25 Mai 2015

Nicolae Banicioiu: 3.500 de medici iordanieni au invatat in Romania, colaboram si in turism medical



In Iordania sunt 3.500 de medici care au terminat facultatea in Romania, iar cele doua tari colaboreaza si in ceea ce priveste turismul medical, asistenta de urgenta, chirurgia pediatrica si neurochirurgia vasculara, a declarat, vineri, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ministrul Nicolae Banicioiu a semnat, vineri, cu omologul sau din Iordania Ali Hyasat un plan de actiune privind colaborarea in domenii ca asistenta de urgenta, turism medical si balnear, chirurgie pediatrica si neurochirurgie vasculara, potrivit Mediafax.

"Am semnat astazi un plan de actiune pentru intensificarea relatiilor comune dupa ce acest plan a fost convenit anul trecut la Aman in cadrul vizitei efectuate de o echipa a ministerului Sanatatii din Romania. Planul de actiuni vizeaza dezvoltarea relatiilor bilaterale in chirurgie si neochirurgie vasculara in chirurgie pediatrica, asistenta medicala de urgenta, turism medical si balnear. I-am spus domnului ministru ca preturile sunt mai atractive in Romania decat in alte tari si conditii naturale mai prietenoase", a spus Nicolae Banicioiu, aratand ca la Baile Felix se pot face tratamente post-traumatice, post accident cardio-vascular si tot ce inseamna recuperare.

Nicolae Banicioiu a mai aratat ca Romania se poate lauda si cu alte branduri, precum Techirghiol si Institutul "Ana Aslan", iar pe partea de medicamente compania nationala Antibiotice S.A. Iasi a patruns deja pe piata iordaniana anul trecut. "Totodata suntem foarte interesati ca in Romania sa revina cat mai multi studenti iordanieni, intrucat in Iordania sunt pe langa absolventi de medicina din Romania, ingineri, absolventi de petrol si gaze, constructii, de aceea vom discuta cu ministrul Educatiei, dar si cu rectorii universitatilor, poate ne uitam un pic la taxe", a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

El a mai tinut sa precizeze faptul ca, din delegatia omologului sau, a facut parte, pe langa cei 120 de medici iordanieni absolventi de scoala romaneasca, Principesa Muna a Iordaniei, mama Regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei. "Azi (vineri, n.r.) a vizitat UPU Targu Mures si UMF Targu Mures, este o prietena a Romaniei si sprijina foarte mult sistemul sanitar din Iordania", a mai spus Banicioiu. Ministrul iordanian al Sanatatii, Ali Hyasat, a terminat Facultatea de Medicina la Timisoara in 1982.

"Chiar daca nu vorbesc in romana decat foarte rar, de regula cu delegatiile care vin din Romania, nu am uitat limba romana. Am facut sapte ani in Romania, anul pregatitor a fost la Bacau, anul I la Targu Mures, iar restul la Timisoara - orasul florilor, unde am terminat medicina generala", a povestit ministrul Sanatatii din Iordania. Iordania este una dintre tarile cu cel mai bine dezvoltat turism medical din lume.

"Este clasificata international ca a cinicea tara din lume in turism medical. Avem un centru de cancer foarte renumit. In Iordania s-a facut in 1974 primul transplant de rinichi si putin mai tarziu primul de cord. Din turism medical Iordania incaseaza un 1,3 miliarde de dolari. In spitalele din Iordania sunt medici din toata lumea: SUA, Europa, Asia, China. De exemplu, noi avem 70 de spitale private numai in Amman, spitale publice - 32, doua spitale ale universitatii si 28 Royal Medical Service sunt spitale militare", a mai spus ministrul iordanian. Ministrul sanatatii si delegatia de medici din Iordania viziteaza sambata Institutul "Ana Aslan" din Capitala.



Citeste si