România arde din nou. Cărbunii din sistemul de sănătate s-au aprins de data aceasta în Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”. În această dimineață, în jurul orei 5:00, a fost activat planul roșu de intervenție pentru salvarea a peste 100 de pacienți. Din păcate, pentru patru oameni incendiul a fost fatal. Ce spun managerii spitalelor din București? E un eveniment care se poate repeta oriunde și oricând.

”Incendiul de la Piatra Neamț este un eveniment care se poate repeta oriunde și oricând în România”, a declarat dr. Emilian Imbri, managerul Institutului "Victor Babeș", pentru wall-street.ro.

Patru pacienți au fost transferați la ”Victor Babeș”, în urma incendiului de la ”Matei Balș”. Potrivit informațiilor furnizate de managerul unității, cele patru persoane nu au suferit arsuri, sunt pacienți care sunt diagnosticați cu COVID, iar starea acestora este medie spre severă. Managerul unității a precizat că sunt pacienți seniori, unul dintre aceștia patru aflându-se într-o stare mai gravă.

Vezi și: La ce numere de telefon pot suna rudele pacienților transferați

Vechea problemă, infrastructura

Dr. Imbri vorbește despre importanța segmentului electric într-o unitate spitalicească, cea mai frecventă cauză a acestor situații.

”Nu depinde de circuitele electrice, ci de încărcarea cu conexiuni a circuitelor respective. E bine să nu supraîncărcăm circuitele și să respectăm pragul de 75% din capacitatea acestora”, a mai spus dr. Imbri.

Managerul unității ”Victor Babeș” a mai atras atenția asupra faptului că acest eveniment poate avea loc inclusiv în școli.

”Nu vreau să sperii prin această afirmație, dar trebuie să ținem cont de capacitatea maximă a acestor sisteme. În plus, să nu uităm faptul că spitalele din România au fost dotate cu echipamente medicale noi, care au suprasolicitat infrastructura existentă”, a explicat dr. Imbri.

Vinovatul: pandemia sau ministrul

Atenția tuturor se îndreaptă, în prezent, spre găsirea unui set de vinovați. Cine nu a verificat instalațiile, cine a băgat aeroterma în priză sau cine a aprins lumina în salon? Întrebări fără răspuns ale unor situații care s-au perpetuat.

În încercarea de a rezolva corect o problemă prost pusă, managerul spitalului ”Victor Babeș” menționează că nu există un vinovat pentru acest eveniment. Aceasta NU înseamnă că situația nu putea fi evitată.

”Autoritățile trebuie să analizeze modalitățile de prevenire ale unui astfel de eveniment. Nu există un vinovat, nu putem controla comportamentul uman, putem controla segmentul tehnic. Îi pot spune unui pacient ”nu băga aeroterma în priză”, însă nu pot să și cred că va face acest lucru. Poate nu din rea voință, ci pentru că a uitat”, a mai spus dr. Imbri.

Acesta nu a omis să amintească de problemele pe care și ”Victor Babeș” le-a întâmpinat.

”Am întâmpinat trei astfel de situații în două luni. Cu riscul de a căpăta o imagine negativă în presă, am luat sursele suplimentare de încălzire ale pacienților, unele furnizate chiar de spital. Ne-am dat seama că în acest fel putem evita tragedii”, a mai spus dr. Imbri.

În această dimineață, în jurul orei 5:00, a avut loc un puternic incendiu la Institutul Național de ”Boli Infecțioase”. În urma deflagrației, au decedat cinci persoane, iar alte 120 au fost evacuate. În prezent, autoritățile au demarat o anchetă pentru stabilirea cauzelor incendiului.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri