Dintre cei 89.791 de contribuabili care au realizat profit in 2018, doar 19.134 au ales sa investeasca in cauze sociale, directionand 20% din impozitul pe profit catre proiecte derulate in beneficiul societatii, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), la solicitarea Salvati Copiii Romania.

Statistica ANAF mai arata ca din suma totala de 16.392.712.985 de lei, reprezentand valoarea impozitului pe profit in anul 2018, doar 8% au fost directionati prin prevederea 20%. In acest fel, in proportie covarsitoare, fondurile astfel rezultate au ramas in administrarea statului, atrage atentia Salvati Copiii Romania.

Mai mult, doar 1 din 63 de intreprinderi micro, mici si mijlocii (IMM) a directionat 20% din impozitul pe venit catre cauze sociale, asa cum permite legea: dintre cei 539.709 de contribuabili impozitati pe veniturile microintreprinderilor, doar 8.564 au ales sa directioneze o parte din bani catre acte de sponsorizare, proportia fiind foarte mica. Astfel, din suma totala de 2.612.626.074 de lei, doar 0,3% au fost investiti in programe in beneficiul societatii.

Cu toate ca directionarea a 20% din impozitul pe profit catre cauze sociale este la latitudinea operatorilor comerciali, multi dintre acestia nu utilizeaza acest instrument crucial pentru sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile.

96 de maternitati, dotate cu peste cinci milioane de euro

In ultimii opt ani, Salvati Copiii Romania a investit peste cinci milioane de Euro in dotarea a 96 de maternitati si sectii de nou-nascuti din toate judetele tarii cu 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 72.000 de copii.

Cate companii au ales sa sprijile programul de reducere a mortalitatii infantile derulat de Salvati Copiii

In anul 2012, 125 de companii au directionat 20% din impozitul pe profit catre Organizatia Salvati Copiii Romania. In anul 2018, 190 de companii au decis sa se implice in dotarea maternitatilor si a sectiilor de neonatologie, prin sprijinirea programului Salvati Copiii. In total, 1.417.937 de lei au fost colectati anul trecut prin acest mecanism.

13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri

Efortul Organizatiei Salvati Copiii de a sprijini maternitatile in a asigura tratament medical adecvat si imediat copiilor nascuti prematur este consistent, iar progresul este vizibil: in opt ani, rata mortalitatii infantile a scazut, dar a ramas in continuare una care plaseaza Romania pe unul din primele locuri din Uniunea Europeana. Astfel, in anul 2010, la startul programului Salvati Copiii de reducere a mortalitatii infantile, Romania inregistra o rata a mortalitatii infantile de 10,1 la mia de copii nascuti vii. Potrivit celor mai recente date procesate de INS pentru anul 2018, tara noastra a coborat pana la o rata de 6,5 la 1.000 de nou-nascuti vii.

Echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania - 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

Pentru ca viata unor copii care se lupta sa traiasca depinde de investitia pe care o facem in maternitati, Salvati Copiii Romania lanseaza un apel catre companiile din Romania de a directiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti din Romania. Persoanele juridice care doresc sa sprijine acest demers pot descarca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizatiei aici.
Trebuie mentionat faptul ca aceasta cheltuiala este deductibila, costurile pentru companii fiind zero. In cazul companiilor platitoare de impozit pe profit, suma directionata nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri si nu poate depasi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar in cazul IMM-urilor, suma directionata nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit. Platile trebuie facute pana la 31 decembrie 2019.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri