Guvernul va modifica ordonanţa referitoare la testele antidrog, astfel încât IML să fie obligat să dea un răspuns în maxim 72 de ore în cazul şoferilor al căror permis de conducere a fost confiscat sub acuzaţia de consum de droguri, urmând ca în cazul în care autorităţile nu se încadrează în acest termen, permisul să fie restituit conducătorului auto şi aplicarea legii, acolo unde este cazul, să se facă după rezultatul final al analizelor, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

"Voi veni cu o modificare, aşa cum am anunţat-o, ca în maxim 72 de ore să fie răspunsul dat de la IML şi în cazul în care statul român nu se încadrează, va restitui după această perioadă permisul, urmând ca, după analizele finale şi după rezultat, să pună în aplicare legea", a explicat Marcel Ciolacu.

El a precizat că, în opinia sa, este corect ca laboratoarele de analiză a testelor antidrog să rămână la IML.

"Laboratoarele, eu cred că este corect - şi aşa am vorbit cu ministrul de Interne - să rămână la IML. Am avut şedinţă comună şi cu domnul ministru al Sănătăţii, care deja a informat parte din presă că avem un program semnat cu Banca Mondială, de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru toate cele 6 centre regionale şi cele vreo 22 sau 24 de zone din ţară, astfel încât să putem acoperi eficient, cu aparatură nouă, fiindcă trebuie să recunoaştem că există acest fenomen în România, cum există în toate statele dezvoltate. Şi atunci trebuie o abordare profesionistă şi o logistică la dispoziţia statului, astfel încât rezultatele să fie rapide ", a mai declarat Ciolacu.

În context, şeful Guvernului a subliniat că în cazul permiselor auto deja suspendate pentru consum de droguri este rostul Ministerului Justiţiei şi Ministerului Afacerilor Interne să găsească o soluţie, întrebat în acest sens.

Premierul a făcut precizările la finalul evenimentului de deschidere a depozitului automatizat PepsiCo situat în localitatea Popeşti-Leordeni din judeţul Ilfov.

Laboratoarele INML ar putea lucra și în weekend pentru a face față cererii, deșii oficialii nu se așteaptă la „mii de analize”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că laboratoarele de medicină legală ar putea face analiza testelor prelevate de la şoferi chiar şi în weekend, astfel încât rezultatul să fie dat în maximum 72 de ore.

"Ceea ce am încercat să facem în momentul de faţă ca soluţie tehnică intermediară din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii - să organizăm regional astfel de laboratoare iar Ministerul de Interne va asigura transportul probelor biologice de la locul de prelevare până la unul dintre laboratoarele regionale, care va analiza în maximum 72 de ore rezultatul. Această organizare implică şi permanenţa, adică să se poate lucra şi sâmbăta şi duminica, pentru că altfel de vineri până luni sunt 72 de ore şi s-ar putea să nu faci testul. Aşa că organizăm şi această permanenţă iar până la sfârşitul anului, printr-un proiect pe care l-am demarat în luna mai, finanţat de la Banca Mondială, toate cele 36 de servicii judeţene de medicină legală şi cele şase institute de medicină legală vor avea echipamente de ultimă generaţie care care să permită testarea în fiecare judeţ a acestor cazuri", a afirmat Rafila la Digi 24.

În opinia sa, intervalul de 72 de ore pentru analiza testelor este unul rezonabil.

"Este necesar să existe un timp rezonabil în care probele să fie procesate. Discutăm despre două tipuri de analiză. O analiză calitativă, la care rezultatul poate să fie pozitiv sau negativ. După această probă, dacă rezultatul este pozitiv, se trece la determinarea cantitativă a substanţei halucinogene din proba care a fost analizată. (...) 72 de ore, inclusiv transportul de la locul de prelevare până la unul dintre laboratoarele regionale pe care le-am organizat şi le organizăm în continuare cu colegii de la Medicină Legală, este un termen rezonabil", a arătat ministrul.

El a spus că nu vor fi multe teste de laborator, întrucât situaţiile sunt destul de puţine.

"Nu sunt chiar aşa de multe teste. Adică, nu trebuie să credem că o să fie mii de teste la fiecare laborator. Situaţiile acestea sunt destul de puţine. (...) Într-un interval de 10 zile discutăm despre nouă permise care au fost retrase. Nu discutăm despre un număr foarte mare de probe", a precizat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului Sănătăţii, comportamentul normal al unui şofer este să se supună controlului testului rapid care este realizat în trafic, aparatele de testare folosite de Poliţie fiind de bună calitate.

"Aceste chestiuni, că au luat o pastilă cu paracetamol şi lucrul acesta schimbă rezultatul unui test, nu cred că reprezintă un motiv concludent. (...) Oricum, dacă s-ar întâmpla aşa, în 72 de ore ne lămurim. Comportamentul normal al unui şofer este să se supună controlului testului rapid care este realizat în trafic. Vă spun din punctul de vedere al unui medic de laborator - echipamentele, cel puţin din punctul de vedere al tipului de echipament care se află în dotarea Poliţiei, sunt de bună calitate şi nu cred că sunt probleme legate de fiabilitatea acestor medicamente", a susţinut Rafila.

Sursa foto: Facebook.com / Poliția Română

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri