Asociatia Autism Europa Bistrita a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania (CNCD), dupa ce premierul Viorica Dancila i-a catalogat, joi, in cadrul unei emisiuni de televiziune, drept "autisti" pe cei care "dezinformeaza UE" si solicita sa se ia "masurile impuse de lege pentru demnitari care jignesc mii de pacienti cu autism si utilizeaza un limbaj care instiga la dispret si desconsiderare, lezand demnitatea umana", a scris, pe Facebook, presedintele Asociatiei Autism Europa, Ana Dragu. Premierul Romaniei si-a cerut scuze, vineri, pentru declaratia facuta.

"Peste 9000 de copii cu tulburari de spectru autist din Romania sunt incadrati in grad de handicap. Statul nu a fost in stare NICI MACAR SA II NUMERE, daramite sa le asigure serviciile psihologice si sociale necesare pentru a-i ajuta sa devina adulti cat mai functionali. Toata povara infiintarii, finantarii si impunerii de standarde de calitate in serviciile de recuperare cade in sarcina FAMILIILOR. Acestea sunt impinse zilnic de strategiile inepte de sanatate mintala, de indiferenta si lipsa de scrupule a unor functionari de ocazie spre un viitor negru si cinic, inadmisibil intr-o tara membra a Uniunii Europene", a scris, pe Facebook, Ana Dragu.

"Sa iti fie RUSINE, doamna Vasilica, ca nici in spatiul public nu depasesti nivelul discursului de coafor de cartier. De o minima cultura medicala ce sa mai vorbim!", a mai scris Dragu.

Premierul Viorica Dancila a sustinut joi seara, in cadrul unei emisiuni la Antena 3, ca vrea sa aiba o abordare transparenta cu liderii europeni si ca Monica Macovei a facut mult rau Romaniei prin atitudinea ei si prin faptul ca „si-a parat propria tara” in Parlamentul European. Premierul i-a catalogat drept „autisti” pe cei care „dezinformeaza UE, in ciuda faptului ca stiu adevarul”.

„Cum poate un europarlamentar sa indeparteze Romania de Europa? Un om care noua ani a stat la Bruxelles cunoaste institutiile, cunoaste regulile europene si stie cat de importanta este participarea noastra ca stat membru in aceasta constructie europeana. Legat de parteneriatul strategic - este primul Guvern care are un vicepremier care se ocupa de parteneriate strategice, in special pe parteneriatul strategic cu SUA. Deci cred ca doar aceste doua lucruri arata, sa ma exprim elegant, ca dezinformeaza si ca stiu realitatea, dar nu vor sa o accepte si sa o vada. Acesti oameni cred ca sunt autisti si nu vad si nu aud ceea ce este vizibil pentru toti cei de buna credinta”, a spus Viorica Dancila.

UPDATE 10:40: "Premierul Viorica Dancila isi cere scuze public pentru declaratia facuta in cadrul unei emisiuni televizate si precizeaza ca prin comparatia facuta nu a dorit sa aduca jigniri persoanelor cu tulburari din spectrul autismului", se arata in comunicatul publicat de Guvernul Romaniei.

Comunicatul Executivului

”Imi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilitati, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija si de sustinerea noastra. Avem datoria sa dovedim intelegere si umanitate, sa le respectam drepturile, sa le aparam demnitatea”, a afirmat prim-ministrul Dancila.

"Seful Executivului subliniaza ca doar printr-o atentie constanta acordata persoanelor cu dizabilitati putem contribui la integrarea acestora in societate si punerea in valoare a calitatilor lor. ”M-am implicat activ in tot ceea ce inseamna promovarea si apararea drepturilor persoanelor cu dizabilitati. Ca prim-ministru, voi folosi toate parghiile legale pentru a pune in practica, in cel mai scurt timp, masuri active destinate rezolvarii dificultatilor pe care le intampina semenii nostri”, a subliniat Viorica Dancila, potrivit comunicatului citat.

Sursa foto: Simion Mechno / Agerpres Foto

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri