6 Iulie 2018

CCR: Pronuntarea pe sesizarea referitoare la articolul privind nerecunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex - pe 18 iulie



Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat joi pentru 18 iulie pronuntarea pe sesizarea referitoare la articolul privind nerecunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex. Pe 7 iunie, CCR a decis sa repuna pe rol aceasta sesizare, stabilind termen pentru dezbatere data de 5 iulie. Joi, s-a decis amanarea pentru data de 18 iulie.

Plenul CCR a luat in discutie pe 7 iunie un termen de control in dosarul privind exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil, la doua zile dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca statele membre nu pot impiedica libertatea de sedere a unui cetatean al UE prin refuzul de a acorda sotului sau de acelasi sex, cetatean al unei tari non-UE, un drept de sedere derivat pe teritoriul lor, scrie Agerpres.

Pe 29 noiembrie 2016, CCR a decis suspendarea cauzei pana la primirea raspunsurilor la un set de intrebari adresate CJUE, stabilind ulterior mai multe termene de control.

CJUE a stabilit, pe 5 iunie, in cauza privindu-i pe cetateanul roman Relu Adrian Coman si pe partenerul sau de acelasi sex, cetateanul american Robert Clabourn Hamilton, ca statele membre ale Uniunii Europene nu pot impiedica libertatea de sedere a unui cetatean al UE prin refuzul de a acorda sotului sau de acelasi sex, cetatean al unei tari non-UE, un drept de sedere derivat pe teritoriul lor.

Sesizata de CCR, CJUE arata ca notiunea de "sot", in sensul dispozitiilor dreptului Uniunii privind libertatea de sedere a cetatenilor UE si a membrilor familiilor lor, include sotii de acelasi sex.

Desi statele membre sunt libere sa autorizeze sau sa nu autorizeze o casatorie homosexuala, ele nu pot impiedica libertatea de sedere a unui cetatean al Uniunii prin refuzul de a acorda sotului sau de acelasi sex, cetatean al unei tari non-UE, un drept de sedere derivat pe teritoriul lor, a statuat CJUE.

Curtea afirma insa ca obligatia unui stat membru de a recunoaste, exclusiv in scopul acordarii unui drept de sedere derivat unui cetatean al unui stat non-UE, o casatorie homosexuala incheiata intr-un alt stat membru conform dreptului acestui stat nu aduce atingere institutiei casatoriei in acest prim stat membru si nu impune acestui stat membru sa prevada, in dreptul sau national, institutia casatoriei homosexuale.

In iulie 2016, Asociatia ACCEPT si Coalitia anti-discriminare au prezentat cazul sotilor Relu Adrian Coman si Robert Clabourn Hamilton, cetatean american, care au dat in judecata statul roman in urma refuzului de recunoastere a casatoriei lor care a fost oficiata in 2010 la Bruxelles.



Citeste si