Peste 450 de persoane, dintre care 35 de jandarmi, au avut nevoie de ingrijiri medicale, in urma violentelor care s-au produs, vineri seara, la mitingul din Piata Victoriei, a anuntat, sambata, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru, care a adaugat ca "interventia jandarmeriei a fost justificata, iar incercarea continua de rupere a cordonului de jandarmi a fost o actiune premeditata".

Potrivit acestuia, 70 dintre cele 452 de persoane au fost transportate la spital, iar 11 dintre ele sunt jandarmi. "Printre ei se afla si colega noastra batuta cu bestialitate, al carei diagnostic de prezentare la unitatea militara a fost de suspiciune fractura de coloana cervicala", a afirmat Marius Militaru. "Cel mai greu a fost sa le spunem parintilor ca fata lor s-ar putea sa ramana paralizata".

Marius Militaru a adaugat in cadrul conferintei de presa faptul ca Jandarmeria "a avertizat inca joi ca exista numeroase mesaje din spatiul public si mediul virtual care indeamna explicit la violenta, ura si intoleranta, iar autoritatile nu vor tolera astfel de atitudini si nu vor sta impasibile in fata unor astfel de manifestari care sfideaza legea. Jandarmeria si-a mobilizat obiectivul astfel incat sa se poata interveni in orice situatie gradual si proportional cu nivelul violentelor manifestate. Dispozitivele pe care noi le-am mobilizat la protestul de aseara au fost eminamente defensive. Au fost actiuni reactive in momentul in care fortele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispozitie mijloace individuale de protectie, tunuri de apa si alte dotari care sa ii sprijine la restabilire a ordinii publice".

Reprezentantul Jandarmieri a mai declarat ca grupul "compact" de protestatari violenti a incercat sa patrunda in sediul Guvernului inca de la ora 15. "Interventia jandarmeriei a fost una justificata. Incercarea in repetate randuri de rupere a cordonului de jandarmi a fost o actiune premeditata. Provocarile s-au succedat cu o anumita ritmicitate, ceea ce a impus o riposta proportionala menita sa restabileasca ordinea si linistitea publica".

In acelasi timp, "am desfasurat si o serie de informari publice atat pe canalele media cat si pe retelele de socializare referitoare la pericolele la care se expun manifestantii din primele randuri care se situau intre jandarmi si randul doi de protestatari de unde se aruncau obiecte contondente. S-a actionat in prima faza cu gaze si spray iritant lacrimogen si ulterior cand violentele s-au intetit s-au executat somatiile legale respectiv cele trei semnale luminoase care anuntau interventia in forta. Acestea au fost date in conformitate cu normele in vigoare, adica legea 60 si legea 550, pentru atentionarea oamenilor in vederea evacuarii zonei si pentru avertizarea celor care se manifestau violent", a mai spus Marius Militaru.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri