3 Decembrie 2020

OMS: Promisiunea vaccinurilor împotriva COVID-19 e „potenţial revoluţionară”



Promisiunea unor vaccinuri împotriva COVID-19 este „fenomenală” şi „potenţial revoluţionară”, spune directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge. Declarația vine la o zi după ce Marea Britanie a devenit prima ţară occidentală care a aprobat spre utilizare un vaccin contra acestei boli, relatează Digi24.

Marea Britanie a aprobat vaccinul dezvoltat împotriva COVID-19 de compania americană Pfizer Inc împreună cu BioNTech din Germania, devenind prima ţară din lume care a făcut acest pas în cursa pentru începerea celui mai important program de vaccinare în masă din istorie.

Kluge a spus că, la început, cantităţile de vaccin vor fi foarte limitate, iar statele trebuie să decidă cine va avea prioritate, OMS amintind în acest sens un „consens din ce în ce mai mare” ca primii destinatari să fie vârstnicii, personalul sanitar şi persoanele care suferă de alte afecţiuni, aşa cum intenţionează Marea Britanie.

Noul coronavirus are încă potenţialul de a produce „daune enorme”, a precizat Kluge, însă „viitorul pare mai luminos” în condiţiile în care alţi candidaţi la vaccin, inclusiv de la Moderna şi AstraZeneca, au prezentat de asemenea rezultate pozitive în cadrul studiilor.

Autoritatea care autorizează vaccinurile împotriva COVID-19 pentru Uniunea Europeană, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat, drept răspuns la procedura rapidă de aprobare de către Marea Britanie a vaccinului de Pfizer şi BioNTech, că propria sa procedură, care durează mai mult, este mai adecvată şi se bazează pe mai multe dovezi. Aprobarea UE şi, separat, cea a SUA, ar putea urma în câteva zile sau săptămâni.

OMS a primit deja date de la Pfizer şi BioNTech asupra vaccinului, pe care le analizează, acestea putând fi un punct de reper pentru utilizarea în alte state.

Marea Britanie a devenit miercuri prima ţară din lume care a aprobat spre utilizare vaccinul dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania americană Pfizer, în colaborare cu partenerul său german BioNTech, care va putea fi administrat începând cel mai devreme de săptămâna viitoare. Comitetul pentru vaccinuri din Marea Britanie va stabili categoriile care vor primi cu prioritate acest vaccin, precum rezidenţii din aziluri, personalul medical, persoanele vârstnice şi persoanele cu afecţiuni clinice şi considerate extrem de vulnerabile.



Citeste si