită comisie pentru evaluarea ofertelor, fără să existe un multiplu de oferte.

În plus, Oficiul Român pentru Drepturi de Autor a evidențiat că între cele două proiecte „nu există identitate sau asemănare la nivel de realizare”. Totuși, în iunie 2017, Administrația Monumentelor a încheiat un contract cu Ioan Bolborea în valoare de 52,9 milioane de lei și îi cerea ca lucrarea să fie gata în 2021.

În iulie 2017, primarul general l-a demis pe directorul Administrației Monumentelor, iar noua conducere i-a transmis sculptorului că reziliază contractul.



Citeste si