Aproximativ 200 de oameni au participat, duminica, in centrul Capitalei, la marsul clientilor cu credite in franci elvetieni, protestand fata de tergiversarea legii conversiei creditelor. Manifestantii au mers pe traseul Piata Victoriei, BNR, Palatul Parlamentului, scandand "Conversia, conversia" si "DNA sa vina sa va ia!.

Aproximativ 200 de oameni au manifestat, duminica, in Bucuresti, nemultumiti de faptul ca Parlamentul intarzie adoptarea Legii conversiei la cursul istoric.
Protestatarii sustin ca legea darii in plata nu ii ajuta, ca platesc rate duble fata de momentul achizitionarii creditelor si ca nu vor sa renunte la casele lor.
Manifestantii, unii dintre ei insotiti de copii, au scandat "Conversia, conversia" si "DNA sa vina sa va ia!". Pe pancartele purtate de protestatari se putea citi "BNR fara imunitate" sau "Vrem conversia la data acordarii". La sediul BNR, protestatarii au lasat, pe trepte, o coroana de flori si au aprins lumanari, informeaza News.ro.

"Mars pentru conversie! O lege pe care o asteptam de ani de zile! O lege care trebuie sa fie corecta si dreapta! (...) Luptati pentru viitorul vostru si al famillor voastre! Nu cerem decat ceea ce este corect, nimic in plus, nimic in minus!", au scris initiatorii protestului pe Facebook.

Un numar de 3.398 de debitori au depus 3.907 notificari catre 24 de banci dupa intrarea in vigoare a legii darii in plata, valoarea creditelor aferente fiind de 1,13 miliarde lei, ceea ce reprezinta 2 la suta din valoarea totala a imprumuturilor ipotecare, potrivit unui raport prezentat, in august, de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. In aproape doua treimi din cazuri - 64% -, valoarea creditului ramas de rambursat este mai mare decat valoarea garantiei.

Legea darii in plata, care permite romanilor ce au cumparat locuinte pe credit sa scape de datorii daca cedeaza casele bancilor, a intrat in vigoare in 13 mai.

Din numarul total de notificari, 2.634, adica 67,4 la suta, au fost contestate de banci.

Valoarea creditelor aferenta acestor notificari, de aproape 1,13 miliarde lei, reprezinta doar 1 la suta din totalul creditelor acordate populatiei si 2 la suta din totalul creditelor ipotecare, potrivit datelor BNR.

”Peste 90 la suta dintre creditele pentru care au fost depuse notificari sunt in valuta - 46 la suta in euro si 47 la suta in franci elvetieni. Intarzieri in plata de peste 90 de zile se inregistreaza in doar 56 la suta dintre notificarile depuse”, a afirmat Isarescu.

In cazul a 504 notificari, valoarea garantiei este mai mare decat valoarea creditului ramas de rambursat. Aproape 83 la suta dintre cei care au depus notificarile au varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.

Sursa foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri