30 Septembrie 2013

Studiu: 62% dintre romani ofera «spaga» personalului medical



Dintre pacienti, 15% recompenseaza personalul medical cu sume intre 50-100 lei, iar 28% dintre acestia ofera sume mult mai mari, ce variaza intre 100 - peste 200 lei, arata un studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource si comandat de Institutul Aspen Romania.

O pondere de 62% dintre respondenti au afirmat ca au fost nevoiti sa ofere aceste recompense financiare atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat. Mai exact, 83% dintre aceste sume au fost oferite personalului medical ce activeaza in sistemul public de sanatate, in timp ce 7% medicilor din sistemul privat, iar 10% nu au dorit sa comunice tipul de institutie.

Un alt rezultat notabil este reflectat de procentul mare de pacienti - 24% - care, in urma apelarii la serviciile oferite de centrele medicale private, sunt trimisi catre centre medicale publice pentru investigatii suplimentare si proceduri complexe.

In situatia ipotetica in care in urmatoarele 3 luni pacientii s-ar confrunta cu o problema de sanatate, 62% dintre acestia ar apela la o institutie medicala publica. Apelarea la institutiile medicale private se regaseste in intentiile pacientilor intr-un procent mai scazut, de 56%, acestea fiind alese pentru calitatea serviciilor medicale (78%), curatenie (57%) si timp scurt de asteptare (56%).

Pacientii sunt de parere ca medicii care activeaza atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat, ar trebui remunerati tinandu-se cont de evaluarea primita din partea pacientilor.

De asemenea, daca in luna februarie a acestui an, pacientii au clasat Spitalul Universitar Bucuresti pe pozitia numarul 1 in topul spitalelor publice, urmat de Spitalul Militar Central si Spitalul de Urgenta Floreasca, in luna septembrie, acest top a suferit modificari. Asadar, in momentul de fata, Spitalul de Urgenta Floreasca a urcat pe locul 1, in timp ce Spitalul Militar Central ramane in continuare pe cea de-a doua pozitie, iar Institutul Clinic Fundeni a urcat de pe pozitia 6 pe pozitia numarul 3.

Totodata, topul clinicilor private arata diferit in acest moment, comparativ cu luna februarie 2013. MedLife si-a mentinut pozitia de leader, in timp ce Regina Maria a surclasat Medicover, care acum figureaza pe locul 3.

Studiul a masurat si increderea publicului in persoanele care s-au aflat la conducerea Ministerului Sanatatii in ultimii ani.

Respondentii l-au plasat in topul clasamentului pe Eugen Nicolaescu, cu un index de incredere de 10%. Insa indexul de incredere pentru intregul segment al personalitatilor din domeniul medical atinge o cota de 76% pentru Raed Arafat, Eugen Nicolaescu situandu-se pe cea de-a doua pozitie, cu un index al increderii de doar 11%, similar cu cel inregistrat de Vasile Astarastoae, Presedintele Colegiului Medicilor.

Parerile consumatorilor in legatura cu motivele ce stau la baza recomandarilor primite in farmacii sunt extrem de diferite: 40% sunt de parere ca farmacistul recomanda medicamentul pe care il considera potrivit pentru pacient, in timp ce 46% sunt convinsi ca farmacistul face anumite recomandari din considerente comerciale.



Citeste si