Sindicatele din Sanatate au anuntat declansarea grevei generale, asta dupa ce guvernantii nu au venit cu nicio solutie pentru angajatii din sistem care au pierdut bani dupa aplicarea Legii Salarizarii si a regulamentului de sporuri, scrie Ziare.com. Lider Sanitas: Am ajuns sa spunem ca era mai bine daca nu eram de acord cu cresterile salariale

Astfel, saptamana viitoare, pe 26 aprilie, va avea loc un miting in Capitala cu peste 10.000 de oameni, pe 7 mai va avea loc o greva de avertisment iar pe 11 mai e declansata greva generala.

Liderii Federatiei Sindicale Sanitas au anuntat ca au decis si revendicarile principale: "Cerem modificarea Legii Salarizarii - contractul colectiv de munca, pragul de 30% la sporuri si crestere salariala unitara, pentru toti colegii".

Proteste in spitalele din toata tara, Guvernul nu are bani de mai mult

Haosul din salarizare a dus la proteste in numeroase spitale din toata tara, pe masura ce oamenii isi primeau fluturasii pe luna martie si vedeau ca majorarile promise sunt de fapt scaderi de sute de lei. Pierderile sunt si de peste 1.700 de lei pentru unele categorii din anumite spitale.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a recunoscut ca 10% din personalul sanitar pierde bani, insa a aruncat problema in curtea managerilor de spitale, cerandu-le sa se "gospodareasca" pentru a corecta scaderile provocate de noua legislatie.

Exista diferente foarte mari intre spitale, si in functie de specialitate, si de ordonatorul de credite, astfel ca s-a ajuns la situatii in care in unele unitati s-au dat sporuri mai mari, in altele mai mici si in altele deloc.

Premierul Viorica Dancila le-a cerut ministrilor Muncii, Sanatatii si Finantelor sa cheme managerii de spitale la discutii si sa gaseasca solutii: "Sa inchidem acest subiect!".

Lider Sanitas: Am ajuns sa spunem ca era mai bine daca nu eram de acord cu cresterile salariale

Reprezentantii Federatiei Sanitas au anuntat, joi, ca in 7 mai va fi declansata o greva de avertisment, in 11 mai este programata o greva generala, iar pana atunci, in 26 aprilie, in Capitala va fi organizat un miting la care sunt asteptati peste 10.000 de oameni, din cauza "haosului din sanatate", unde unele venituri au scazut cu pana la 1.100 de lei in urma aplicarii salarazarii unitare, transmite Digi24.

Leonard Barascu, presedintele Sanitas, a anuntat, joi, la finalul unei sedinte a federatiei, ca s-a decis declansarea grevei generale in sanatate in 11 mai. Pana atunci, va fi organizata o greva de avertisment, in 7 mai, iar in 26 aprilie in Bucuresti va avea loc un miting.

"Asteptam la acest miting cel putin 10.000 de angajati sanatate la acest miting, pentru ca problemele sunt mari. (...) Este un haos in sanatate", a spus liderul Sanitas.

El a afirmat ca in urma aplicarii legii salarizarii unitare unora dintre angajati le-au scazut salariile cu sume cuprinse intre 500 si 1.100 de lei si ca "am ajuns sa spunem ca era mai bine daca nu eram de acord cu cresterile salariale cu aceasta lege, e haos total".

"Din pacate ducem discutia la legea salarizarii, care se va aplica etapizat pana in 2022 si vorbim ca nu pierde nimeni. Aceasta lege a fost creata sa aduca castiguri pentru toata lumea, astazi vorbim doar ca nu sunt pierderi si vreau sa vorbim despre cine si cat castiga, asistentul medical, cel pe care doamna ministru al Muncii il plimba la televizor ca are un venit decent, cresterea salariala nu acopera nici inflatia de pana in 2022. Sa vorbim serios despre legea salarizarii, si nu doar cu exemple care vin in avantajul guvernantilor", a declarat, la randul sau, Iulian Pope, prim-vicepresedinte Sanitas.

El a facut apel la ministrul Muncii sa isi asume greselile pe care le-a facut in elaborarea legii salarizarii unitare si sa le corecteze.

"Unii dintre managerii aleg sa spuna ca sindicatul este de vina, cum alege si ministerul. Fac un apel la doamna Ministru al Muncii sa isi asume greselile pe care le-a facut in elaborarea legii salarizarii unitare si sa le corecteze, nu sindicatele sunt de vina. Regulamentul de sporuri este decent, problema este ca nu il putem aplica, acea constrangere in 30% ne impiedica astazi sa acordam colegilor nostri din toate spitalele sporuri echitabile", a adaugat liderul sindical.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri