Antibiotice SA va beneficia de o investiţie de 100 milioane de euro, din bani europeni, pentru producţia de medicamente critice. Informația a fost comunicată de Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Aflat într-o vizită la compania Antibiotice SA Iaşi, ministrul Câciu a declarat jurnaliştilor că a fost negociată cu Comisia Europeană această investiţie în sfera medicamentelor critice.

"Investiţia va fi pe trei componente: una de cercetare, una de producţie şi una de resursă umană, pentru că trebuie să ne gândim şi la viitor. Investiţia este deja negociată cu Comisia Europeană, suntem în ultimele etape. De asta am vrut să mă întâlnesc cu conducerea Antibiotice. În negocierea cu Comisia Europeană vom avea acest proiect predefinit astfel încât finanţarea să vină direct la Antibiotice Iaşi", a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit Agerpres.

Conform acestuia, compania Antibiotice SA va asigura în primul rând consumul intern, iar surplusul va merge către export.

"Este important asta, pentru că ne lovim de situaţii în care există criză în farmacii pe o anume substanţă", a specificat ministrul Adrian Câciu.

Prezent la eveniment, directorul general al Antibiotice SA Iaşi, Ioan Nani, a declarat că Germania şi România sunt singurele state care au depus în programul STEP (Strategic Technologies for Europe Platform) derulat de Uniunea Europeană pentru a dezvolta producţie de medicamente critice pentru consumul populaţiei.

"Eforturile investiţionale se vor duce spre un centru nou de cercetare care va consolida producţia de medicamente la Iaşi şi în două situri noi de producţie, pentru care Europa are încă probleme în asigurarea consumului real pentru populaţie. Şi în America se discută intens despre producţia de medicamente critice. Am primit azi o veste minunată de la domnul ministru, că suntem aproape de aprobarea acestei investiţii de 100 milioane de euro", a afirmat directorul general al Antibiotice Iaşi.

Potrivit acestuia, medicamentul critic este acel medicament care prin lipsa lui din farmacii pune în dificultate actul de însănătoşire a populaţiei. Nani a afirmat, totodată, că se doreşte să fie creascută producţia de medicamente critice de la 25 de produse, câte sunt acum în portofoliul companiei, la 45.

"De exemplu, în perioadele reci lipsesc unele medicamente. În majoritatea ţărilor europene este o criză mare pentru că exista un producător în Europa, unul in India şi unul în America. Noi avem 25 de asemenea produse în portofoliu acum, prioritar e ca unii care au astfel de produse să investească, să crească numărul produselor din portofoliu. Vom atinge 45 de produse critice", a menţionat directorul general Ioan Nani.

El a mai spus că aceste investiţii urmează să fie finalizate la sfârşitul anului 2026 sau la mijlocul anului 2027.

Înfiinţată în 1955, întreprinderea Antibiotice are o tradiţie de aproape 70 de ani în fabricarea de produse farmaceutice finite şi de ingrediente farmaceutice active (API). În prezent, compania, listată la Bursa de Valori Bucureşti la categoria Premium din anul 1997, este lider mondial în producerea de Nystatin API şi cel mai mare producător român de medicamente generice, având parteneriate de afaceri solide cu diferite entităţi internaţionale. Pachetul majoritar de acţiuni al societăţii este deţinut de Ministerul Sănătăţii, iar restul de actori privaţi.

Sursa foto: antibioticeiasi.ro

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri