Institutul Național de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică au oferit trei cifre diferite pentru rata incidenței a COVID-19 și modifică brusc criteriile de raportare pentru a nu spune că în București sunt mai mult de trei cazuri la mia de locuitori.

UPDATE:

Contactați de wall-street.ro, reprezentanții INSP au declarat că diferența dintre datele oferite de ei și cele oferite de Grupul de Comunicare Strategică apare din cauza faptului că raportul INSP conține informații valabile la data de 11 octombrie, în timp de Grupul de Comunicare Strategică deține date valabile pentru data de 13 octombrie. Chiar și așa, la data de 11 octombrie INSP spunea că rata incidenței este de 2.65, respectiv 3,11, în timp ce Grupul de Comunicare Strategică era mai blând cu cifrele și vorbea despre o incidență de 2,52.

Săptămânal, Institutul Național de Sănătate Publică postează pe website-ul său un raport de analiză a pandemiei. În acest raport, vorbește și despre rata de incidență a răspândirii COVID-19.

Astăzi, s-a atins în premieră o incidență mai mare de 3 în București - 3,11. Ludovic Orban a declarat că, dacă incidența depășește 3 la mia de locuitori, se vor închide școlile și va fi posibilă instituirea carantinei totale.

Inițial, INSP a publicat o singură rată a incidenței, cea de 3,11 la mie. Ulterior, au modificat raportul publicat și au mai adăugat încă o coloană - rata incidenței raportată la populația cu domiciliul în București. Această rată a fost de 2,65 la mie. INSP a explicat în raport că rata de 3,11 este valabilă pentru populația rezidentă în București.

Este pentru prima oară când sunt oferite două date diferite, raportate la populația rezidentă în București și la populația cu domiciliul în București.

Grupul de Comunicare Strategică a făcut același lucru. Pentru prima oară, a declarat o rată a incidenței în București raportată la populația cu domiciliul în București. Totuși, chiar și așa, datele diferă față de cele date de Institutul Național de Sănătate Publică. INSP a comunicat că rata incidenței raportată la populația cu domiciliul în București este de 2,65 la mie, în timp de Grupul de Comunicare Strategică a dat o rată de 2,69 la mie.

Diferența dintre populație rezidentă în București și populația cu domiciliul în București

Conform Institutului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2020, 1.832.883 de persoane aveau reședința în București, în timp ce 2.151.665 persoane aveau domiciliul în București.

INS explică faptul că domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declară unde are locuința principală, cea trecută în actul de identitate, în timp ce reședința reprezintă locul în care o persoană își petrece în mod obișnuit timpul. Reședința poate să fie aceeași cu domiciliul sau poate să difere. În acest caz intră și persoanele care au viză de flotant.

Răspunsul autorităților

Wall-Street.ro a contactat INSP și Grupul de Comunicare Strategică pentru a cere explicații despre cifrele date și pentru a înțelege de ce au ales să se raporteze la populația cu domiciliul în București de-abia acum, când incidența raportată la persoanele cu reședința în București a depășit pragul de 3 la mie.

Până la ora publicării acestui articol, INSP și GCS nu au răspuns solicitării wall-street.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri