Sevda Memet are 26 de ani, este absolventa summa cum laude a Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta si a fost admisa recent la cel mai bun program MBA din lume - Knight-Hennessy, la faimoasa Universitatea Stanford. Tanara are planuri mari privind cariera sa de medic in Romania. Desi ar putea explora nenumarate oportunitati in intreaga lume ce se vor deschide odata cu acest MBA, visul ei este sa revina in Romania si sa schimbe radical sistemul de tratatament al bolnavilor oncologici. Sevda a detaliat toate aceste planuri intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Programul inaugural Knight-Hennessy este infiintat de John Hennessy, fostul presedinte al Universitatii Stanford si actualul presedinte Alphabet (compania care detine Google) si de Phil Knight, fondatorul Nike, si este considerat cel mai bun program de MBA din lume.

Sevda este bursiera a primei serii, in care au fost admisi 49 de tineri din peste 3.600 de candidati inscrisi. Ea va urma cursuri in toate cele 7 scoli ale Universitatii Stanford: Business, Stiintele Pamantului, Stiintele Mediului Inconjurator si Energie, Educatie, Inginerie, Drept si Medicina.

Tinta programului este sa pregateasca o noua generatie de lideri, sa le dezvolte calitatile necesare pentru a gasi solutii creative la probleme complexe. Criteriile principale de selectie au fost independenta in gandire, leadership constient si gandire civica.

Sevda Memet va intrerupe rezidentiatul la departamentul Hematologie-Oncologie si Boli Rare, la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, pentru a urma cursurile prgramului de la Stanford. Dupa aceea, visul ei este sa construiasca in Romania un centru oncologic de top, pentru a ajuta pacientii.

„Am decis sa aplic la Stanford Graduate School of Business, unde am fost admisa anul acesta, pentru a putea sa imi realizez visul de a dezvolta si implementa in Romania un sistem oncologic, bazat pe medicina integrata, comparabil cu cele din SUA sau alte tari cu standarde foarte inalte in acest domeniu. Am fost atrasa si am rezonat cu tintele programului si anume comunitatea multidisciplinara de studenti si profesori, dedicati problemelor globale, posibilitatile de dezvoltare prin intermediul King Global Leadership Program, prin care studentii vor adauga la pregatirea lor de baza si cursuri de leadership, alte studii din variate discipline si vor beneficia de mentorat din partea unor lideri din variate zone geografice, industrii si arii de expertiza”, a explicat Sevda.

Dupa ce a lucrat ca rezident in hematologie in ultimii doi ani, cu focus pe partea oncologica a acestei ramuri, a inteles nevoile reale ale pacientilor. Asa ca, dincolo de experienta personala inegalabila, spera ca prin aceste studii sa isi dezvolte calitatile necesare pentru a face o schimbare sustenabila in sistemul medical romanesc.

Ma refer la a imi completa cunostintele medicale obtinute in scoala romaneasca cu cele antreprenoriale si de leadership, reteaua profesionala, pe care le voi cultiva in cadrul comunitatii Stanford, prin MBA si programul Knight-Hennessy”, a mai spus tanara.

Cel mai mare vis al Sevdei

Sevda Memet declara ca se pregateste in SUA pentru a face o schimbare in Romania. A ales sa urmeze Facultatea de Medicina in Romania tocmai pentru ca si-a dorit sa fie medic in tara ei, sa ii trateze pe romani. Dar, lucrand in sistem a observat ca este nevoie de inovatie, de solutii noi pentru proiecte vechi, asa ca a inteles ca isi va deservi pacientii mai bine prin activarea la un nivel amplu, cu un impact mai mare, prin sistemul de tratare a pacientilor oncologici pe care vrea sa il implementeze.

Ma voi intoarce in tara pentru a pune bazele acestui proiect. Cel mai mare vis al meu este ca pacientii oncologici din Romania sa aiba sansa la rate de supravietuire comparabile cu pacientii din sistemele avansate de la nivel mondial. Am cunoscut in acesti 2 ani de rezidentiat oameni afectati de cancer, insa care impresioneaza prin demnitatea de care dau dovada in a infrunta aceasta boala, prin dorinta de a trai, prin puterea de a lupta pana in ultimele clipe, povesti ce vor ramane cu mine pentru toata viata. Imi doresc sa pot face o schimbare radicala pentru acesti pacienti, sa le ofer sansa de a avea parte de testari genetice avansate, terapii modern, iar pentru tinerii rezidenti, sa se poate pregati intr-un centru comparabil cu marile centre de cercetare din lume.

Sevda Memet

Sistemul medical romanesc, cu bune si cu rele

Am intrebat-o pe Sevda despre cele mai mari probleme ale sistemului medical si solutiile pe care le vede. A ales sa vorbeasca despre partile pozitive ale sistemului, ceea ce spune multe despre viziunea sa asupra viitorului. Principala parte pozitiva: personalul medical.

„Din experienta proprie, pot afirma ca avem oameni deosebiti la fiecare nivel al spitalului, care isi dedica ore suplimentare pentru a acoperi nevoile pacientilor, care vin mai devreme dimineata doar pentru a ii verifica pe cei gravi, care stau peste program pentru a judeca care este cea mai buna optiune de tratament pentru un caz mai complicat si lista poate continua”, a declarat tanara.

In egala masura, resursa umana, mai exact lipsa ei, este si una dintre principalele probleme ale sistemului. Desi potentialul scolii medicale romanesti este mare, inca avem o rata mare de emigrare a profesionistilor, dar si o scadere a interesului tinerilor pentru o cariera in sanatate.

O alta problema pe care Sevda o considera importanta este cea a deficitului infrastructural: nu doar ca nu se construiesc spitale noi, dar nici cele existente nu se modernizeaza, desi este o nevoie clara de modernizare, de aliniere la avansul tehnologic. Nu in ultimul rand, este mare nevoie de cresterea accesului la sistemul de sanatate in mediul rural.

Citeste si:

    “As schimba la romani ideea de mediocritate”

    Sevda iubeste oamenii care au indraznit sa viseze si au avut curajul sa lupte pentru idealurile lor. Si, intr-o perioada in care Romania pare sa fie mai dezbinata ca niciodata si in care sentimentul de dezamagire este tot mai acut, spune ca este mandra sa fie romanca.

    La intrebarea ce ar vrea sa schimbe in Romania, tanara a mentionat ideea de mediocritate, careia tot mai multi oameni se conformeaza.

    Exista un citat pe care il am mereu in minte in acest sens: “omul mediocru este o crisalida din care niciodata nu se vor naste aripile unui zbor”( Petru Cretia - Luminile si umbrele sufletului).

    Sevda Memet

    Deloc surprinzator, cel mai important model al sau este chiar sora ei, Elif Memet. Elif are 22 de ani, a inventat un biofertilizator organic in liceu si deruleaza cercetari in domeniul economiei domeniului sanitar din SUA, desfasurata impreuna cu Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie in 2001. Mai multe detalii, aici.

    Citeste si:

      Printre personalitatile din Romania pe care le admira se numara Petru Cretia si Printesa Marina Sturdza, pe care am avut ocazia sa o cunoasca indeaproape si pe care o admira pentru gratia, sentimentele nobile si deosebita implicare in proiecte de caritate. Din afara Romaniei urmareste cu interes proiectele hematologului, scriitorului si cercetatorului Siddharta Mukherjee si ii admira pe Elon Musk si Abraham Verghese, un medic exceptional si un scriitor desavarsit.

      Abonează-te pe
      9news.ro Promo

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri