Un comitet consultativ din cadrul Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) examinează posibilitatea de a autoriza în viitor un tratament care utilizează MDMA, un drog cunoscut şi sub numele de ecstasy, împotriva sindromului de stres posttraumatic (PTSD), scrie Agerpres care citează AFP.

Tratamentul, administrat în combinaţie cu şedinţe de terapie psihologică, a fost dezvoltat de Lykos Therapeutics şi a fost testat în cadrul unor studii clinice.

FDA a convocat un comitet de experţi independenţi pentru a analiza datele obţinute şi acel comitet va vota la sfârşitul zilei pentru a recomanda sau a nu recomanda autorizarea tratamentului. FDA nu este însă obligată să respecte avizul acestui comitet.

Sindromul de stres posttraumatic reprezintă tulburări psihiatrice care apar după un eveniment traumatizant şi care afectează aproximativ 5% din populaţia americană. În Statele Unite există deocamdată doar două tratamente autorizate, însă ele nu sunt întotdeauna eficiente. Or, persoanele în cauză sunt mai predispuse la comportamente sinucigaşe şi la dependenţă de droguri, printre altele.

Aproape 200 de persoane au participat la două studii clinice similare: jumătate dintre participanţi au primit MDMA (sau midomafetamină), iar cealaltă jumătate un placebo, în trei şedinţe fiecare de câte opt ore, distanţate la mai multe săptămâni între ele şi realizate în prezenţa unui terapeut.

Şedinţele aveau loc într-o sală "confortabilă, cu o canapea" şi "cu o luminozitate blândă", a declarat Berra Yazar-Klosinski, coordonator ştiinţific la Lykos Therapeutics.

Mai multe şedinţe de terapie psihologică au fost apoi programate între fiecare administrare.

Bazându-se pe datele recoltate, participanţii care au primit MDMA "au părut să experimenteze o ameliorare rapidă, semnificativă din punct de vedere clinic şi durabilă a simptomelor lor de stres posttraumatic", a relatat FDA într-un document ce a prezentat mizele acestei întruniri.

"Totuşi, mai mulţi factori fac aceste date să fie dificil de interpretat", a adăugat agenţia americană.

Mai întâi, din cauza efectelor puternice ale MDMA care afectează starea de dispoziţie şi senzaţiile, pacienţii erau în mare parte capabili să ghicească dacă au primit tratamentul sau un placebo, un aspect care ar fi putut influenţa rezultatele.

Mai mult decât atât, FDA a criticat o evaluare care ar fi după opinia sa "incompletă" în ceea ce priveşte posibilele efecte secundare, mai ales cele care vizează riscurile cardiace ale tratamentului.

"Mulţi dintre pacienţii cu PTSD au de suferit", iar lipsa de tratamente "are consecinţe enorme", a argumentat în timpul reuniunii Kelley O'Donnell, o expertă invitată de Lykos Therapeutics.

Tratarea efectelor generate de evenimentele traumatizante "nu poate surveni decât atunci când pacientul se simte în siguranţă. MDMA ajută cu adevărat procesul terapeutic, mai ales prin faptul că generează o senzaţie de empatie şi de conexiune cu sinele şi cu cei din jur", a adăugat ea.

MDMA este în prezent o substanţă ilegală în Statele Unite şi, prin urmare, autorizarea sa pentru un tratament medical ar reprezenta o schimbare majoră.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri