3 Mai 2018

Produse alimentare identice, de calitate inferioara in Romania fata de Europa de Vest. Care sunt solutiile pentru a elimina dublul standard?



Autoritatile din domeniile agriculturii si protectiei consumatorilor din Romania si Bulgaria, precum si oficiali din alte state membre ale Uniunii Europene s-au intalnit in week-end la Sofia pentru a discuta masurile care ar trebui luate pentru eliminarea dublului standard de calitate al produselor alimentare. Cu alte cuvinte, ce se poate face pentru ca aceleasi marci de produse alimentare sa nu fie de calitate mai proasta in Europa de Est?

Faptul ca in Romania si in alte tari din Europa Centrala si de Est exista produse alimentare de calitate inferioara celor comercializate in tarile din vestul continentului – in conditiile in care este vorba despre aceleasi marci si aceleasi produse – nu mai este doar o legenda. Anul trecut, la sfarsitul lunii iulie, ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a facut publice rezultatele unui studiu comparativ realizat de catre autoritatile si specialistii din Romania, care au aratat diferente in cazul a 9 din cele 29 de probe identice prelevate din magazine din Romania si din vestul Europei.

Cea mai mare diferenta constatata intre probele de produse identice prelevate din magazinele din Romania si cele din vestul Europei a fost inregistrata in cazul produsului ”sunca de porc”. Eticheta de pe produs indica o valoare energetica de 222 kcal/100g, iar rezultatele testelor au aratat ca produsul din Romania are o valoare de 306,38 kcal/100 g, in timp ce produsul identic din Germania are 230,36 kcal/100 g.

”Valoarea calorica e data de continutul de proteine si de grasime, de obicei grasime. La acest produs, sunca de porc, produsul din Romania contine mai multa grasime”, spunea, in iulie 2017, Rodica Tanasuica, directoare a Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, institutie care a realizat testele comparative.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a declarat ca dublul standard se poate rezolva prin reglementari unice la nivel european care sa cuprinda definirea standardului dublu, metodologia de determinare a acestuia si instrumentele legale de gestionare a abaterilor.

”Nu este usor acest demers, dar el trebuie inceput, iar Romania va participa activ la realizarea lui. Constatarile pe care le-am facut atent si cu mijloace legale au confirmat existenta lui. Cu aportul colegilor din Belgia, Germania, Olanda, s-au facut analize la produse identice aflate in reteaua comerciala din Romania si aceste tari. Rezultatele au fost trimise la Comisie”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la forum.

Una dintre principalele dificultati in combaterea dublului standard la produsele alimentare este faptul ca autoritatile de resort din statele membre intampina greutati in a strange date din alte state membre, intrucat calitatea duala a produselor este o problema transfrontaliera. Mai mult, concluziile studiilor nationale din fiecare stat membru pot fi contestate, deoarece utilizeaza metode stiintifice diferite si nu pot fi totdeauna comparate.



Citeste si