Căldura toridă s-a instalat și anul acesta peste România, motiv pentru care oamenii caută să fie cât mai informați privind la alimentația pe care este bine să o aibă în această perioadă. Și pentru că informațiile din surse mai puțin credibile abundă pe internet, este de asemenea de preferat ca publicul să se informeze din surse de încredere, cum ar fi nutriționiștii dieteticieni.

Astfel, nutriționista dietetician Camelia Ciocîrlan a explicat pentru wall-street.ro că alimentele de bază în perioadele toride sunt cele cu cantitate mare de apă, cu alte cuvinte fructele și legumele, dar este important ca fiecare masă să conțină și o sursă de proteină.

De asemenea, a adăugat specialista în nutriție, salatele cu pui/pește/ouă sau brânzeturi sunt o variantă rapidă pentru zilele călduroase în care nu este plăcut nici să stăm în bucătărie foarte mult.

Persoanele care nu pot consuma legume și fructe crude, au ca variantă legumele la cuptor sau grill și compotul de fructe sau înghețata din piure de fructe, iar cei foarte grăbiți pot mânca un covrig cu un chefir rece sau un shake proteic cu câteva cuburi de gheață.

Camelia Ciocîrlan, nutriționist dietetician

Evitați consumul de băuturi alcoolice și hidratați-vă cât mai bine

De asemenea, nutriționista dietetician a adăugat faptul că în perioadele cu căldură foarte mare, cum este și aceasta, este foarte importantă hidratarea și evitarea băuturilor alcoolice.

Totodată, Camelia Ciocîrlan a explicat că prima și cea mai gravă greșeală pe care o facem în ce privește alimentația este lipsa de informare, faptul că nu suntem curioși să citim etichetele produselor pe care le cumpărăm, nu ne mai facem timp să gătim și să ne bucurăm de mâncare așa cum ar trebui, nu mai știm să mâncăm legume, iar fructele au fost înlocuite cu succes de dulciuri ultraprocesate.

Nutriționista dietetician subliniază și faptul că, fiind în continuă mișcare, cu alte cuvinte mâncând aproape non-stop și având peste tot gustări disponibile și înlocuind apa cu tot felul de băuturi hipercalorice (sucuri, preparate din cafea cu siropuri), face să ne regăsim într-o situație care poate duce în timp la kilograme în plus pe care nu știm când și de ce le-am acumulat.

Laptele poate fi o variantă de hidratare pentru persoanele foarte active sau pentru sportivi, dar nu au fost făcute destule studii care să confirme asta. Având în vedere că suntem sedentari și ar trebui să fim mai atenți la numărul de calorii din ceea ce consumăm, ideal ar fi să folosim apa ca sursă principală de hidratare și să nu uităm că și ceaiurile, supele, ciorbele, fructele sau legumele proaspete conțin apă.

Camelia Ciocîrlan, nutriționist dietetician

Totodată, specialista explică faptul că nu există un aliment sau un produs care să ne facă mai slabi sau mai sănătoși, la fel cum nu există nici diete care să ne ajute pe termen lung, fiind necesar, din acest punct de vedere, ca schimbările pe care vrem să le facem să fie sustenabile și echilibrate.

Cât despre cazurile pe care le întâlnește în practica de zi cu zi, Camelia Ciocîrlan explică faptul că, deși nu am devenit încă o nație de obezi, suntem foarte aproape de acest punct.

Din acest punct de vedere, de altfel, ea explică faptul că are săptămânal în cabinet copii cu obezitate la vârste foarte fragede, în vreme ce, din pacate, foarte puțini părinți înțeleg că este nevoie ca toată familia să schimbe felul în care mănâncă, din moment ce un copil obez este un viitor adult obez și bolnav.

Suntem din ce în ce mai sedentari, luăm scutiri de la educație fizică pentru copii, stăm la birou 8-12 ore, plecăm de la birou cu mașina, nu mai mergem nici la cumpărături pe jos, când avem timp liber alegem activități care nu implică nicio formă de mișcare, iar în vacanță mergem în locații care nu presupun prea mult mers pe jos și explorat.

Camelia Ciocîrlan, nutriționist dietetician

Pe de altă parte, afirmă nutriționista dietetician, există si persoane care vin în cabinet doar pentru a se asigura că mănâncă corect, care merg la sală, aleargă sau fac ciclism sau profită de timpul liber și urcă pe munte, dar din păcate nu aceștia reprezintă majoritatea.

Camelia Ciocîrlan concluzionează explicând faptul că suntem comozi și trăim cu impresia că sănătatea ni se cuvine, iar în același timp nu ne interesează ce mâncăm, bem sau respirăm și nu luăm sub nicio formă în considerare prevenția.

Sursa foto: Shutterstock / PV productions

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri