Protestul anuntat pentru 10 si 11 august va aduna in Piata Victoriei din Bucuresti romani din toate colturile lumii. Din Chicago, Statele Unite, pana in Gouda, Olanda sau Londra, Marea Britanie, romanii isi anunta venirea in tara. Programatori, soferi, antreprenori, asistenti sau studenti isi fac check-in-ul online pentru zborul care urmeaza, isi impacheteaza ultimele lucruri si vin in tara ca sa isi strige nemultumirile si sa scandeze, din nou, deviza "Vrem o tara ca afara!".

Olanda ramane in urma

Mihai Costea este programator la o firma din Gouda, Olanda, unde locuieste de un an si jumatate, iar de sase ani face naveta intre Romania si tara in care si-a gasit conditii decente de munca. El va fi prezent, vineri, in Piata Victoriei. Joi, la pranz, Mihai isi facea check-in-ul online pentru zborul de ziua urmatoare catre Bucuresti.

El este nemultumit de guvernarea actuala, de incompetenta guvernantilor, de existenta penalilor in functii de conducere si de lipsa unui viitor sigur in Romania. Dar, mai presus de toate, va protesta “pentru ca vreau o tara ca afara. Traiesc in Olanda de ceva timp si cand vine vremea sa compar traiul din Romania cu cel de aici ma apuca groaza!”.

Din noiembrie se intoarce, insa, definitiv in tara, la sotia sa, care este cadru militar, si alaturi de care asteapta un copil: "Trebuie sa fiu alaturi de ea in aceste momente".

Cu masina, doar sa ajunga la protest

In urma cu doi ani, Roxana Scurtu si-a anuntat parintii ca nu mai apartine de tara in care s-a nascut. A plecat in Londra, Marea Britanie, unde lucreaza ca health care assistant, iar timpul liber il dedica micii ei afaceri, Creatix, ridicata dupa ce a terminat facultatea in domeniul artelor si designului ambiental si masteratul in domeniul de grafica publicitara.

Impreuna cu doi prieteni, Roxana va pleca vineri din Bromsgrove, Marea Britanie, catre Bucuresti, urmandu-i astfel, pe ceilalti sase prieteni care au plecat deja. In cazul drumului de 30 de ore, "nu mai conteaza stresul si oboseala, ci doar scopul pentru care mergem. Sa ne salvam tara", spune tanara.

Torino-Braila-Bucuresti

Sabin Stefan Coconcea, student la inginerie aerospatiala la Politehnica din Torino, va veni la protest alaturi de tatal sau. Impreuna cu mama sunt in vacanta, la bunici, in Braila. De 15 ani, Sabin este plecat in Torino, pentru a invata intr-un sistem scolar bazat pe meritocratie si recunoscut peste hotare.

"Cu timpul, identitatea mea de roman s-a cam sters, dar nu ma pot considera nici italian. Iar in aceasta situatie se afla majoritatea tinerilor care au crescut in alte tari... Ne simtim ai nimanui. Strain acasa si strain peste hotare", marturiseste Sabin.

El si-a urmat tatal care a plecat in urma cu 20 de ani, din cauza dificultatilor economice si a lucrat in firme de transport si montaj de mobila. Mama a parasit si ea Romania si de zece ani lucreaza intr-o spalatorie industriala.

Familia are din ce in ce mai putine motive pentru care sa se intoarca in Romania: bunici, prieteni, iar cand nimeni nu va mai ramane, vor pastra amintirile.

"Cand Romania se va schimba in bine sau va da semnale ca e pe cale sa o faca, atunci ma voi gandi sa ma intorc. Dar pana atunci mai e de asteptat, sper sa mai traiesc cand va veni acea zi", spune Sabin.

Ce inseamna "in bine"? "Romania mea ideala este o tara in care pe primul loc este pus binele cetatenilor, asta insemnand urmatoarele lucruri: transparenta politica, sistem de invatamant modern (bazat pe meritocratie si recunoscut in toata lumea), sistem medical modern (iarasi bazat pe meritocratie si nu pe vechime, cu servicii gratuite aduse pacientilor) si infrastuctura foarte bine dezvoltata", explica studentul.

Departe, dar cu gandul acasa

Mai multi soferi cutreiera drumurile europene si transmit, pe site-uri de socializare, mesaje de incurajare pentru cei care protesteaza sau isi anunta sosirea in tara, la protest.

Catalin Patrascuta locuieste in camion si bate autostrazile Uniunii Europene, iar doua luni pe an vine acasa. Joi prinde avionul care il aduce la Bucuresti, pentru protest, iar pe 14 august va fi inapoi in tari straine. "Vreau ca Romania sa fie o tara la fel ca si celelalte tari europene! Sa se termine hotia, minciuna si falsitatea! Toti trebuie sa traim decent. Fiecare om are dreptul la o viata buna, nu doar unii” - asa isi motiveaza Catalin participarea la protest.

Nathan Juncan vine si el in Bucuresti din Chicago, Statele Unite, unde a emigrat in urma cu 18 ani. "Eu voi milita pentru eliminarea coruptiei din tara, pentru eliminarea birocratiei din consulatele/ambasadele Romaniei, pentru introducerea votului electronic, voi protesta impotriva modificarii Codului penal si de procedura penala", spune Juncan, care este antreprenor si detine mai multe firme peste ocean.

Mai sunt si cei care nu pot ajunge. Printre ei, Andrei Frusinoiu, campion european de tineret la canoe, medaliat la Cupa Mondiala. L-a avut ca antrenor pe Ivan Patzaichin si a performat alaturi de antrenorul Florin Popescu, olimpic roman de canoe. Dupa performanta, Andrei a lucrat la Politie, pe aeroport. Apoi, pentru ca nu gasea un post de antrenor de canoe in tara, a plecat afara si acum antreneaza lotul olimpic de canoe al Frantei si se pregateste pentru Campionatul Mondial de Canoe din Portugalia, iar acesta este motivul pentru care nu vine la protest.

Coada la vama

Protestul diasporei, cum s-a rostogolit in presa si pe canalele de socializare, are loc pe 10 si 11 august, in Piata Victoriei. Pana acum au intrat in tara cateva masini pe la vama, iar oamenii se incurajeaza reciproc si se asteapta la intrare in tara.

Mario Mocan, impreuna cu alte 10 persoane au plecat, pe 7 august, din Londra, Marea Britanie cu destinatia Piata Victoriei, Bucuresti, Romania. Au condus prin Belgia, Germania, Austria si Ungaria si au ajuns, in vama, pe la Bors si Nadlac. De la Bors, unii au pornit catre Oradea, Cluj-Napoca, Targu Mures, Brasov si Bucuresti, iar de la Nadlac, masinile au condus catre Arad, Deva, Sibiu si Bucuresti.

Din Italia, un grup de romani se indreapta spre Bucuresti, fluturand steagurile Romaniei si ale statului care i-a primit si le-a oferit un loc de munca. Ioan Balan poarta mesajul romanilor de peste granite: "Am venit pentru ca suntem nemultumiti de abuzurile si coruptia din Romania. VREM O TARA CA AFARA".

Sursa foto: Facebook Mario Mocanu

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri