21 Februarie 2020

Cum a evitat Robert Negoiță licitațiile publice pentru a cheltui 200 de mil. EURO din bani publici



Din 2017 și până în prezent, firmele Primăriei Sectorului 3, au fentat în mod constant Legea Achizițiilor Publice 98/2016, susține Liviu Mălureanu, consilier în cadrul Consiliului Local Sector 3 din partea USR. Astfel, în majoritatea situațiilor, companiile nu fac achizițiile prin sistemul electronic de achiziții publice, în ciuda promisiunilor făcute de primarul Robert Negoiță, de "transparență totală".

În acest mod, inventiv și productiv de altfel, este aproape imposibil de urmărit unde ajung banii publici. În majoritatea cazurilor, atribuirea contractelor de către primăria condusă de Robert Negoiță se face prin negociere directă.

"Primăria acordă în mod direct firmelor din subordine aceste contracte, aceste achiziționează mai departe produse și servicii, însă fără să urmeze procedurile din Legea Achizițiilor Publice", susține reprezentantul USR.

La insistențele lui Mălureanu, ANAP (Agenția Națională Pentru Achiziții Publice) a precizat, printre altele, că firmele care țin de ORICE primărie trebuie să facă achiziții respectând legea mai sus menționată.

"Achizițiile de bunuri, servicii și investiții făcute de societățile aparținând de Primăria Sector 3, din 2017 și până în prezent, sunt de aproape 200 de milioane de euro. Vorbim de 8 societăți, înființate în ultimii ani. Robert Negoiță urmează să mai înființeze o a noua companie care urmează să activeze în domeniul asistenței medicale", a mai spus Mălureanu care a mai adăugat ca aceste firme sunt puternic politizate, fiind adevărate "pușculițe de partid".

Această practică este însă una destul de uzuală la primăriile și consiliile județene din toată țara.

"Vom iniția un proiect de lege care să clarifice acest lucru", a mai declarat reprezentantul USR.



Citeste si