20 Septembrie 2013

Pricopie: La orele de literatura romana ar putea participa si scriitori



Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca doar 3% dintre elevi citesc textele de lectura obligatorie si a precizat ca la cursurile de limba si literatura romana ar putea participa si scriitori, care sa le "intinda o mana de ajutor" copiilor, pentru a intelege operele literare.

"Exista date care arata foarte clar ca valoarea unei scoli este, de fapt, intr-o directa proportionalitate cu valoarea comunitatii in care acea scoala activeaza. (...) Din informatiile pe care noi am putut sa le culegem, am ajuns la o concluzie destul de trista: nu avem mai mult de 3% dintre elevi care citesc lecturile obligatorii sau recomandate, scrie Mediafax.

Poate ca am gresit, poate ca sunt 6%, poate sunt 10%, dar nu stam foarte bine in aceasta zona", a declarat Pricopie, la receptia organizata cu prilejul prezentarii Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi.

Pe de alta parte, ministrul a afirmat ca limba si literatura romana se preda dupa un curriculum "destul de vechi".

"Acum suntem intr-un moment in care incercam sa improspatam acest curriculum si sa il facem asa fel incat clasa de literatura romana sa se desfasoare intr-un mod mai atractiv, pentru ca, daca mergem la informatia a doua, cea cu 3-4% dintre copii care citesc, ne dam seama ca lectura, dragostea pentru lectura este primul lucru pe care trebuie sa il cultivam inainte de a merge mai departe. In acest context, noi am solicitat sprijin din partea tuturor, am vorbit cu domnul presedinte Manolescu (Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor - n.r.), am vorbit la Academia Romana, pentru a ne acorda sprijin si evident, de fiecare data cand am posibilitatea sa ma adresez scriitorilor romani si poetilor romani, o fac. Va fi un proces destul de complicat, improspatam toate programele, dar literatura romana si istoria vor fi temele cele mai sensibile si probabil ca nu vor fi epuizate aceste subiecte mai devreme de un an, un an si jumatate, iar ideea centrala este de a deschide ora de romana", a mai spus Pricopie.

Ministrul Educatiei a subliniat, cu acelasi prilej, ca ora de limba si de literatura romana trebuie "deschisa", acest lucru presupunand si participarea ca invitati la cursuri a unor scriitori care sa "intinda o mana de ajutor" copiilor, pentru ca acestia sa inteleaga operele literare.

"Ora de romana sa se desfasoare si intr-un muzeu, sa se desfasoare si intr-un targ de carte, sa se desfasoare si intr-un festival de calibrul acestuia (Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi - n.r)", a adaugat Remus Pricopie.



Citeste si