Copil sanatos, parinti fericiti si linistiti! Aceasta este o axioma care nu are nevoie de alte comentarii. Starea de bine a unui copil se vede in modul in care acesta evolueaza, in tonusul si energia pe care le are. Parintii stiu destul de bine sa evalueze daca totul este in regula, in functie de apetit, culoarea pielii, normalitatea tranzitului intestinal, absenta febrei si energia copilului. Cu toate acestea, exista suferinte care pot evolua lent, unele dintre ele asimptomatice, pe care organismul copilului le poate tolera mult timp inainte de aparita unor indicii ca ceva nu este in regula.

Lipsa poftei de mancare ori, din contra, un apetit exagerat, o stare de oboseala crescuta, dereglari periodice ale tranzitului intestinal, somnolenta, o stare subfebrila chiar trecatoare, diferite manifestari cutanate, virozele recurente, o piele palida, durerile musculare si altele sunt semne de alarma care nu trebuie niciodata neglijate, atat in cazul copilului mai mic de 3 ani, cat si in cazul prescolarilor mici sau mai mari si adolescentilor.

Medicii pediatri recomanda un set de analize de rutina cel putin o data pe an pentru copilul sanatos, care nu are boli cronice. Sunt necesare analize de laborator tintite pentru identificarea cauzei, daca exista indiciile unei alergii si este obligatorie monitorizarea, in acord cu indicatiile medicului curant, pentru copiii care au suferinte cronice.

In monitorizarea celor mici, medicii au nevoie de rezultate sigure si rapide pentru analize, pentru a putea detecta orice posibila problema intr-un timp scurt si a lua deciziile medicale necesare pentru fiecare caz. Un diagnostic corect incepe cu analize de laborator precise, medicul punand diagnosticul pe baza anamnezei si a rezultatelor.

Când sunt necesare analizele de laborator

Necesitatea analizelor de laborator nu poate fi pusa in discutie, pentru ca furnizeaza informatii vitale despre starea de sanatate a copilului. Analizele de laborator, indicate specific de medic, sunt obligatorii in urmatoarele situatii:

• Anual - setul de analize uzuale;
• Febra tratata simptomatic care dureaza mai mult de cinci zile;
• Monitorizarea unor boli cronice diagnosticate anterior;
• Monitorizarea eficientei unui tratament;
• Pentru stabilirea unui diagnostic precis si a tratamentului adecvat;
• La intrarea in colectivitate a copilului;
• Pentru copiii aflati in grupele de risc sau daca istoricul familial arata o anume predispozitie.

Medicul pediatru va indica un set de analize de laborator, pe baza simptomatologiei, atunci cand copilul prezinta febra, iar cauza acesteia trebuie identificata cu precizie. Mai mult, analizele de laborator sunt necesare ca parte a unui screening anual. Este important de adaugat faptul ca analizele de laborator anuale fac o evaluare completa si pot indica o afectiune care nu produce simptome evidente sau care nu este detectabila la un control clinic”, explica doctor Lacramioara Dobrin, medic primar pediatru la Policlinica The Light din Bucuresti.

Analizele necesare trebuie recomandate de medic dupa ce copilul a fost consultat. La fel de important este ca rezultatele analizelor sa fie ulterior evaluate de pediatru pentru ca doar acesta poate face legatura dintre evaluarea clinica, constantele biologice si alte investigatii. Nu este exclus ca acesta sa solicite alte teste, specifice, pentru a confirma sau elimina orice suspiciune.

„Sunt situatii in care rezultatele unui set de analize uzuale ridica semne de intrebare, desi nu exista simptome clinice. In acest caz, vor fi obligatoriu necesare teste personalizate. Acest tip de teste de laborator complexe sunt cu atat mai necesare atunci cand exista simptome, pentru un diagnostic complex, dar si atunci cand istoricul familial sau antecedentele copilului il plaseza intr-o grupa de risc pentru diferite afectiuni si/sau exista suspiciunea unei predispozitii”, adauga dr. Lacramioara Dobrin.

Consult și analize sau invers?

Este total nerecomandat ca parintele sa programeze copilul la un set de analize uzuale la cerere, fie ca sunt analize de sange, urina sau fecale, fara ca acestea sa fie necesare si fara a fi ulterior interpretate de medic. Un rezultat care se inscrie in parametri normali este un rezultat bun doar daca este evaluat de medic in raport cu varsta si cu alte rezultate clinice si paraclinice.

Doctor Lacramioara Dobrin: „Corect si normal este ca medicul sa decida setul de analize de laborator necesare copilului, dupa consult si anamneza. Medicul ia in calcul atat istoricul medical al copilului, cat si pe cel familial, stie daca sunt sau nu factori de risc sau predispozanti asociati. Toate aceste elemente formeaza o imagine in functie de care pediatrul poate cere anumite analize tintite, care se sustin si se completeaza unele pe altele, tocmai pentru a stabili cu precizie un diagnostic. In consecinta, consultul este prima etapa, urmata de analize, dupa care se revine la medic cu rezultatele, chiar daca din buletinul de analiza reiese ca valorile sunt in limte normale. Un consult clinic nu poate inlocui analizele de laborator, deoarece pot exista afectiuni care nu prezinta simptome evidente sau care nu pot fi identificate in absenta analizelor de laborator, dupa cum nici analizele, doar ele, neinterpretate de medic, nu confirma starea de sanatate sau boala”.

Este la fel de utila parintilor si informatia ca nu exista o lista standard de teste de laborator uzuale, valabila tuturor copiilor, dupa cum rezultatul analizelor poate varia in functie de varsta, alimentatie, diferite aspecte functionale fiziologice, care sunt specifice fiecarei etape de dezvoltare.

Spre exemplu, testarea colesterolului nu se face inainte de 9-11 ani pentru ca rezultatele sunt irelevante, in timp ce deficitul de fier se testeaza la varsta de un an, la toti copiii, iar la fete anual dupa prima menstra (11-13 ani) si uneori chiar mai des daca menstruatia este abundenta sau se practica intens un sport. In replica, spre exemplu, daca copilul provine dintr-o familie unde infectiile urinare sunt recurente, va fi necesara o urocultura, in caz contrar, un sumar de urina anual este suficient. Acestea si multe alte aspecte sunt luate in calcul de medicul pediatru care face lista testelor de laborator necesare si utile pentru o corecta monitorizare a sanatatii copilului.

Screening pentru copii

Analizele periodice sunt necesare si pot da informatii pretioase, pot depista suferinte cu potential cronic in stadii incipiente sau pot atentiona asupra unor predispozitii patologice. Nu trebuie confundat setul de analize uzuale cu un screening. Primele sunt asa cum le spune si numele, uzuale, fara ca aceasta sa le faca mai putin importante, in timp ce screeningul este necesar daca exista un istoric familial, predispozitii sau risc genetic.

Extrem de important este screeningul anemiei feriprive, respectiv cea produsa prin deficit de fier. Analiza se face in jurul varstei de un an, mai ales la copiii alaptati, dar este utila tuturor bebelusilor la aceasta varsta. Deficitul de fier poate avea efecte negative importante, in conditiile in care este foarte simplu si eficient si de identificat, si de tratat.

Anemia feripriva, fara sa fie singura forma de anemie la copil, este cea mai frecventa in segmentul de varsta cuprins intre sase luni si un an. Apare mai ales in cazul copiilor alaptati, la care diversificarea s-a facut cu dificultate sau in cazul celor care nu primesc cantitati suficiente de alimente bogate in fier (carne rosie, cereale integrale fortificate etc), iar in absenta analizelor nu stim care este situatia. Acesta este motivul pentru care screening-ul implica hemoleucograma si feritina. Anemia prin carenta de fier impune si o monitorizare prin teste periodice de laborator care verifica valoarea hemoglobinei si feritinei si in functie de acestea se stabileste si doza de fier necesara ca tratament si sunt eliminate sau confirmate alte patologii ale sangelui”, a precizat dr. Lacramioara Dobrin.

Medicul pediatru Lacramioara Dobrin recomanda parintilor efectuarea unui screening inainte de intrarea in colectivitate, dar si in cazul unui istoric familial de boli cronice, precum si pentru copiii care au fost diagnosticati cu afectiuni cronice.

In laboratoarele REGINA MARIA, se realizeaza o gama completa de teste pentru pediatrie – de teste uzuale, la teste genetice complexe, acolo unde se recomanda. Rezultatele rapide sunt cheia atunci cand apar probleme: „Oferim rapid un diagnostic si actionam in cel mai scurt timp pentru rezolvarea oricaror probleme care pot sa apara”, completeaza dr. Lacramioara Dobrin.

Diagnosticul alergiilor

Alergiile la copii se manifesta printr-o reactie specifica (urticarie sau reactii cutanate, stranut si rinoree, edeme, astm sau reactie anafilactica) ca urmare a unei sensibilitati organice la medicamente, alimente sau factori din mediu. O reactie alergica poate sa apara la orice varsta si se poate instala inclusiv la compusi si substante care anterior au fost perfect tolerate. Exista alergiile la medicamente - care pot da reactii organice severe - alergiile la alimente (lapte, cereale, oleaginoase, peste, unele fructe sau oua) si la mediu (polenul, praful, acarienii, veninul de albina, parul sau pielea animalelor de companie si altele).

Alergia poate fi ameliorata prin desensibilizare, eventual tratamente homeopatice sau terapie simptomatica si prin evitarea contactului cu factorul alergen. Dar pentru a putea face asta trebuie identificati alergenul sau alergenii responsabili.

Exista o serie de teste pentru diagnosticarea si monitorizarea copiilor care sufera de alergii. Printre acestea: panelul de alergeni alimentari, respiratori sau mixt, panelul pentru intolerante alimentare, dozarea diaminoxidazei (enzima responsabila de metabolismul histamine) si, mai important, testul genetic pentru dozarea intolerantei la histamina si testul ALEX pentru 282 de alergeni. ALEX este un panel aproape complet de alergeni, acoperind 99% din necesitatile diagnosticului alergologic”, precizeaza dr. Lacramioara Dobrin.

Trei chestiuni esențiale

Legat de testele de laborator necesare copiilor urmatoarele trei aspecte pot fi considerate cele mai importante, motiv pentru care dr. Lacramioara Dobrin a raspuns punctual la fiecare dintre ele.

  • Ce teste de laborator sunt necesare copiilor cu afectiuni cronice?

Copiilor diagnosticati cu boli cronice trebuie sa le fie monitorizati unii parametri. Periodicitatea o decide medicul curant al copilului. De exemplu, pentru cei cu diabet, pe langa investigatiile uzuale, si acelea cu o anume periodicitate crescuta, se adauga hemoglobina glicozilata, celor cu fibroza chistica li se fac periodic culturi din sputa, iar cei cu boli de sange fac periodic hemoleucograma cu frotiu, cu sange periferic, pentru ca aceasta analiza pune in evidenta cel mai bine bolile hematologice, pe langa rezultatele pe care le ofera hemograma simpla.

  • Ce analize include planul de investigatii paraclinice ideal pentru copii de la 0 la 14 ani?

Poate varia, dar in general inseamna: hemoleucograma (care va evalua statusul eritrocitelor si al tuturor leucocitelor), feritina (o proteina care se regaseste in organe precum ficat, rinichi, muschi scheletici, splina, precum si in sange, dar intr-o cantitate mult mai mica), glicemie (glucoza serica, care masoara nivelul glucozei din sange), creatinina serica care evalueaza functia renala, fosfataza alcalina care este indicator al functiei hepatice, dar si al statusului tesutului osos, fosfor seric care completeaza evaluarea structruii osoase - foarte importante pentru copil, aflat in crestere, apoi calciul ionic, care reprezinta fractiunea fiziologic activa a compusului, fiind implicata in procesele de coagulare si de reglare a contractilitatii musculare, proteine totale serice, probe hepatice, 25 hidroxivitamina D care sustine productia peptidelor antimicrobiene ca raspuns la stimuli bacterieni si virali si, in final, sumar de urina si examen coproparazitologic.

  • Cat de important este rolul testelor de laborator in monitorizarea starii de sanatate a celor mici?

Testele de laborator sunt esentiale, pentru ca arata parametri obiectivi ai functiilor vitale, iar interpretate, in functie de evaluarea clinica si de alte investigatii permit medicului sa adopte o strategie de tratament corecta care restabileste sanatatea si permite copilului sa aiba o crestere si o dezvoltare normale.

Importanța testelor de laborator

Este evident faptul ca un diagnostic si un tratament corect depind de acuratetea rezultatelor de laborator. Evolutia testelor de laborator din ultimii ani a personalizat tratamentul, iar prin complexitatea testelor poate da informatii pretioase medicului si, in final, contribuie la binele pacientului.

Mai multe despre importanta alegerii unui laborator ultraperformant si pregatit sa proceseze o gama complexa de analize, precum sunt laboratoarele Retelei REGINA MARIA, ne povesteste Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator: Oferim medicului clinician toate informatiile de care are nevoie pentru a inchide un caz, pentru un diagnostic corect. Si mai facem ceva: putem avea o abordare personalizata fata de fiecare caz. Fie ca facem teste genetice sau analize biochimice complexe, aceasta ofera o imagine clara asupra unicitatii fiecarui pacient in parte. Este important ca rezultatele sa fie sigure si sa ajunga rapid la pacienti si la medicii responsabili de fiecare caz in parte. De aceea, in laboratoarele REGINA MARIA, dezvoltam constant gama de analize cu teste de mare acuratete si timpi cat mai scurti de eliberare a rezultatelor”.

Laboratoarele Regina Maria sunt mana dreapta a medicului clinician. Avem posibilitatea de a face toate testele necesare, cu scopul de a avea un diagnostic corect, absolut. In cazul copiilor, putem diagnostica pe baza testelor orice suferinta si facem asta cu rigurozitate, incepand cu screeningul metabolic din primele zile dupa nastere si terminand cu testele DAO sau cu boli ale caror semne apar mai tarziu in viata. Am deplina incredere in rezultatele emise de laboratoarele noastre, pentru ca ofera acuratete, rapiditate, prin aparatura moderna si performanta cu care sunt dotate. In plus, am acces in orice moment la comunicare cu medicii de laborator, biochimisti, anatomopatologi, ceea ce este un real avantaj pentru clinician. Si mai am un sfat pentru parinti: analizele nu pun un diagnostic decat daca sunt intrepretate de medic!”, incheie dr. Lacramioara Dobrin.

Un diagnostic corect este primul pas spre vindecare pentru ca permite stabilirea tratamentului optim. Rolul analizelor de laborator in stabilirea diagnosticului este major, medicina moderna fiind imposibil de conceput fara ajutorul biochimiei, testelor genetice si al tuturor celorlalte, asa zis uzuale, analize de laborator.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri